Cultuurhistorische Wandelroute "Allee" Hollandscheveld - 10 Kilometer

(9.7 km)

 • Download
 • Cultuurhistorische Wandelroute 'Allee' Hollandscheveld is een wandelroute van 5 km door Hollandscheveld en eens 5 km door de bossen rondom het recreatiegebied Schoonhoven.

  Parkeren & OV

  In de buurt van het startpunt is voldoende gratis parkeergelegenheid.

  Bewegwijzering

  Langs de route door het dorp staat een aantal panelen met informatie over de historie. De foto’s op de panelen laten zien welke ingrijpende veranderingen het dorp in de loop der tijd heeft ondergaan. Langs de route door de bossen rondom Schoonhoven staat ook een informatiepaneel.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil…

  Cultuurhistorische Wandelroute 'Allee' Hollandscheveld is een wandelroute van 5 km door Hollandscheveld en eens 5 km door de bossen rondom het recreatiegebied Schoonhoven.

  Parkeren & OV

  In de buurt van het startpunt is voldoende gratis parkeergelegenheid.

  Bewegwijzering

  Langs de route door het dorp staat een aantal panelen met informatie over de historie. De foto’s op de panelen laten zien welke ingrijpende veranderingen het dorp in de loop der tijd heeft ondergaan. Langs de route door de bossen rondom Schoonhoven staat ook een informatiepaneel.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan in de buurt van het start- en eindpunt in Hollandscheveld of in het naastgelegen Hoogeveen.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Rechtuit 2
  7913 VK Hollandscheveld
  1

  Precies op de plek waar de wandelroute begint vormden de twee hoofdvaarten Hollandscheveldse Opgaande en Zuideropgaande een hoek in het watertraject en zo ontstond de naam Het Hoekje.

  De kruising Het Hoekje - Zuideropgaande - Rechtuit
  2

  De Hervormde kerk is een neoclassicistische zaalkerk met een geveltoren uit 1851 in het Drentse dorp Hollandscheveld. De kerk is in 1965 aangewezen als rijksmonument. De zaalkerk van zeven traveeën...

  Hervormde kerk Hollandscheveld
  3

  Cilie is de hoofdpersoon in de novelle van Albert Steenbergen (1814-1900) Het verhaal speelt zich af rond het begin van de 18e eeuw.

  Het Beeld Cilie, Bijgenaamd “De Nevelhekse”
  4

  De school werd in 1877 gebouwd en was tot begin jaren ’60 in de vorige eeuw in gebruik. Daarna werd het gebouw afgebroken. Het was een gemeentelijke school voor lager onderwijs voor alle kinderen uit deze streek.

  Voormalig Schoolgebouw met Onderwijzerswoning
  5

  In de 18e eeuw organiseerde de bevolking het onderwijs zelf, maar in 1819 stichtte de gemeente op de plek waar nu het witte huis staat een school met onderwijzerswoning. Het schoolgebouw deed dienst tot 1877.

  Witte Huis
  6

  Het gedenkteken is in 1995 geplaatst voor alle slachtoffers van de 2e Wereldoorlog in dit gebied. De namen van hen staan op de sokkel. Het gedenkteken De Kaars is mede gevormd door een propellerblad van de Lancaster bommenwerper van Wilfred Still.

  Gedenkteken
  7

  Het huidige dorp behoorde tot een gebied dat tot 1631 - 1633 zowel de boeren van Steenbergen en Ten Arlo als de eigenaren van de Meppense Venen konden opeisen.

  De Kei
  8

  In het huidige dorpscentrum ’t Anker was ooit de Tuinbouwschool gehuisvest. Vanaf 1925 had het dorp al de Tuinbouwvereniging De Volharding.

  Voormalige Chr. Lagere Tuinbouwschool
  9

  In 1962 kreeg het Anker Clubhuiswerk, na bijplaatsing van een houten barak, van de gemeente het voormalige schoolgebouw in gebruik.

  Dorpscentrum 't Anker
  10

  De Riegshoogtendijk en de toenmalige hoofdvaart het Hollandscheveldse Opgaande kruisten elkaar nog tot begin jaren ’60 van de vorige eeuw.

  Kruising Van Land- En Waterweg
  11

  De eerste woning aan de hoofdvaart stond in 1728 naast de gruppe die hier in de hoofdvaart uitmondde. Het was een boerderijtje, waarin een schipper, tevens kleine vervener woonde (nu Het Hoekje nummer 4B).

  De Eerste Woning Aan Het Hoekje
  12

  Waar nu de schuine oversteekplaats voor voetgangers ligt, lag de trambrug voor de stoomtram (1904 - 1938) die tussen Hoogeveen en Slagharen reed. De tram reed aan de overzijde van Het Hoekje tussen de huizen door.

  Voormalige Stoomtram en Trambrug
  13

  Aan de andere kant van de gruppe stond langs Het Hoekje in de jaren 1886 - 1892 een voor die tijd hypermoderne fabriek voor de bewerking van houtproducten met behulp van een stoommachine.

  Voormalige Houtfabriek
  14

  In de jaren twintig van de vorige eeuw woonden op deze plaats ongeveer honderd mensen in 25 noodwoningen van erbarmelijke kwaliteit. De boeten werden ze genoemd.

  Voormalige Noodwoningen van Erbarmelijke Kwaliteit
  15

  Zwemplas Schoonhoven ligt tussen Elim en Hollandscheveld in een klein natuurgebied. De recreatieplas beschikt over een mooi zandstrand en ligweide met diverse sport-en speelmogelijkheden, omringd door...

  Zwemplas Schoonhoven
  Eindpunt: Rechtuit 2
  7913 VK Hollandscheveld

  Beschrijving

  Startpunt: Rechtuit 2
  7913 VK Hollandscheveld

  Het bestuur van de Vereniging Hollandscheveld Plaatselijk Belang heeft het plan opgevat om door middel van een cultuurhistorische wandelroute het verleden in woord en beeld zo goed mogelijk helder te maken. De intentie van het bestuur was om met zo’n route de - huidige - bewoners, de recreanten en de toeristen te laten zien hoe het dorp ooit was en hoe het geworden is tot het dorp dat het nu is. Een verleden en een heden waar wij in Hollandscheveld, soms met enige weemoed over de teloorgang van zoveel cultuurhistorie, trots op mogen zijn. Er zullen maar weinig dorpen zijn die qua inrichting zo’n metamorfose hebben ondergaan. Alleszins de moeite waard om zo’n rijke geschiedenis ook eens op deze manier tot leven te brengen.

  Eindpunt: Rechtuit 2
  7913 VK Hollandscheveld

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!