Het Koloniepad

(42.0 km)

 • Download
 • Het Koloniepad is een wandelpad tussen de twee koloniën Frederiksoord en Veenhuizen in Drenthe (Unesco Werelderfgoed). Het pad van 42 kilometer doorkruist maar liefst 3 prachtige natuurgebieden: Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Doldersummerveld en het Fochteloërveen. Van het bijzondere cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid loop je zo de authentieke en ongerepte natuur in. Geniet van ongekende vergezichten en laat je verrassen door de stilte die je hier nog ervaart!

  Het is ook mogelijk o…

  Het Koloniepad is een wandelpad tussen de twee koloniën Frederiksoord en Veenhuizen in Drenthe (Unesco Werelderfgoed). Het pad van 42 kilometer doorkruist maar liefst 3 prachtige natuurgebieden: Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Doldersummerveld en het Fochteloërveen. Van het bijzondere cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid loop je zo de authentieke en ongerepte natuur in. Geniet van ongekende vergezichten en laat je verrassen door de stilte die je hier nog ervaart!

  Het is ook mogelijk om deze route andersom (vanuit Veenhuizen) te lopen, in etappes of vanuit een centrale locatie in gedeeltes. De route is bebord met donkerpaarse bordjes 'Koloniepad'. 

  Parkeren en OV

  Bij het startpunt van de route is voldoende parkeergelegenheid, maar in de buurt ook. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte Beukenlaan, dan ben je vlakbij het startpunt.  Plan hier je OV-reis

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wat eten of drinken tijdens (delen van) deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Frederiksoord of Veenhuizen of bij andere horecagelegenheden onderweg in Doldersum, Zorgvlied en Appelscha.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Museum de Proefkolonie
  Majoor van Swietenlaan 1 a
  8382 CE Frederiksoord
  1

  ZIE - BELEEF - VERWONDER Welkom in dit bijzondere belevingsmuseum dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. Hier ontdekt u de oorsprong van onze verzorgingsstaat tijdens een multimediale tijdreis. Beleef het verhaal van de eerste kolonisten.

  Museum De Proefkolonie Frederiksoord
  2

  Dit Koloniehuisje in Frederiksoord is samen met het Kolonieschooltje te bezichtigen en onderdeel van het buitenmuseum van de Koloniën van Weldadigheid.

  Koloniehuisje Frederiksoord
  3

  Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

  Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
  4

  Ontdek onze meerdaagse voordeel-arrangementen en geniet volop van uw verblijf. Als u rechtstreeks boekt, betaalt u geen boekingskosten.

  Grenzeloos - Slapen Eten Beleven Kaal te boeken op basis van logies, maar ook met ontbijt en evt. diners vanuit het restaurant. Deze kamer heeft een keuken, ideaal voor o.a. langere periodes.
  5

  Een uitgestrekt, vochtig heidereservaat, gelegen op de flank van het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche A, ten noorden van Doldersum.

  Doldersummerveld
  6

  Hotel restaurant Villa Nova is een sfeervol familiebedrijf op een prachtige locatie aan de rand van nationaal park het Drents Friese Wold. . Bijzonder is het naastgelegen paardenhotel.

  Hotel Restaurant Villa Nova
  7

  Het Drents- Friese Wold is een bijzonder gebied op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Je wandelt en fietst hier door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland.

  Nationaal Park Drents- Friese Wold
  8

  Appelscha (Fries: Appelskea, Stellingwerfs: Appelsche) is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuidoosten van Drachten, tussen Oosterwolde en Dwingeloo.

  Appelscha
  9

  Het Fochteloërveen is een hoogveengebied vlakbij Veenhuizen. In de 18e en 19e eeuw werd de massale turfwinning stopgezet en bleef slechts dit hoogveengebied bestaan. Door goed waterbeheer is het een...

  Fochteloërveen
  10

  Bij de piepkleine buurtschap Veenhuizen kocht de Maatschappij van Weldadigheid in 1822 grond aan voor drie gestichten om bepaalde lieden een tijdje uit het zicht van de beschaafde samenleving te houden.

  Veenhuizen
  Eindpunt: Gevangenismuseum Veenhuizen
  Oude Gracht 1
  9341 AA Veenhuizen

  Beschrijving

  Startpunt: Museum de Proefkolonie
  Majoor van Swietenlaan 1 a
  8382 CE Frederiksoord

  Het Koloniepad is 42 kilometer lang, gaat over de wandelknooppunten en doorkruist maar liefst 3 prachtige natuurgebieden. Het is aan te raden om de route via de GPX coördinaten te lopen. Daarnaast is een uitgebreide wandelkaart met daarop Het Koloniepad verkrijgbaar bij de museum De Proefkolonie in Frederiksoord en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, de Tourist Info Punten in het gebied en recreatieve ondernemers. 

  Let op! Wilt u de gehele route in een dag lopen dan kunt u het beste vroeg starten. U bent al gauw 8 uur onderweg. Het kan dan zijn dat de musea en TIP punten (nog) niet open zijn. Houd daar met uw voorbereiding rekening mee. 

  Goed om te weten! Binnenkort wordt Het Koloniepad bebord en kunt u aan de hand van bordjes de route volgen. Zodra hierover meer informatie bekend is, wordt dat hier vermeld. 

  Overzicht knooppunten wandelnetwerk:
  (wijzigingen voorbehouden) 

  Start - museum De Proefkolonie - Majoor van Swietenlaan 1A in Frederiksoord 

  04 - 03 - 94 (Let op! Paaltje 94 is moeilijk te vinden = aan de overkant van de weg achter een grasduin met de zwarte kant naar de route toe) - 93 - 95 - 96 - 05 - 24 - 86 - 78 - 79 - 80 - 83 - 84 - 01 - 02 - 08 - 07 - 88 - 24 - 17 - 03 - 02 - 18 - 34 - 35 - 36 - 42 - 66 - 47 - 44 - 10 - 12 - 17 - 21 - 27 - 80 - 84 - 30 - 32 - 14 - 41 - 12 - 19 - 79 - 77 - 56 - 51 - 24 - 27 - 32 - 60 - 56

  Einde - Nationaal Gevangenismuseum - Oude Gracht 1 in Veenhuizen 

  Eindpunt: Gevangenismuseum Veenhuizen
  Oude Gracht 1
  9341 AA Veenhuizen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!