Wandelrondje Schaopedobbe

(5.8 km)

 • Download
 • Dit wandelrondje Schaopedobbe is een niet-bewegwijzerde route van 5,8 km en laat jet het natuurgebied de Schaopedobbe zien, een prachtig natuurgebied, beheerd door het Fryske Gea. Je loopt langs het meertje 'de Schaopedobbe': hier werden vroeger de schapen gewassen. De tocht is niet heel erg lang, maar het loont de moeite om gewoon even te gaan zitten en te kijken! De route is niet (overal) verhard.

  Parkeren en OV

  De route start aan de Ho…

  Dit wandelrondje Schaopedobbe is een niet-bewegwijzerde route van 5,8 km en laat jet het natuurgebied de Schaopedobbe zien, een prachtig natuurgebied, beheerd door het Fryske Gea. Je loopt langs het meertje 'de Schaopedobbe': hier werden vroeger de schapen gewassen. De tocht is niet heel erg lang, maar het loont de moeite om gewoon even te gaan zitten en te kijken! De route is niet (overal) verhard.

  Parkeren en OV

  De route start aan de Hoofdweg 29 in Elsloo, dit is een restaurant. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Kom je met het openbaar vervoer? De dichtstbijzijnde bushalte is bushalte 'School'. Plan hier je reis.

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd; je loopt hem via de wandelknooppunten 32 - 39 - 36 - 33 - 31 - 35 - 30- 32.

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd. 

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Elsloo.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdweg 29
  8424 PJ Elsloo
  32
  1

  Beeld van Hein Mader

  Beeld Hein Mader
  39
  36
  2

  Zeer gevarieerd natuurgebied beheerd door It Fryske Gea met een heideveld, zandverstuivingen, een meertje en bossen heeft unieke flora en fauna, zoals ringslangen en salamanders. In het centrum...

  Natuurgebied de Schaopedobbe
  33
  31
  35
  30
  32
  3

  De zaalkerk uit 1913 met recht gesloten koor is gebouwd naar een ontwerp van O.M. Meek ter vervanging van een kerk uit 1632. De kerk met dakruiter heeft jugendstil-elementen. De rondboogvensters en...

  Dubbele klokkenstoel bij Kerk
  Eindpunt: Hoofdweg 29
  8424 PJ Elsloo

  Beschrijving

  Startpunt: Hoofdweg 29
  8424 PJ Elsloo

  Extra info

  Je loopt eerst door het dorp Elsloo. Eenmaal buiten het dorp loop je nog een klein stukje over een oude klinkerweg en vervolgens wandel je via een landweg naar het natuurgebied. Midden in het natuurgebied vind je het meertje 'de Schaopedobbe'. Hier werden vroeger de schapen gewassen, daar dankt het meer haar naam aan. Het bijzondere van de Schaopedobbe is, dat het meer boven het maaiveld ligt. Het is ontstaan door en wel in een stuifzandgebied. Het omliggende zand is weggestoven. Zo kon het natte zand rondom de wel een soort natuurlijke kom vormen. In de zomer kun je hier ook de schaapherder tegenkomen. In een grote tent met hekken zoeken de schapen bescherming tegen de zon én de wolven. Let op: in het broedseizoen mag je niet over het heideveld, houd dan de route buitenom aan.

  Als je door het terrein heen bent gelopen, kom je bij een zandpad wat je terugvoert naar de Kloosterweg. Langs het fietspad loop je weer terug naar Elsloo. Het laatste stukje van de route door Elsloo kom je nog een aantal verschillende kunstwerken tegen. Een beeld van de Oostenrijkse kunstenaar Hein Mader. Aan hem is in Ooststellingwerf zelfs een hele kunstroute geweid. Ook kom je langs het beeld 'Voor en Door', een beeld geschonken door de oudejaarsploeg die hiermee de vrijwilligers in het dorp wilde eren.

  Eindpunt: Hoofdweg 29
  8424 PJ Elsloo
  • 32
  • 39
  • 36
  • 33
  • 31
  • 35
  • 30
  • 32

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!