MTB route West "Rondom Dwingeloo" richting Havelte

(75.0 km)

 • Download
 • Deze route rijd je volledig (27 kilometer) en is geschikt voor zowel de beginnende MTB'er als de gevorderde, het is maar net hoe fanatiek je bent. Je gaat over graspaden, smalle en bochtige singletracks en ook bredere rechte paden. Je slingert door het bos, heide en over bruggetjes.

  Parkeren

  Parkeren kan bij Hotel & Restaurant Wesseling, Brink 26, 7991 CH Dwingeloo.

  Bewegwijzering

  De route wordt niet bewegwijzerd, maar je kunt de route downloaden met de download knop bovenaan. 

  Verbindingsroutes

  Verbindingsroutes…

  Deze route rijd je volledig (27 kilometer) en is geschikt voor zowel de beginnende MTB'er als de gevorderde, het is maar net hoe fanatiek je bent. Je gaat over graspaden, smalle en bochtige singletracks en ook bredere rechte paden. Je slingert door het bos, heide en over bruggetjes.

  Parkeren

  Parkeren kan bij Hotel & Restaurant Wesseling, Brink 26, 7991 CH Dwingeloo.

  Bewegwijzering

  De route wordt niet bewegwijzerd, maar je kunt de route downloaden met de download knop bovenaan. 

  Verbindingsroutes

  Verbindingsroutes naar andere MTB-routes worden veelal met een zwarte opdruk aangegeven en soms met een twee kleuren opdruk. Klik hier voor alle informatie over MTB routes.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo
  1

  Het twee na grootste hunebed van Nederland kunt u vinden in Havelte. Hunebed D53 is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen door de oorlog. De Duitse luchtmacht wilde op deze plek een vliegveld aanleggen daarom zijn de stenen destijds verplaatst...

  Hunebed D53 en D54
  2

  In 2013 is de schaapskooi van de Holtinger kudde officieel geopend. Hoewel de kooi modern is, straalt het toch de oude Drentse sfeer uit. In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden,...

  Holtinger Schaapskudde
  3

  Tourist Info Punt Havelte ligt bij Toegangspoort Holtingerveld, de entree van het natuurgebied dat gevormd is door ijs en oorlog.

  Tourist Info Punt Havelte
  4

  Het landgoed Oldengaerde bestaat uit een huis, tuinen en zelfs een bos welke behoren tot Rijksmonumentale gebouwen. Het huis en de tuinen zijn in 2004 in het geheel aangewezen tot Rijksmonument. Oorspronkelijk...

  Havezate Oldengaerde
  5

  De Schaapskudde Ruinen, is een van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelerveld en bestaat uit ongeveer 300 Drentse heideschapen. De plek van de schaapskudde bestaat uit een schaapskooi...

  Schaapskooi Ruinen
  6

  Via een talud komen belangstellenden op de uitzichtheuvel die drie meter boven het maaiveld ligt. De uitzichtheuvel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, buggy's, kinderwagens en ander vervoer...

  Uitkijktoren Ruiner schaapskooi
  7

  De Dwingeloo Radiotelescoop, geopend in 1956, is sinds 2009 rijksmonument en is een van de oudste en internationaal beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije...

  Radiotelescoop Dwingeloo
  Eindpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Extra Info

  • Één van de 4 schitterende GPS-routes met start/finish op de Brink in Dwingeloo. Hoofdzakelijk over bestaande MTB-routes met originele verbindingsstukken. Download voor het fietsen altijd hier de (laatst) beschikbare versie.

  • Via zand, schelpen en klinkerwegen verlaat je Dwingeloo om de Oude Vaart over te steken en langs de Drentsche Hoofdvaart naar Wittelte te rijden. 
  • Vlak na het oversteken van de Drentsche Hoofdvaart pak je een zandpad dat je langs weilanden naar de vaste route van Havelte Oost leidt.
  • Af en toe is er een (flinke) klim en deze route gaat over in de Havelte West route. Deze route heeft een lengte van 16 km (blauw) en in het weekend, als het oefenterrein van Defensie niet wordt gebruikt, kun je de extra lus van 6 km erbij fietsen (niet opgenomen in de gpx-file). Deze extra lus begint na ongeveer 5,5 kilometer vanaf de start. Deze rode route gaat door het middelste gedeelte van het oefenterrein.
  • Als de je tankbaan hebt overgestoken kom je in het binnenterrein en vind je naast singletracks ook een aantal korte steile klimmetjes en afdalingen.
  • Na ongeveer 6 kilometer kom je weer op de blauwe route. Na het voltooien van de Havelte West route vervolg je de Havelte Oost route.
  • Nadat je deze verlaten hebt steek je de Drentsche Hoofdvaart weer over om terug naar Dwingeloo te rijden. Met een mooie lus langs en over het Dwingelderveld sluit je deze route af.
  • Havelte is bekend om zijn 2 hunebedden, de grafheuvels, het natuurreservaat Brandeveen en het schitterende Ooster- en Westerzand. In Havelte zelf vind je monumentale gebouwen, gerestaureerde Saksische boederijen en een schaapskooi met kudde. Havelte ligt midden in de uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden. Tijdens de route fiets je door het gebied van o.a. Defensie, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. 
  • Steengoed idee!
   Fiets meerdere #RondomDwingeloo routes achter elkaar op één dag en verdien er een trofée mee. Een uniek keitje met inscriptie; 2 routes 'KEI-goed', 3 routes 'KEI-maf' en voor de ultra’s alle vier de routes 'KEI-tergek'. 
   Gratis af te halen (samen met een drankje naar keuze) bij Hotel & Restaurant Wesseling op vertoon van je Strava file.
  • Fiets altijd volgens de regels: https://www.natuurmonumenten.nl/mountainbiken/buitencode-voor-sporters-de-natuur
  Eindpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!