Rode men- en ruiterroute Dwingelderveld

(17.0 km)

 • Download
 • Deze men- en ruiterroute gaat voor een deel over de heide, langs het Holtveen en door de boswachterij Dwingeloo.

  Parkeren
  Trailerparkeren kan op Trailerparkeersplaats aan de Oude Postweg, 7963 RA Spier.
  Parkeerplaats Oude Hoogeveensedijk 7963 RA in Dwingeloo. 

  Bewegwijzering
  De men- en ruiterroute is bewegwijzerd met rode vierkante bordjes met witte opdruk van een hoefijzer en wiel. 

  Horeca met paardenpleisterplaats
  Wil je wat eten en drinken dat kan bij de volgende horecagelegenheden met paardenpleisterplaats: Boslounge Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG Spier.

  Dit ga je zien

  Startpunt: 9417 TG Spier
  1

  Boslounge

  Boslounge
  2

  De Dwingeloo Radiotelescoop, geopend in 1956, is sinds 2009 rijksmonument en is een van de oudste en internationaal beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije...

  Radiotelescoop Dwingeloo
  3

  Op een prachtige plek in het Nationaal park Dwingelderveld ligt aan de rand van het bos, Bospub de Boerdennen. Je kunt je auto hier gratis parkeren en een frisse neus halen met de prachtige wandel-...

  De Bospub
  Eindpunt: 9417 TG Spier

  Beschrijving

  Startpunt: 9417 TG Spier

  Extra Info

  • Nationaal Park Dwingelderveld is een uniek en fantastisch gebied. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Geniet van een afwisselend landschap met uitgestrekte paarse vlaktes, bloeiende struikheide, prachtige vennetjes en veenmoeras. Het grote open heideveld met ongekende vergezichten wordt omringd door een glooiend bos. Aan de rand van het Dwingelderveld vind je gezellige brinkdorpen Ruinen en Dwingeloo. Voor ruiters een heerlijk gebied om
  • In het Dwingelderveld kun je eindeloos paardrijden. Er liggen vier met borden gemarkeerde ruiter- en menroutes met een totale lengte van 57 kilometer. Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. In dit Nationaal Park kun je nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten. Het heideveld is omzoomd met bos. De routes zijn dus zeer afwisselend!
  • Gouden regels voor een prettig verblijf in het Nationaal Park voor iedereen:
  • Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken.
  • Laat uw paard niet van struiken of bomen eten.
  • Passeer andere recreanten stapvoets, dit voorkomt ergernis en stofwolken
  • Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Ook kunnen hoeven de bodem beschadigen waardoor een ven lek kan raken.
  • Een speciale spartelvijver bevindt zich ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren. Makkelijk bereikbaar vanaf trailerparkeerplaats het Halve Maantje.
  • Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken.
  • Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.
  • Ruiterbedrijven
   Stal Vos – Dwingeloo
   Boerenbed De Lange Weide – Dwingeloo
   Vakantiepark Zonnetij – Dwingeloo
   Drift 12 – Dwingeloo
   Stal de Brinkhof - Dwingeloo
  Eindpunt: 9417 TG Spier

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!