Echtener Esch

5 uur 20 minuten (24,0 km)
Beheerd door: Recreatieschap Drenthe

De wandelroute ‘Echtener Esch’ van 22 kilometer loopt van Hoogeveen, langs Fluitenberg en Kalenberg, door de bossen van Ruinen, naar Echten en terug naar Hoogeveen. Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Hoogeveen, maar ook onderweg in Echten.

Onderweg geniet je van de buurtschappen met Drentse boerderijen en van de prachtige natuur in het Echtenerzand met zijn jeneverbesstruwelen.

In Echten waan je je terug in de tijd tussen de vele Saksische boerderijen. De rijksmonumenten, een replica van een plaggenhut en havezate Huize Echten maken het plaatje compleet. Loop binnen bij Plattelandswinkel ’t Huus met de Belle voor ambachtelijke producten en kunst uit de omgeving.

Parkeren

De route start bij het station in Hoogeveen. Hier is voldoende parkeergelegenheid.

Dit ga je zien

Startpunt: Stationsplein 1
7901 AA Hoogeveen

Oorlogsmonument NS-station Hoogeveen

Stationsplein 1
7901 AA Hoogeveen
Oorlogsmonument NS-station Hoogeveen

Boswachterij Ruinen

Ruinerweg
7932 PD Echten
Boswachterij Ruinen

Echtenerzand

Velingweg
7932 PK Echten
Echtenerzand

't Huus met de Belle

Zuidwolderweg 2 a
7932 PP Echten
't Huus met de Belle

Huize Echten

Zuidwolderweg 1
Echten
Huize Echten

Strand Nijstad

Strand Nijstad
Koedijk 8
7908 TA Hoogeveen
Strand Nijstad

Hoogeveensche Vaart

Zuidwolderweg
7908 AC Hoogeveen
Hoogeveensche Vaart

Kinholt

Kinholtweg
7931 TN Fluitenberg
Kinholt

Oude Kene

Kinholtweg 5
7931 TN Fluitenberg
Oude Kene

P.I. Hoogeveen Grittenborgh

Kinholtsweg 7
7909 CA Hoogeveen
P.I. Hoogeveen Grittenborgh

Bethesda ziekenhuis

Dr. G.H. Amshoffweg 1
7909 AA Hoogeveen
Bethesda ziekenhuis

De Koppeling

Mr. Harm Smeengelaan
7909 AA Hoogeveen
De Koppeling
Eindpunt: Stationsplein 1
7901 AA Hoogeveen

Beschrijving

Startpunt: Stationsplein 1
7901 AA Hoogeveen
  • Hoogeveen is ontstaan in 1625. Toen kocht Roelof van Echten een groot veengebied in het kerspel Zuidwolde. Roelof van Echten behoorde tot één van de oudste adellijke geslachten van Drenthe en woonde in Huis te Echten. Voor de ontginning van dit gebied werd de Compagnie van 5000 Morgen opgericht (5000 Morgen is ongeveer 6000 hectare) en voor de ontsluiting een kanaal met zijkanalen gegraven. Op het kruispunt met de eerste wijk (nu de Hoofdstraat) ontstond een dorp. Hoogeveen groeide uit tot de grootste turfproducent van Nederland. Eén van de bekendste gebouwen in Hoogeveen is de Hervormde Kerk. Deze kerk dateert van 1652 en is mede bekend om het beeldje van de Trommelslager. Roelof van Echten stelde voor de zondagsdienst zijn eigen kapel ter beschikking aan de bewoners. Voor de dienst liet hij een tamboer rondgaan om zo de mensen op te trommelen.
  • De wandeling start bij het NS-station Hoogeveen. Direct bij het station staat een oorlogsmonument op de plek waar eind 1943 een vliegtuig neerstortte en de vlieger om het leven kwam.
  • Je bent Hoogeveen nog niet uit of je wandelt Fluitenberg binnen. Dit dorpje ontleent zijn naam aan de heuvel van keizand waarop Vleutenberg, de oorspronkelijke naam, is gebouwd en die is ontstaan in de laatste ijstijd, langs het riviertje de Vleute.
  • Je hebt er flink de pas in richting boswachterij Ruinen. Dit 1000 hectare grote bos- en heidegebied is ontstaan in 1940. Voor die tijd was het een veen-, heide- en stuifzandgebied. De boswachterij bestaat grotendeels uit naaldbomen; loofbomen komen veel minder voor. Bij de ontginning heeft men de natuurterreinen ongemoeid gelaten. Hierdoor zijn de natte heidevegetaties van de Gijsselter- en Pesserkoelen alsmede de stuifzanden van het Echtenerzand met zijn jeneverbesstruwelen en grillige vliegdennen bewaard gebleven. In de beuken in de beukenlaan, die midden door de boswachterij loopt, zijn nestholtes van de zwarte specht uitgehakt. In de oude holen broeden bosuilen, holenduiven en kauwen; ook marters en vleermuizen brengen er hun jongen groot. Op de heide kun je de adder, de ringslang en de levendbarende hagedis tegenkomen.
  • Je wandelt Echten binnen. Dit oude esdorp is ontstaan rond 1180 als een gebied dat in eigendom was van het klooster van Ruinen. In de 13e eeuw vestigden nazaten van de familie Van Coevorden, de adellijke eigenaren van het kasteel in Coevorden, zich in Echten en bouwden er de havezate Huize Echten. Het oudste deel van het huidige huis stamt waarschijnlijk uit de 15e eeuw. De tuin om het huis is van veel recentere datum en werd in 1992 aangelegd. Loop eens binnen bij Plattelandswinkel ’t Huus met de Belle voor ambachtelijke producten en kunst uit de omgeving.
  • Je laat Echten achter je en wandelt langs de Hoogeveensche Vaart richting het buurtschap Nijstad. De Hoogeveense Vaart loopt van het Meppelerdiep bij Meppel tot de Duitse grens bij Zwartemeer.
  • De wandelroute slingert langs de bebouwde kom van Hoogeveen richting Kinholt. Kinholt was vroeger een groot bosgebied in het dal van het Oude Diep. Het strekte zich uit vanaf Kalenberg tot aan Hoogeveen. Er is nu nog slechts een klein stukje van over. Dit stukje is één van de belangrijkste oude bosrestanten van Drenthe.
  • Na Kinholt loop je door Hoogeveen terug naar het NS-station. De wandeling ‘Echtener Esch’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
Eindpunt: Stationsplein 1
7901 AA Hoogeveen

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!