De tien van Tynaarlo: Rondom d'Oudemolen

2 uur (10.8 km)

 • Download
 • De route De tien van Tynaarlo: Rondom d'Oudemolen is een niet-bewegwijzerde wandelroute van bijna 11 km. Je start in Taarlo, het meest zuidelijke brinkdorp van de gemeente Tynaarlo. Je loopt langs Nationaal Park Drentsche Aa, indrukwekkend en eeuwenoud landschap. Ook kom je door het dorpje Oudemolen, waarbij je met een bocht om molen ‘De Zwaluw’ uit1837 loopt. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Dorpsweg 3 in Taarlo, dit is een restaurant. Hier kun je ook parkeren. Het is niet zo goed met het OV bereikbaar.

  Bewegwijzering

  D…

  De route De tien van Tynaarlo: Rondom d'Oudemolen is een niet-bewegwijzerde wandelroute van bijna 11 km. Je start in Taarlo, het meest zuidelijke brinkdorp van de gemeente Tynaarlo. Je loopt langs Nationaal Park Drentsche Aa, indrukwekkend en eeuwenoud landschap. Ook kom je door het dorpje Oudemolen, waarbij je met een bocht om molen ‘De Zwaluw’ uit1837 loopt. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Dorpsweg 3 in Taarlo, dit is een restaurant. Hier kun je ook parkeren. Het is niet zo goed met het OV bereikbaar.

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download'.  

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan het beste na afloop in een groter dorp in de omgeving.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Dorpsweg 3
  9485 TB Taarlo
  1

  Taarlo is een prachtig oud Drents esdorp met een dobbe op de Brink.

  Taarlo
  2

  Oudemolen is een plaats in de Drentse gemeente Tynaarlo. Het dorp telde in 2019 75 inwoners. Het dorp is genoemd naar de vervallen watermolen die hier in de Drentsche Aa heeft gestaan. Het ligt in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

  Oudemolen
  3

  De Zwaluw

  De Zwaluw
  4

  Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa heeft haar naam te danken aan de bijzondere beek die door het landschap loopt: De Drentsche Aa. 'Duizenden jaren cultuur in een waaier van meanderende beken'.

  Nationaal Park Drentsche Aa
  Eindpunt: Dorpsweg 3
  9485 TB Taarlo

  Beschrijving

  Startpunt: Dorpsweg 3
  9485 TB Taarlo

  Extra info

  Het kleine maar fraaie Taarlo is het meest zuidelijke brinkdorp van de gemeente Tynaarlo en ligt aan de rand van het Nationaal Park Drentsche Aa. Het eerste deel van de wandeling voert je hierlangs. Een indrukwekkend en eeuwenoud landschap rondom één van de weinige nog in zijn oorspronkelijke vorm kronkelende beken in Nederland. Met de beek is tot op heden in het Drentsche Aa gebied ook het oude, typische Drentse esdorpenlandschap bewaard gebleven; de boerderijen rond de brinken, de akkers op de hoge essen, de hooi- en weilanden in het beekdal. Hier nam de mens het landschap letterlijk en figuurlijk voor wat het waard was. Aan de westkant van het gebied rond Taarlo begrensd door het Noord- Willemskanaal. Verderop in de route loop je met een grote bocht om molen ‘De Zwaluw’ in Oudemolen, een korenmolen uit 1837. Oudemolen is een prettig dorp om in te wonen. In het heideveld daarna is, even buiten de route, een aantal grafheuvels bewaard gebleven. Na een tijdje parallel aan de spoorlijn Groningen-Zwolle te hebben gewandeld, passeer je de omheining van een grote opslagplaats van Defensie.

  Eindpunt: Dorpsweg 3
  9485 TB Taarlo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!