Tussen Frankrijk en Egypte

1 uur 55 minuten (8.6 km)

 • Download
 • Wandelroute ‘Tussen Frankrijk en Egypte’ is een bewegwijzerde route van 8,6 km en loopt rondom het Friese dorp Nijeberkoop; vlakbij Drenthe. Waar de namen Frankrijk en Egypte vandaan komen? In Nijeberkoop kom je de straatnaam Frankrijk tegen en Egypte is een nieuwe ruilverkavelingsweg.  De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  De route start bij Bovenweg 26 in Nijeberkoop. Hier ligt een groot parkeerterrein.- De dichtstbijzijnde bushalte is 'Nijeberkoop Provinciale weg'. Vanaf hier is het ongeveer 1 minuut lopen tot het startpunt van de route. Plan hier je OV-reis

  Bewegwijzering

  De …

  Wandelroute ‘Tussen Frankrijk en Egypte’ is een bewegwijzerde route van 8,6 km en loopt rondom het Friese dorp Nijeberkoop; vlakbij Drenthe. Waar de namen Frankrijk en Egypte vandaan komen? In Nijeberkoop kom je de straatnaam Frankrijk tegen en Egypte is een nieuwe ruilverkavelingsweg.  De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  De route start bij Bovenweg 26 in Nijeberkoop. Hier ligt een groot parkeerterrein.- De dichtstbijzijnde bushalte is 'Nijeberkoop Provinciale weg'. Vanaf hier is het ongeveer 1 minuut lopen tot het startpunt van de route. Plan hier je OV-reis

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk. 

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Nijeberkoop. 

  • Tussen Frankrijk en Egypte

  Dit ga je zien

  Startpunt: Bovenweg 26
  8422 DH Nijeberkoop
  1

  Op 't kerkhof overhuifde klokkenstoel.

  Klokkenstoel op kerkhof in Nijeberkoop
  2

  Landgoed Boschhoeve

  Landgoed Boschhoeve
  3

  Arbeiderswoningen

  Arbeiderswoningen
  4

  Nijeberkoop

  Nijeberkoop
  5

  Middelburen

  Middelburen
  6

  Voormalige Dorpsstraat

  Voormalige Dorpsstraat
  7

  Buurtschap Egypte

  Buurtschap Egypte
  8

  Het Diakonievene

  Het Diakonievene
  Eindpunt: Bovenweg 26
  8422 DH Nijeberkoop

  Beschrijving

  Startpunt: Bovenweg 26
  8422 DH Nijeberkoop

  Extra info

  • Nijeberkoop is één van de kleinste dorpen in de gemeente Ooststellingwerf en is geconcentreerd rond de Bovenweg (N351). Je start jouw wandeling langs de Bovenweg. Het meest opvallende in het dorp is de boerderij Boschhoeve gelegen in het gelijknamige landgoed Boschhoeve. Ook heeft het dorp een klokkenstoel bij de begraafplaats, tegenover de Boschhoeve.
  • Midden in het bos ligt de begraafplaats van Nijeberkoop. In het verleden heeft ook een kerk met klokkenstoel midden op de begraafplaats gestaan. Dit weten we dankzij een tekening van de schilder Jacobus Stellingwerf uit 1722. Wanneer deze kerk is afgebroken, weten we helaas niet. De klokkenstoel is na diverse restauraties behouden gebleven.
  • Het fraaie landgoed Boschhoeve is 7 kilometer lang, maar vrij smal en is gelegen tussen de riviertjes de Tjonger en De Linde. Het landgoed loopt parallel aan de straat Frankrijk en wordt doorkruist door de straat Egypte. De route loopt eerst over het erf van de boerderij ‘Boschhoeve’. De boerderij stamt uit 1719 en is verscheidene keren verbouwd en herbouwd. De boerderij zelf is alleen op afspraak te bezichtigen. Het bos kenmerkt zich door statige hoge beuken in combinatie met jongere aanplant. Verderop in het dichte bos bevindt zich een aantal oude waterlopen. In vroegere tijden liepen deze, na veel regen, onder. Het water kwam dan uit het overstroomde riviertje De Linde. Vlakbij De Linde bevindt zich nog een aantal fraaie vennetjes.
  • Je wandelt over een rustige weg (Abbendijk) met statige bomen. Dit is de oude verbindingsweg van Tronde naar Jubbega. Je passeert het buurtschap Frankrijk. Dit buurtschap is ontstaan in het begin van de 20e eeuw. De plaatsnaam verwijst naar een oudere veldnaam in het gebied. Volgens een volksverhaal is de naam afkomstig van een ruzie onder bewoners over de oorlog met Frankrijk in de 19e eeuw.
  • Je wandelt verder richting de Bovenweg. Hier kruiste de oude dorpsstraat van Nijeberkoop naar Makkinga. Niets wijst erop dat dit tot ongeveer 1900 een ‘druk’ kruispunt moet zijn geweest. Rechts van de weg ligt de streek Middelburen. Deze streek is vernoemd naar het verdwenen dorp Middelburen met de stins van de familie Lycklama. Zowel de weg (rechts) en het dorp (rechts) bestaan niet meer.
  • Voorbij de Bovenweg kom je over de oude dorpsstraat van Nijeberkoop. De huidige grasweg met de jonge bossingel doet niet vermoeden dat we hier te maken hebben met de oude dorpsstraat. Op de oude kaarten stonden hier vroeger nog diverse grotere en kleinere boerderijen aan weerszijden van deze grasweg/bossingel. Aan de rechterkant van de weg, bij het informatiepaneel, ligt nog een open plek in het bosje. Op deze plek heeft vroeger een boerderij gestaan.
  • Een stukje van de wandelroute af ligt het Diakonievene. Dit is een natuurgebied van 44 hectare bij Nijeberkoop dat bestaat uit een aantal plassen die met elkaar in verbinding staan. In het gebied bevinden zich een pingoruïne, een beboste stuifwal en stukjes heide.
  • Even buiten de wandelroute ligt het Felida Big Cat Centre. Dit is een opvangcentrum voor dieren die in slechte omstandigheden moesten leven in privébezit, circussen en dierentuinen.
  • Je wandelt terug naar de Bovenweg. De wandeling ‘Tussen Frankrijk en Egypte’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
  Eindpunt: Bovenweg 26
  8422 DH Nijeberkoop

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!