Dorpsommetje Oosterzand

1 uur 30 minuten (5.6 km)

 • Download
 • Dorpsommetje Oosterzand is een bewegwijzerde route van 5,6 km door Het Oosterzand (145 ha). Dit voormalig stuifzand ligt samen met het Westerzand ten noorden van Uffelte. In het begin van de vorige eeuw is het met grove den ingeplant. De route laat je de mooiste plekjes van het Oosterzand zien; waaronder de twee vennen in het gebied: het Brandeveen en het Hoornsven. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  Er is voldoende parkeer…

  Dorpsommetje Oosterzand is een bewegwijzerde route van 5,6 km door Het Oosterzand (145 ha). Dit voormalig stuifzand ligt samen met het Westerzand ten noorden van Uffelte. In het begin van de vorige eeuw is het met grove den ingeplant. De route laat je de mooiste plekjes van het Oosterzand zien; waaronder de twee vennen in het gebied: het Brandeveen en het Hoornsven. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  Er is voldoende parkeergelegenheid bij het startpunt op de kruising tussen de Postweg en de Weg achter de Es. Met het openbaar vervoer is het 3 minuten lopen vanaf de bushalte 'Weg achter de Es'. Plan hier je OV-reis

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd met paaltjes met daarop de Uffelter Vlag. 

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan even verderop in Uffelte of nog iets verder in Havelte.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Weg Achter de Es
  7975 Uffelte
  1

  Een bankje ter nagedachtenis aan Fred van Vemden. In 2013 is dit bankje bij het Brandeveen onthuld.

  Bankje 'Fred van Vemden'
  2

  Ten noorden van Uffelte loopt, vanuit het Uffelterveen, van west naar oost het Uffelter Boer- vaartje.

  Het turfvaartje
  3

  Je eindigt je route door het verlaten van het pad bij de kei. Deze steen ging drie keer op reis.

  Kei Ooster- en Westerzand
  4

  Havelte-Oost is een Natura 2000 gebied met voornamelijk heidegrond op de Halvelterberg. De Havelterberg is goed zichtbaar en daardoor het meest opvallende onderdeel van het gebied.

  Toegangspoort Holtingerveld
  Eindpunt: Weg Achter de Es
  7975 Uffelte

  Beschrijving

  Startpunt: Weg Achter de Es
  7975 Uffelte

  Extra info

  Oosterzand
  Het Oosterzand (145 ha) ligt samen met het Westerzand ten noorden van Uffelte. Het is een voormalig stuifzand, dat in het begin van de vorige eeuw met grove den is ingeplant. In het Oosterzand bevinden zich twee vennen. Het Brandeveen, waar vroeger het veen werd afgegraven, is vrij toegankelijk. Het Hoornsven ligt in een stiltegebied.

  Route
  De wandelroute van 5 km start vanaf parkeerplaats Postweg/Weg achter de Es. Beide routes leiden je langs de mooiste plekjes in het Oosterzand en zijn herkenbaar aan de paaltjes met de Uffelter Vlag.

  ‘Volg het turfvaartje’
  Ten noorden van Uffelte loopt, vanuit het Uffelterveen, van west naar oost het Uffelter Boervaartje. Deze vaart werd in 1787 gegraven tussen het Uffelterveen en de Drentse Hoofdvaart om turf uit het veen te vervoeren. Er werden ook verschillende zijtakken gegraven, waaronder de zijtak naar het Brandeveen. Het Oosterzand werd na 1900 bijna geheel bebost.

  In 2010 is met eigenaresse mevrouw Pigeaud het wandelbeleefpad ‘Volg het turfvaartje’ tot stand gekomen. Dit oude vaartje werd als zijtak van het Uffelter Boervaartje gegraven. Het vaartje vertelt het verhaal van de ondernemingsgeest van de Markegenoten van de Uffelter Boermarke en van de zware arbeid van de turfstekers en de landarbeiders, die het vaartje met schep en kruiwagen hebben gegraven. Bovenaan het trapje zie je de zichtlijn tot Brandeveen. Je wandelt verder langs een gedeelte van dit wandelbeleefpad.

  Bankje van ‘Fred van Vemden’
  Ter nagedachtenis aan Fred van Vemden -als schoolmeester en vogelaar onverbrekelijk verbonden met Uffelte- is in 2013 bij het Brandeveen een bankje onthuld. Op dit bankje kan je genieten van de pracht van het Brandeveen.

  Kei Ooster- en Westerzand
  Je eindigt uw route door het verlaten van het pad bij de kei. Deze steen ging drie keer op reis. Vanuit Scandinavië met het ijs mee naar het Oosterzand, met de militairen mee naar de kazerne van Steenwijk en (opgeëist door de boswachter) van Steenwijk weer terug naar het Oosterzand. De enorme veldkei staat nu als een monument rechtop geplaatst in de buurt van het boswachtershuis. Je vervolgt de route tot aan de parkeerplaats of u vervolgt de route verder naar de Brink in Uff.

  Eindpunt: Weg Achter de Es
  7975 Uffelte

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!