Gravelroute Kop van Drenthe (Lebbestaok)

(70.0 km)

 • Download
 • De route start bij Piepers en Paupers/Maallust en gaat via fraaie schelpenpaden richting de Fledders.

  Na de oversteek van de Asserstraat waan je jezelf even in Kansas. Kilometers lange stoffige paden, gravel en mul zand malen onder je wielen door om vervolgens over de Essen van Norg dit nog eens mee te maken.

  Hierna maak je een fraai rondje om de …

  De route start bij Piepers en Paupers/Maallust en gaat via fraaie schelpenpaden richting de Fledders.

  Na de oversteek van de Asserstraat waan je jezelf even in Kansas. Kilometers lange stoffige paden, gravel en mul zand malen onder je wielen door om vervolgens over de Essen van Norg dit nog eens mee te maken.

  Hierna maak je een fraai rondje om de “Hitlerring” om vervolgens op de fameuze gravelpaden van de Slag om Norg te belanden. Bij de Lebbestoak moet je echt even afstappen om het tragische verhaal van Vrouw Lebbe te lezen op de plaquette. Via een kort uitstapje naar Ter Aard gaat de route verder naar Peest. Hier wachten ook weer mooie, lange slopende gravelpaden afgetopt met een vleugje Drentse keien. Aan het eind van deze keienweg is een bezoekje aan de Natuurplaats Noordsche Veld voor een kop koffie welverdiend. Hierna gaat de route weer verder noordwaarts om via Langelo en Steenbergen uiteindelijk uit te komen op de schelpenpaden langs de Steenbergerloop. Een paar slopende zandpaden om het dorp Een zullen het laatste restje energie uit de benen trekken om vervolgens via het Spaanse Kerkhof de Kolonie Veenhuizen met zijn karakteristieke panden binnen te trekken.

  Startpunt

  Piepers en Paupers/Maallust, Hoofdweg 140, 9341 BL Veenhuizen

  Er kan bij het startpunt geparkeerd worden.

  Deze route heeft geen bewegwijzering. 

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdweg 136
  9341 BL Veenhuizen
  1

  Met toewijding gebrouwen in Veenhuizen.

  Bierbrouwerij MAALLUST
  2

  Bij Piepers en Paupers kunt u terecht voor verse huisgemaakte Friet van aardappelen uit Veenhuizen, Stoofvlees uit eigen keuken,ambachtelijke kroketten gemaakt door Krokettenkunst met het hoofdingrediënt uit eigen gemeente en Lunch/Dinerkaart.

  Piepers en Paupers Piepers en Paupers Veenhuizen
  3

  Het Nationaal Gevangenismuseum is een modern en interactief museum dat de geschiedenis van misdaad en straf toont door de eeuwen heen. U ontdekt welke straffen vroeger in zwang waren en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag.

  Nationaal Gevangenismuseum
  4

  Prachtig aangelegd tuinencomplex met een van de grootste collecties aardappelen, groente, kruiden, fruit, noten en andere eetbare gewassen van Nederland. Op ruim 3 hectare vindt u vele honderden vergeten groenten, nieuwe groenten, rariteiten en onverwa...

  De Tuinen van Weldadigheid
  5

  Tot in de jaren twintig van de vorige eeuw stond het Derde Gesticht aan de Oude Norgerweg. Het was hetzelfde gebouw als het oude Tweede Gesticht waar tegenwoordig het Gevangenismuseum gehuisvest is....

  Het verdwenen Derde Gesticht
  6

  Hunebed D1 is het noordelijkste hunebed van Drenthe gelegen in het plaatsje Steenbergen. Steenbergen was vroeger een gebruikelijke Drentse benaming voor een hunebed en de plaatsnaam Steenbergen zal dan ook afgeleid zijn van het hunebed dat daar ligt.

  Hunebed D1
  7

  De Natuurplaats Noordsche Veld, een (h)eerlijke plek in de prachtige natuur van de Kop van Drenthe.

  Natuurplaats Noordsche Veld
  Eindpunt: Hoofdweg 136
  9341 BL Veenhuizen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!