Recreatief
21 km
Ontdek het unieke Bargerveen met een prachtige route van 21 kilometer over brede, verharde paden. Deze route is speciaal ontworpen om toegankelijk te zijn voor alle soorten gebruikers en dankzij de betonpaden is de route het hele jaar door goed begaanbaar, perfect voor een ontspannen dagje uit in de natuur! Onderweg kom je langs een aantal bezienswaardigheden/uitkijkpunten. Deze plekken zijn vaak niet aangepast voor rolstoelgebruikers.
Parkeren
De route start bij de schaapskooi in Weiteveen. Hier is doorgaans voldoende parkeergelegenheid. Adres voor de navigatie: Ambachtsweg 4, 7765 BX Weiteveen.
Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de fietknooppunten op andere locaties op te pakken.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Restaurant Wollegras is rolstoeltoegankelijk en heeft een aangepast toilet.
Ambachtsweg 4
7765 BX Weiteveen
Navigeer naar startpunt
Vanaf de uitkijkheuvel heeft u een prachtig uitzicht over een deel van het Bargerveen en de kans om unieke vogels te spotten.
Aan de noordkant van het Bargerveen ligt deze vogelkijkhut. De hut van beton heeft een bankje en er zijn kijkgaten op twee verschillende hoogtes. Vanuit hier heb je zicht op twee waterpartijen. ki1
Dit uitzichtpunt vind je aan de noordkant van het Bargerveen. Vanaf hier krijg je een goede indruk hoe vroeger Oost-Nederland er uitzag. Een gebied van Moeras, grasland, heide en water wisselen elkaar hier af.
Het Bargerveen is een van de laatste restanten van het uitgestrekte hoogveengebied dat ooit grote delen van Noordwest-Europa bedekte. Waar elders veel veen werd afgegraven voor turfwinning, is hier een zeldzaam stuk levend hoogveen behouden gebleven ā en deels hersteld.
Het Nederlandse deel van het Bargerveen maakt deel uit van het internationale Natura 2000-gebied BargerveenāZuid en beslaat ongeveer 2.100 hectare. Het landschap is gevarieerd: open vlaktes met veenmos en waterplassen, stukken begroeid met pijpenstrootje en wollegras, maar ook moerasbossen en natte graslanden. Deze afwisseling zorgt voor een grote biodiversiteit.
Tijdens je tocht kun je bijzondere planten en dieren tegenkomen, zoals de kraanvogel, blauwborst, boomvalk en talloze libellensoorten. Ook runderen en schapen ā waaronder het karakteristieke Drentse heideschaap ā grazen in het gebied om het open karakter te behouden.
Langs de route vind je diverse rustpunten, uitkijkpunten en informatiepanelen die je meer vertellen over de geschiedenis van het gebied, de veenvorming en de bijzondere natuurwaarden van dit unieke landschap.