Hubroute Zuidwolde: tussen Zuidwolde en Klein Zwitserland

(16.1 km)

  • Download
  • De Hubroute Zuidwolde: tussen Zuidwolde en Klein Zwitserland is een route van ruim 16 km door prachtige landerijen en natuurgebieden. Je loopt door Zuidwolde, de oude buurtschap Steenbergen met oude boerderijen en het Steenberger Oosterveld met bossen, heidevelden en cultuurgronden. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij Busstation Zuidwolde en is dus goed bereikbaar met het het OV.  (Adres is Hoofdstraat 43 in Zuidwolde). Plan hier je OV-route. Om het station heen zijn ook parkeerplaatsen beschikbaar.

    Bewegwijzering

    De route is…

    De Hubroute Zuidwolde: tussen Zuidwolde en Klein Zwitserland is een route van ruim 16 km door prachtige landerijen en natuurgebieden. Je loopt door Zuidwolde, de oude buurtschap Steenbergen met oude boerderijen en het Steenberger Oosterveld met bossen, heidevelden en cultuurgronden. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij Busstation Zuidwolde en is dus goed bereikbaar met het het OV.  (Adres is Hoofdstraat 43 in Zuidwolde). Plan hier je OV-route. Om het station heen zijn ook parkeerplaatsen beschikbaar.

    Bewegwijzering

    De route is gebaseerd op het wandelknooppuntennetwerk. Je vindt de knooppunten in de beschrijving en wanneer je deze route downloadt. 

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan op meerdere plekken in Zuidwolde. 

    Dit ga je zien

    Startpunt: Hoofdstraat 43
    7921 AB Zuidwolde
    1
    4
    21
    1

    Steenbergen, een buurtschap met ongeveer 10 boerderijen, ligt in de gemeente De Wolden (voorheen Zuidwolde), ten noorden van Zuidwolde. Het wordt begrensd door het Steenbergerwesterveld met het kanaal...

    Buurtschap Steenbergen
    20
    2

    De rietgedekte, rustiek gelegen groepsaccomodatie in Zuidwolde ligt op een eigen 14 hectare groot landgoed. De boerderij met de 130 jaar oude eiken, heeft een karakteristieke sfeervolle uitstraling en is gedateerd uit 1862. Deze boerderij is in 200...

    De Steenbergerhoeve
    17
    7
    19
    18
    79
    99
    3

    Dit gehele gebied wordt gekenmerkt door de afwisseling van bossen, heidevelden en cultuurgronden. Het hoogteverschil bezorgd een deel van dit terrein de naam ‘Klein Zwitserland’. Koeien worden ingezet...

    Steenberger Oosterveld - Klein Zwitserland
    98
    13
    12
    94
    93
    90
    4

    Edeltingieterij Tin-Art giet als een van de laatste tingieterijen in Nederland nog met de hand. We maken onze eigen vormen en geven ook tingietdemonstraties voor jong en oud. Daarnaast taxeren en repareren we ook tin.

    Tin-Art
    91
    14
    15
    Eindpunt: Hoofdstraat 43
    7921 AB Zuidwolde

    Beschrijving

    Startpunt: Hoofdstraat 43
    7921 AB Zuidwolde

    Extra info

    Wandelen en het openbaar vervoer zijn een goede combinatie. Om die reden hebben het OV-bureau Groningen Drenthe en Recreatieschap Drenthe een aantal wandelingen samengesteld vanaf de hubs. De routes zijn gebaseerd op het wandelknooppuntennetwerk. Reis met het OV naar het startpunt van je wandeling. Bij deze route is dat halte Busstation, Zuidwolde: Hoofdstraat 43 in Zuidwolde. Vanaf de hub start je wandeling door het Drentse Landschap.

    Wandelknooppunten:

    1 - 4 - 21 - 20 - 17 - 7 - 19 - 18 - 79 - 99 - 98 - 13 - 12 - 94 - 93 - 90 - 91 - 14 - 15 - 1.

    Over de route

    Deze route is een echte ontdekkingstocht door landerijen en natuurgebieden. Vanaf de hub in Zuidwolde kun je direct starten met de route. Wandelknooppunt 1 staat naast de bushalte aan de Steenbergerweg. Ga vanaf hier in westelijke richting naar knooppunt 4 en vervolg de route.

    Zuidwolde heeft een lange historie. Al voor onze jaartelling woonden er mensen in de omgeving van het huidige Zuidwolde. Men leefde op de smalle heuvelrug tussen Ten Arlo en de Reest. Aan weerszijden van deze hogere zandgronden lagen uitgestrekte veenmoerassen. De omgeving veranderde ingrijpend door grootschalige hoogveenontginning vanaf de 17e eeuw op initiatief van de familie van Echten. Hierdoor ontstonden vele nieuwe buurtschappen.

    De route voert je door een van deze oude buurtschappen genaamd Steenbergen. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan wanneer je door deze omgeving loopt. De oudste van de huidige boerderijen stamt uit 1756.

    Ten oosten van Zuidwolde, aan de andere kant van de N48, ligt het Steenberger Oosterveld. Dit hele gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen, heidevelden en cultuurgronden. Je kunt hier duidelijk een hoogteverschil waarnemen. Dit is de reden dat dit gebied ook wel “Klein Zwitserland” wordt genoemd. Geniet van dit mooie natuurgebied! In twee delen van het terrein helpen koeien het dichtgroeien van de heide tegen te gaan, misschien dat je ze onderweg nog tegenkomt.

    Eindpunt: Hoofdstraat 43
    7921 AB Zuidwolde
    • 1
    • 4
    • 21
    • 20
    • 17
    • 7
    • 19
    • 18
    • 79
    • 99
    • 98
    • 13
    • 12
    • 94
    • 93
    • 90
    • 91
    • 14
    • 15

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!