Wandelroute Deurzerdiep

(6.5 km)

 • Download
 • Nationaal Park Drentsche Aa
  Deze wandeling start bij Toegangspoort Deurze achter Bistro Aa, Deurze. De route gaat ri…

  Nationaal Park Drentsche Aa
  Deze wandeling start bij Toegangspoort Deurze achter Bistro Aa, Deurze. De route gaat richting het zuidoosten, waar prachtige natuur te zien is. Het Deurzerdiep is onderdeel van Nationaal Park Drentsche Aa, een gebied waar al het moois van de Drentse natuur samenkomt. Het gebied laat zich kenmerken door hunebedden, heide, bossen, beken, celtic fields en glooiend landschap. In het Drentsche Aa gebied, waar in tegenstelling tot andere Nationale Parken ook mensen wonen, is het oeroude bekenstelsel te vinden zoals dat eeuwen terug door de natuur is gevormd. De mens heeft er door de jaren heen weinig tot geen aanpassingen in gedaan, wat vrij uniek is in Nederland.

  Oudste Assenaren
  De Oudste Assenaren is een archeologisch beleefpunt. Het is de bedoeling om hiermee een stukje archeologie op de kaart te zetten.
  Deze locatie ligt midden in een archeologisch landschap van onder andere een celtic field uit de late Bronstijd-IJzertijd. Het symboliseert de eeuwenoude bewoningssporen van deze plek. Onder het oppervlak liggen in deze omgeving nog middeleeuwse boerderijplaatsen. Het is een plek waar je even kunt stoppen en kunt leren over de geschiedenis door de infopanelen te lezen. Of ga lekker even wat eten of drinken op de keien of het bankje. Geniet!

  Oud-Amelte
  De Gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede, verwerft rond 1820 steeds meer grond op Oud-Amelte. Hij sterft en het gebied is in handen van diverse eigenaren. In 1903 is het in beheer van landmeter Engbertus Dreesman. Hij kiest ervoor om diverse boerderijen te bouwen en lanen aan te laten leggen. In een van deze boerderijen is nu Zorg&Natuur gevestigd. Hier koop je (h)eerlijke lokale producten. 

  Deurzerdiep
  Het Amerdiep en het Anreeperdiep vloeien samen bij Schieven, hier begint het Deurzerdiep. Het diep stroomt richting het noorden, naar Deurze en meandert vervolgens door het gebied ten westen van Kampsheide en gaat onder Loon over in het Looner Diep. Het is een zogenoemde bovenloop van de Drentsche Aa.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Asserstraat
  9451 Assen
  1

  Het Drentsche Aa gebied is een prachtig natuurgebied ten oosten van Assen. Het is één van de drie nationale parken die Drenthe rijk is. Vanuit Assen fiets je richting plaatsen als Balloo en Rolde, binnen enkele kilometers ben je in een groene wereld.

  Nationaal Park Drentsche Aa
  2

  De Oudste Assenaren zijn door Olav Reijers in samenwerking met Fouad Tan gemaakt en zij staan voor de eeuwenoude bewoningssporen uit deze omgeving.

  Oudste Assenaren
  3

  Oud-Amelte is een historische locatie in de stad Assen, Nederland. Het verwijst naar een voormalig dorp dat teruggaat tot de middeleeuwen. Ooit een zelfstandige nederzetting, is Oud-Amelte nu een archeologische...

  Oud Amelte
  4

  Ontdek het Deurzerdiep tijdens een prachtige wandeling of fietstocht. Meer informatie hieronder.

  Deurzerdiep
  Eindpunt: Asserstraat
  9451 Assen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!