Route Bargerveen

(9,0 km)

 • Download
 • Nog geen duizend jaar geleden was een groot deel van Nederland bedekt met uitgestrekte hoogvenen. Van al dat bruine goud is minder dan 1 procent over. Het Bargerveen is één van de locaties waar nog levend hoogveen groeit. En het is de enige plek in Nederland waar de lange zonnedauw en vijfrijig veenmos nog voorkomt. Het vasthouden van regenwater is in dit gebied van groot belang. Zonder hoogwater geen hoogveen. Hier kun je lopen op een metersdikke golvend matras van hoogveen..

  Het Bargerve…

  Nog geen duizend jaar geleden was een groot deel van Nederland bedekt met uitgestrekte hoogvenen. Van al dat bruine goud is minder dan 1 procent over. Het Bargerveen is één van de locaties waar nog levend hoogveen groeit. En het is de enige plek in Nederland waar de lange zonnedauw en vijfrijig veenmos nog voorkomt. Het vasthouden van regenwater is in dit gebied van groot belang. Zonder hoogwater geen hoogveen. Hier kun je lopen op een metersdikke golvend matras van hoogveen..

  Het Bargerveen is het kloppend hart in het veel grotere internationaal Natuurpark Veenland. Voor ruiters en menners is er een route aan de westzijde van het Meerstalblok startend op P3 aan de verlengde Scheeperweg / Hoge Weg.

  De route van circa 9 km is gemarkeerd.

  Startpunt – P3 aan de Verlengde Scheeperweg / Hoge Weg te Zwartemeer

  Let op:
  Buiten de route is er geen toegang voor ruiters vanwege veenkaden met beperkte draagkracht en wegen gebruikt door trekkende kuddes schapen en runderen van en naar de kooien.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Verlengde Scheeperweg
  Zwartemeer
  1

  Vanaf de uitkijkheuvel heeft u een prachtig uitzicht over een deel van het Bargerveen en de kans om unieke vogels te spotten.

  Uitkijkheuvels Bargerveen
  Eindpunt: Verlengde Scheeperweg
  Zwartemeer

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee