Veenwolds


 • Download
2 uur 9 minuten (40,0 km)

De fietsroute ‘Veenwolds’ voert je door het Fochtelooërveen en het gezellige dorp Appelscha. 

Op de Boerestreek in Appelscha stap je op de fiets. Dit dorp behoorde ooit tot het graafschap Drenthe. Door de komst van duizenden Friese veenarbeiders in de 19e eeuw breidde het dorp zich fors uit en is Appelscha Friestalig geworden. Vanuit Appelscha fiets je een klein stukje door het Nationaal Park Drents-Friese Wold.. Dit is na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. 

Je toert verd…

De fietsroute ‘Veenwolds’ voert je door het Fochtelooërveen en het gezellige dorp Appelscha. 

Op de Boerestreek in Appelscha stap je op de fiets. Dit dorp behoorde ooit tot het graafschap Drenthe. Door de komst van duizenden Friese veenarbeiders in de 19e eeuw breidde het dorp zich fors uit en is Appelscha Friestalig geworden. Vanuit Appelscha fiets je een klein stukje door het Nationaal Park Drents-Friese Wold.. Dit is na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. 

Je toert verder door het open gebied van Oosterwolde richting Fochteloo en het prachtige natuurgebied Fochtelooërveen. In het Fochtelooërveen kun je bijzondere vogels waarnemen: naast de wulp en de grutto broeden er ook kraanvogels. Nagenietend van de natuur in het Fochtelooërveen fiets je terug naar Appelscha.

De fietsroute start bij de parkeerplaats aan de Boerestreek in Appelscha, ter hoogte van Boerestreek 23, 8426 BT Appelscha (Knooppunt 91). Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Parkeren
In het centrum van Appelscha, aan de Boerestreek 23, bevindt zich een TIP (Tourist Info Punt). Hier is voldoende parkeergelegenheid.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

91
1
TIP Appelscha

Toeristisch Informatie Punt

2
Uitkijktoren De Bosberg

Uitkijktoren

3
Nationaal Park Drents- Friese Wold

Het Drents- Friese Wold is een bijzonder gebied op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Je wandelt en fietst hier door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland.

4
Kabouterpad Drents-Friese Wold

Wist je dat in het Drents-Friese Wold kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje.

83
5
Glasatelier Benedictus

Welkom in de galerie van Glasatelier Benedictus. Kies bovenin het scherm één van de opties om kunstwerken te bekijken. U bent uiteraard ook van harte welkom ons te bezoeken. Klik hiervoor op de contactinformatie.

79
93
52
6
Dorpskerk Oosterwolde

De Dorpskerk is gebouwd in 1735 ter vervanging van een middeleeuwse kerk. De dakruiter stortte in en werd in 1790 vernieuwd. Het is een driezijdig gesloten zaalkerk met houten geveltoren. Naast de ingang vindt u een zonnewijzer.

7
Nederlands Hervormde Kapel Oosterwolde

De kapel is gebouwd in 1928 en werd gebruikt door de rechtzinnige hervormden. Van 1976 tot 1996 werden er ook kerkdiensten gehouden van de Molukse Evangelische kerk. De kapel ("Het Lokaal") is verkocht aan een particulier en wordt nu gebruikt als tro...

8
Klokkenstoel in Fochteloo

Klokkestoel met gelui van twee 14e eeuwse klokken van anonieme gieters, diameters respectievelijk 73,6 cm. en 69,3 cm.

63
78
60
58
62
9
Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een hoogveengebied vlakbij Veenhuizen. In de 18e en 19e eeuw werd de massale turfwinning stopgezet en slechts dit hoogveengebied bleef bestaan. Door goed waterbeheer is het een gebied waar zeldzame planten en dieren voorkomen.

64
10
Vogelkijkhut


Deze vogelkijkhut is in 2006 in gebruik genomen. Ter vervanging van de oudeen gemaakt door leerlingen van het Friese Poort College uit Drachten. Neem gerust even plaats in de vogelkijkhut....

11
Uitkijktoren Kolonieveld - Fochteloërveen

Uitkijktoren met uitzicht over de heide van het Kolonieveld (Fochteloërveen). Deze bijzondere uitkijktoren wordt ook wel de 'zeven' genoemd. Deze bijnaam kreeg de toren, dankzij haar unieke vorm.

66
75
12
IJzeren ophaalbrug over de Eerste Wijk in Ravenswoud

Inleiding IJzeren ophaalbrug, mogelijk 1894, met jongere betonnen landhoofden (circa 1955) over de Eerste wijk te Ravenswoud. Ontwerper en constructiebedrijf van de ophaalbrug zijn niet bekend. De landhoofden en de stalen buisleuningen dateren van ci...

90
13
Klimbos Appelscha

Klimmen in Friesland voor gezinnen en groepen. Kom klimmen bij Klimbos Appelscha. Klimmen in het Klimbos is een spannende outdoor activiteit in Friesland. Het ideale uitje voor een dagje weg.

Klimmen in het Klimbos is een spannende outdoor activiteit in Friesland. Het ideale uitje voor een dagje weg.
91

Beschrijving

91
 • De fietsroute start op de Boerestreek in Appelscha. Appelscha wordt voor het eerst genoemd in 1247 onder de naam Appels en vanaf de 19e eeuw officieel Appelscha. De naam Appelscha betekent Appelbosje. Het oorspronkelijke boerendorp lag in de buurt van Oud-Appelscha en behoorde tot het graafschap Drenthe. Door de komst van duizenden Friese veenarbeiders breidde het dorp zich fors uit en verplaatste het dorp naar de huidige plek. Door deze grote Friese immigratie is Appelscha een Friestalig dorp geworden in een omgeving waar verder Stellingwerfs gesproken wordt.
 • Vanuit Appelscha fiets je het Nationaal Park Drents-Friese Wold in. Dit is na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Het Drents-Friese Wold bestaat uit vier onderdelen: de boswachterijen Smilde (Prinsenbos) en Appelscha, het oude landgoed Berkenheuvel en het Wapserveld, het Doldersummerveld en delen van de bossen van de Maatschappij van Weldadigheid. De oudste bossen staan in het landgoed Berkenheuvel, het Dieverzand en de Bosberg. Deze bossen hebben zich ontwikkeld tot dennenbossen met een ondergroei van voornamelijk kraaiheide. Het Wapser- en Doldersummerveld bestaan voornamelijk uit een vochtig heidegebied. In het Drents-Friese Wold kun je diverse (beschermde) planten en dieren tegenkomen zoals beenbreek, heidekartelblad, gevlekte orchis, klokjesgentiaan met het vlindertje gentiaanblauwtje en de adder. De oude bossen zijn van belang voor de wespendief en de zwarte specht.
 • De route brengt je langs het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Dit is het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer dat ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Appelscha. In het buitencentrum is informatie te vinden over de plaatselijke natuur en er is een speelbos voor kinderen.
 • Je fietst verder en komt door Oud-Appelscha. De kerk van Oud-Appelscha is gebouwd in 1903. In de moderne klokkenstoel hangt een klok uit het jaar 1435.
 • Je toert door de velden buitenom Oosterwolde met een lus richting Fochteloo. Vlak voor het dorp Fochteloo liggen aan de linkerkant twee kleine bosjes. Het dichtbij gelegen bosje staat bekend onder de naam Kamp Oranje en het verderop gelegen bosje staat bekend als Kamp Ybenhaer. Kamp Oranje deed van 1942 tot 1945 dienst als werkkamp onder het beheer van de Nederlandse Arbeidsdienst. De oplettende bezoeker vindt nog resten van de appèlplaats en een bunkertje. Kamp Ybenhaer werd in 1939 aangelegd om werkloze arbeiders te huisvesten. Deze werden, net als later de Joodse gevangenen, ingezet bij de ontginning van veen en heide.
 • Fochteloo, of in het Stellingswerfs De Fochtel, is ontstaan langs het riviertje de Vogelrijd. Dit riviertje voerde zuur veenwater uit het Fochtelooërveen af. Al in de prehistorie vestigden zich hier boeren. Zij bouwden in de ijzertijd een apart type boerderij waarvan grondsporen zijn gevonden. Op het eeuwenoude kerkhof in Fochteloo staat een klokkenstoel met twee 14e eeuwse klokken.
 • De fietstocht voert je verder naar het prachtige Fochtelooërveen. Dit hoogveengebied is een restant van de uitgestrekte Smildiger Venen met vennen, moerassen en heidevelden. Na de ontginningen rond 1600 zijn er twee gebieden overgebleven: het Witterveld bij Assen en het Fochtelooërveen. Om de veengroei te bevorderen zijn gronden aangekocht langs het natuurgebied en ingericht als buffer ter versterking van het gebied. In het Fochtelooërveen komen speciale hoogveenplanten voor zoals lavendelheide, eenarig wollegras en ronde zonnedauw. De vogelstand is bijzonder. Naast de wulp en de grutto broeden er ook kraanvogels. Ook komen er veel amfibieën, reptielen en libellen voor. Natuurmonumenten heeft aan de rand van het veen bij Ravenswoud een bijzondere 15 meter hoge uitkijktoren geplaatst. Na te hebben genoten van het prachtige uitzicht laat je het Fochtelooërveen achter je en zet je koers terug richting Appelscha.
 • De fietstocht ‘Veenwolds’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie fietstocht.
91
 • 91
 • 83
 • 79
 • 93
 • 52
 • 63
 • 78
 • 60
 • 58
 • 62
 • 64
 • 66
 • 75
 • 90
 • 91

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!