In het spoor van de mammoet

(5.5 km)

 • Download
 • In het Spoor van de Mammoet is een wandeling van 5,5 km die je naar verschillende gebieden brengt, zoals het Buinerveld en boswachterij Odoorn-Exloo op de Hondsrug. De Hondsrug werd in de ijstijd gevormd. Zowel mens als ijs hebben hun sporen achtergelaten in dit gebied, en die kom je tijdens deze wandeling overal tegen. Je wandelt over eeuwenoude karrensporen, langs gletsjerkuilen en hunebedden. Het Buinerveld is een prachtig bos met uitgestrekte heiden en vennetjes. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren & OV

  Parkeren kan aan de Oosterweg in Ees
  Let …

  In het Spoor van de Mammoet is een wandeling van 5,5 km die je naar verschillende gebieden brengt, zoals het Buinerveld en boswachterij Odoorn-Exloo op de Hondsrug. De Hondsrug werd in de ijstijd gevormd. Zowel mens als ijs hebben hun sporen achtergelaten in dit gebied, en die kom je tijdens deze wandeling overal tegen. Je wandelt over eeuwenoude karrensporen, langs gletsjerkuilen en hunebedden. Het Buinerveld is een prachtig bos met uitgestrekte heiden en vennetjes. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren & OV

  Parkeren kan aan de Oosterweg in Ees
  Let op: je navigatieapparatuur kan je naar de parkeerplaats van Vakantiepark Het land van Bartje brengen. Dat is niet het startpunt. Volg vanaf hier de weg langs het park. Deze gaat over in een zandweg, de Buinerzandweg. Na 300 meter vind je de parkeerplaats en startpunt van deze route aan de rechterkant.
  Het startpunt is niet goed met het OV te bereiken.

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd aan de hand van witte vierkante bordjes met witte opdruk van een pijl en een mammoet. 

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan prima in het naastgelegen Borger.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Buinerweg
  9536 Ees
  16
  1

  In de bossen tussen Ees, Buinen en Exloo liggen veel pingoruïnes. De pingoruïnes zijn ontstaan in de laatste ijstijd door het groeien van ijslenzen in de bevroren ondergrond.

  Pingoruïnes bij Ees, Buinen en Exloo
  2

  In de bossen van Exloo ligt in vak 165 het Stormbos. Het bos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972. Na de storm heeft Staatsbosbeheer besloten de stormschade hier niet op te ruimen.

  Stormbos
  78
  77
  3

  De Prinses Beatrix-eik werd in 1938 geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses (later koningin) Beatrix. De eik is ook de eerste boom die planmatig in dit bos werd geplant.

  Prinses Beatrix-eik
  11
  Eindpunt: Buinerweg
  9536 Ees
  • 16
  • 78
  • 77
  • 11

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!