Rode men- en ruiterroute Drents Friese Wold

(19.0 km)

 • Download
 • Een prachtige men- en ruiterroute door bos en over heide. Geniet van het duinlandschap van het Aekingerzand en de vele vennen. Via een zwarte verbindingsroute is de speciale spartelvijver voor paarden toegankelijk.

  Parkeren
  Trailerparkeren is mogelijk op Parkeerplaats het Halve Maantje Canadaweg, 8426 SJ Appelscha.

  Bewegwijzering
  Deze men- en ruiterroute wordt bewegwijzerd met rode vierkante bordjes met witte opdruk van een hoef en wiel. 

  Horeca met paardenpleisterplaats
  Wil je wat eten en drinken dat kan bij de volgende horecagelegenheden met paardenpleisterplaats: Bezoekerscentrum Terwisscha in Appelscha, Boscamping Appelscha en bij Camping de Whilhelminahoeve in Elsloo.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Canadaweg
  8426 SJ Appelscha
  1

  Aan de rand van Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer. In dit buitencentrum is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. Het Buitencen...

  Buitencentrum Drents-Friese Wold
  2

  Groepsaccommodatie ’t Kamphùs is zeer geschikt voor kleine en grote groepen. In deze groepsaccommodatie kun je met jouw school, sportclub, jeugdclub, vereniging of vrienden en familie een aantal leuke dagen doorbrengen. Ook als sportvereniging ben je...

  Boscamping Appelscha
  3

  Camping de Wilhelminahoeve

  Camping de Wilhelminahoeve
  4

  Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelsch en Wateren. De zwemplas heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand,...

  Natuurplas Canadameer
  Eindpunt: Canadaweg
  8426 SJ Appelscha

  Beschrijving

  Startpunt: Canadaweg
  8426 SJ Appelscha

  Extra Info:

  • Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarmee een Natura 2000 gebied. Het Nationaal Park bestaat uit 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. De duinen van het Aekingerzand zijn kenmerkend, de spartelplas ‘Canadameer’ een heerlijke plek om met je paard te bezoeken.
  • Voor ruiter- en menners zijn in het Nationaal Park Drents-Friese Wold een 4 tal dagroutes uitgezet met elk een eigen kleur pictogram bordje. De dagroutes duren ca 2 uur en starten op 4 verschillende locaties. Er zijn ook zwarte ruiter/men paden. Dit zijn verbindingspaden om een route in te korten of te verbinden.
  • Belangrijke informatie
   In het Nationaal Park lopen diverse rassen koeien en schapen in verschillende begrazingsgebieden. Blijf rustig doorrijden, trek geen aandacht, rij er met een bocht omheen zodat u ruime afstand houdt of keer om als u het niet vertrouwt. U bent te gast in hun leefgebied. Sluit de hekken goed na het passeren, zo blijven de dieren in de begrazinggebieden. 
  • Heeft u op- en aanmerkingen over ruiterroutes binnen het Nationaal Park dan kunt u dat melden bij de boswachter (l.koel@staatsbosbeheer.nl) telefoonnummer kantoor Hoogersmilde 0592-459431. Zij zal hier dan zo snel mogelijk aandacht aan besteden, en waar nodig actie ondernemen.
  • Gouden regels voor een prettig verblijf in het Nationaal Park voor iedereen:
  • Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken.
  • Laat uw paard niet van struiken of bomen eten.
  • Passeer andere recreanten stapvoets, dit voorkomt ergernis en stofwolken
  • Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Ook kunnen hoeven de bodem beschadigen waardoor een ven lek kan raken.
  • Een speciale spartelvijver bevindt zich ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren. Makkelijk bereikbaar vanaf trailerparkeerplaats het Halve Maantje.
  • Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken.
  • Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.
  • Ruiterbedrijven
   Huifkarverhuur Estelle – Oude Willem
   Manege Ludanchelo Hoeve – Wateren
   Manege RCA – Appelscha
   Park Drentheland – Zorgvlied
   Hoeve Morgenster – Doldersum
   Landgoed Alberthoeve – Wateren
   Villa Nova – Zorgvlied
   Reëenwissel - Hoogersmilde
  Eindpunt: Canadaweg
  8426 SJ Appelscha

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!