Men- en ruiterroute Bargerveen

(9.0 km)

 • Download
 • Het Bargerveen is het kloppend hart in het veel grotere internationaal Natuurpark Veenland. Voor ruiters en menners is er een men- en ruiterroute aan de westzijde van het Meerstalblok gerealiseerd. Deze circa 9 km lange route gaat door het prachtige Bargerveen.

  Parkeren 
  Trailerparkeren is mogelijk aan de Laardijk, 7894 AS in Zwartemeer.

  Bewegwijzering
  De men- en ruiterroute wordt bewegwijzerd met vierkante bordjes met een hoef als opdruk.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Verlengde Scheeperweg
  Zwartemeer
  1

  Vanaf de uitkijkheuvel heeft u een prachtig uitzicht over een deel van het Bargerveen en de kans om unieke vogels te spotten.

  Uitkijkheuvels Bargerveen
  Eindpunt: Verlengde Scheeperweg
  Zwartemeer

  Beschrijving

  Startpunt: Verlengde Scheeperweg
  Zwartemeer

  Extra Info

  • Nog geen duizend jaar geleden was een groot deel van Nederland bedekt met uitgestrekte hoogvenen. Van al dat bruine goud is minder dan 1 procent over. Het Bargerveen is één van de locaties waar nog levend hoogveen groeit. En het is de enige plek in Nederland waar de lange zonnedauw en vijfrijig veenmos nog voorkomt. Het vasthouden van regenwater is in dit gebied van groot belang. Zonder hoogwater geen hoogveen. Hier kun je lopen op een metersdikke golvend matras van hoogveen..
  • Let op:
   Buiten de route is er geen toegang voor ruiters vanwege veenkaden met beperkte draagkracht en wegen gebruikt door trekkende kuddes schapen en runderen van en naar de kooien.
  Eindpunt: Verlengde Scheeperweg
  Zwartemeer

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!