Symfonie van kleur- Van Gogh wandelroutes

(8.0 km)

 • Download
 • In de wandeltocht ‘Symfonie van kleur’ (8 kilometer) wandel je door de dorpen Oud-Aalden en Zweeloo waar je de sfeer proeft van de oude Drentse brinkdorpen die al eeuwen een aantrekkingskracht op schilders hebben. Vincent beschrijft in zijn brieven regelmatig de kleuren die hij ziet, zoals de grijstinten, lila’s en het teerste groen van het opkomend koren.

  Geïnspireerd door verhalen van and…

  In de wandeltocht ‘Symfonie van kleur’ (8 kilometer) wandel je door de dorpen Oud-Aalden en Zweeloo waar je de sfeer proeft van de oude Drentse brinkdorpen die al eeuwen een aantrekkingskracht op schilders hebben. Vincent beschrijft in zijn brieven regelmatig de kleuren die hij ziet, zoals de grijstinten, lila’s en het teerste groen van het opkomend koren.

  Geïnspireerd door verhalen van andere kunstenaars, trok Vincent van Gogh in de herfst van 1883 naar Drenthe. Hij kwam aan op het treinstation van Hoogeveen en na enkele weken reisde hij per trekschuit verder naar Zuidoost-Drenthe. Stap tijdens deze wandelroutes in de voetsporen van Van Gogh. Reis langs de locaties waar hij verbleef, schilderde en tekende. De wandelroutes laten je ontdekken wat Vincent hier beleefde en leiden je langs het landschap waar hij verliefd op werd. Er zijn vier Van Gogh Drenthe wandelroutes beschikbaar. 

  Wil je weten waar je onderweg wat kunt eten en drinken of waar je in de omgeving van de route kunt overnachten? Bekijk hier de horeca, overnachtingslocaties en fietsverhuurpunten in de buurt.

  Parkeren en OV
  Er zijn parkeerplekken in de nabije omgeving beschikbaar.

  Vlakbij het startpunt bushalte bevindt zich busstation Zweeloo, een hub met directe verbindingen naar Emmen (lijn 22 en 27), Hoogeveen (lijn 27), Beilen-Assen (lijn 22) en Coevorden (lijn 25). Zie voor tijden www.9292ov.nl of bel (0900) 9292.

  Bewegwijzering
  Startpunt: Hoofdstraat 15, 7851 AA Zweeloo. De route wordt met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je in de routegids en op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten.

  Deze route is wielvriendelijk.

  De routes zijn verrijkt met podcasts die je aanvullende informatie geven.

  Wil je net als Vincent van Gogh blijven slapen in Drenthe, kijk dan op www.drenthe.nl/verblijven-overnachten. Wil je meer informatie over andere Van Gogh activiteiten in Drenthe, kijk dan op www.vangoghdrenthe.nl 

  • Symfonie van kleur routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdstraat 17
  7851 AA Zweeloo
  1

  Vanuit Nieuw-Amsterdam/Veenoord vertrekt logementhouder Scholte om 3 uur ‘s nachts via Zweeloo, richting de markt van Assen.

  Kleurenpracht in Zweeloo
  3

  Boomgaard in Zweeloo waar vroeger de postkoets van Coevorden naar Groningen langs ging.

  Boomgaard Zweeloo
  5

  Kerk in Zweeloo

  Kerk Zweeloo
  7

  Veel wegen in Drenthe waren onverhard en in natte periodes moeilijk begaanbaar. Vincent schrijft over het zuidelijk deel van zijn tocht:

  Over oude wegen
  8

  Op heldere dagen is de kerktoren van Sleen te zien vanaf dit pad.

  Zicht op de toren
  9

  Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup en Zweeloo vormen samen het ‘Kunstenaarsdorp Zweeloo’.

  Kunstenaars dorp(en)
  10

  De sfeer die Vincent van Gogh beschrijft in zijn brief bij de binnenkomst van Zweeloo, kun je hier in Oud-Aalden nog het best ervaren.

  Eeuwenoude dorpen
  11

  Vanaf deze plek heb je een prachtig zicht op de es van het dorp.

  Schapen en essen
  Eindpunt: Hoofdstraat 17
  7851 AA Zweeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Hoofdstraat 17
  7851 AA Zweeloo

  Extra Info

  • De routes worden met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je in de routegids en op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten.
  • De routes gaan deels over onverharde, soms drassige wegen. Aan het begin van iedere route staat of deze wielvriendelijk is. De wielvriendelijke opties zijn aangegeven in de papieren wandelgids die te koop zijn bij de lokale Tourist Infopunten.
  • Om overlast van flora en fauna (teken,brandnetels etc.) te voorkomen, raden we aan om een lange broek en stevige schoenen te dragen.
  • Niet op elke route wandel je langs eet- of drinkgelegenheden, maar overal staan bankjes of picknicktafels waar je, net als Vincent van Gogh waarschijnlijk deed, kunt eten in de buitenlucht.
  Eindpunt: Hoofdstraat 17
  7851 AA Zweeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!