Verblijf in oerlandschap - Van Gogh wandelroute

(11.0 km)

  • Download
  • De route ‘Verblijf in oerlandschap’ (11 kilometer) vertelt je over wat Vincent zag en beleefde rondom Nieuw-Amsterdam/Veenoord. 

    Geïnspireerd door verhalen van andere kunstenaars, trok Vincent van Gogh i…

    De route ‘Verblijf in oerlandschap’ (11 kilometer) vertelt je over wat Vincent zag en beleefde rondom Nieuw-Amsterdam/Veenoord. 

    Geïnspireerd door verhalen van andere kunstenaars, trok Vincent van Gogh in de herfst van 1883 naar Drenthe. Hij kwam aan op het treinstation van Hoogeveen en na enkele weken reisde hij per trekschuit verder naar Zuidoost-Drenthe. Stap tijdens deze wandelroutes in de voetsporen van Van Gogh. Reis langs de locaties waar hij verbleef, schilderde en tekende. De wandelroutes laten je ontdekken wat Vincent hier beleefde en leiden je langs het landschap waar hij verliefd op werd. Er zijn vier Van Gogh Drenthe wandelroutes beschikbaar. 

    Wil je weten waar je onderweg wat kunt eten en drinken of waar je in de omgeving van de route kunt overnachten? Bekijk hier de horeca, overnachtingslocaties en fietsverhuurpunten in de buurt.

    Parkeren en OV
    Bij station Nieuw-Amsterdam is parkeergelegenheid (Veilingstraat 41, 7833 HN Nieuw-Amsterdam). Uiteraard is het station ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Kijk op www.9292ov.nl of bel (0900) 9292

    Bewegwijzering
    De routes worden met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten. De routes zijn online beschikbaar, maar ook te koop bij lokale Tourist Info punten. 

    Deze route is wielvriendelijk.

    De routes zijn verrijkt met podcasts die je aanvullende informatie geven.

    Wil je net als Vincent van Gogh blijven slapen in Drenthe, kijk dan op www.drenthe.nl/verblijven-overnachten. Wil je meer informatie over andere Van Gogh activiteiten in Drenthe, kijk dan op www.vangoghdrenthe.nl 

    • Verblijf in oerlandschap routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Veilingstraat 41
    Nieuw-Amsterdam
    1

    Het enige permanent voor het publiek toegankelijke huis waar Vincent logeerde en werkte in Nederland.

    Van Gogh Huis Drenthe
    2

    Een snikke is een boot van ongeveer 11 à 15 meter lang met één mast erop.

    De Snikke
    4

    Vroeger was hier een groot veengebied, Ermerveen. Het was een laagveenmoeras. Hier maakte Van Gogh waarschijnlijk verschillende werken waaronder het schilderij ‘Twee vrouwen in het veen ’.

    Natuurgebied Korte Slagen
    6

    Vincent van Gogh wilde naar de natuur. Hij was niet een landschapsschilder puur sang, hij wilde er menselijke figuren in weergeven.

    Oerlandschap van Drenthe
    8

    Je staat hier bij de kruising van de Dennenweg met het Stieltjeskanaal. De aanleg van het kanaal was in volle gang toen Van Gogh hier was. Het kanaal was belangrijk voor de scheepvaart, maar ook voor...

    Plaggenhutten
    9

    In 1852 bouwde de Maatschappij een pand dat gebruikt werd als logement. Jan Hendrikus Bakker, destijds de voorman van de maatschappij, beheerde het logement en bijbehorende café.

    La Paix
    10

    In het prachtige huis La Paix woonde Louis Dommers, administrateur van de Drentsche Landontginning maatschappij.

    Aanplant van bomen
    11

    Op de Schooldijk 41 staat nog een arbeidershuisje uit de periode 1885.

    Schooldijk 41
    Eindpunt: Veilingstraat 41
    Nieuw-Amsterdam

    Beschrijving

    Startpunt: Veilingstraat 41
    Nieuw-Amsterdam

    Extra Info

    • De routes worden met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je in de routegids en op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten.
    • De routes gaan deels over onverharde, soms drassige wegen. Aan het begin van iedere route staat of deze wielvriendelijk is. De wielvriendelijke opties zijn aangegeven in de papieren wandelgids die te koop zijn bij de lokale Tourist Infopunten.
    • Om overlast van flora en fauna (teken,brandnetels etc.) te voorkomen, raden we aan om een lange broek en stevige schoenen te dragen.
    • Niet op elke route wandel je langs eet- of drinkgelegenheden, maar overal staan bankjes of picknicktafels waar je, net als Vincent van Gogh waarschijnlijk deed, kunt eten in de buitenlucht.
    Eindpunt: Veilingstraat 41
    Nieuw-Amsterdam

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!