MTB route West "Rondom Dwingeloo" richting Havelte

(75,0 km)

 • Download
 • Deze route rijd je volledig (27 kilometer) en is geschikt voor zowel de beginnende MTB'er als de gevorderde, het is maar net hoe fanatiek je bent. Je gaat over graspaden, smalle en bochtige singletracks en ook bredere rechte paden. Je slingert door het bos, heide en over bruggetjes.

  Parkeren

  Parkeren kan bij Hotel & Restaurant Wesseling, Brink 26, 7991 CH Dwingeloo.

  Bewegwijzering

  De route wordt niet bewegwijzerd, maar je kunt de route downloaden met de download knop bovenaan. 

  Verbindingsroutes

  Verbindingsroutes…

  Deze route rijd je volledig (27 kilometer) en is geschikt voor zowel de beginnende MTB'er als de gevorderde, het is maar net hoe fanatiek je bent. Je gaat over graspaden, smalle en bochtige singletracks en ook bredere rechte paden. Je slingert door het bos, heide en over bruggetjes.

  Parkeren

  Parkeren kan bij Hotel & Restaurant Wesseling, Brink 26, 7991 CH Dwingeloo.

  Bewegwijzering

  De route wordt niet bewegwijzerd, maar je kunt de route downloaden met de download knop bovenaan. 

  Verbindingsroutes

  Verbindingsroutes naar andere MTB-routes worden veelal met een zwarte opdruk aangegeven en soms met een twee kleuren opdruk. Klik hier voor alle informatie over MTB routes.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo
  1

  Het twee na grootste hunebed van Nederland kunt u vinden in Havelte. Hunebed D53 is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen door de oorlog. De Duitse luchtmacht wilde op deze plek een vliegveld aanleggen daarom zijn de stenen destijds verplaatst...

  Hunebed D53 en D54
  2

  In 2013 is de schaapskooi van de Holtinger kudde officieel geopend. Hoewel de kooi modern is, straalt het toch de oude Drentse sfeer uit. In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden, met de schaapskudde de heide op.

  Holtinger Schaapskudde
  3

  Het toeristisch informatie punt van de gemeente Westerveld. Onder de naam van het Nationale Park van Drenthe communiceren wij wat onze gemeente allemaal te bieden heeft. In onze vestigingen kunt u toeristische informatie over de omgeving vinden.

  Tourist Info Havelte
  4

  De havezate en omringende landen zijn na enige toewijzingen thans in onverdeeld eigendom van vier dochters van wijlen mevrouw I.E.C. Willinge-Westra van Holthe. Het huis en de tuinen zijn in 2004 in het geheel aangewezen tot Rijksmonument.

  Havezate Oldengaerde
  5

  De Schaapskudde Ruinen is een van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe). Het Dwingelderveld is een prachtig nat heidegebied van bijna 4000 hectare groot.

  Schaapskooi Ruinen
  6

  Uitkijktoren Ruiner schaapskooi

  Uitkijktoren Ruiner schaapskooi
  7

  De Dwingeloo Radiotelescoop - geopend in 1956 en sinds 2009 rijksmonument - is een van de oudste en beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije zone bij de ASTRON/JIVE gebouwen midden in het Dwingelderveld.

  CAMRAS - Dwingeloo Radiotelescoop
  Eindpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Extra Info

  • Één van de 4 schitterende GPS-routes met start/finish op de Brink in Dwingeloo. Hoofdzakelijk over bestaande MTB-routes met originele verbindingsstukken. Download voor het fietsen altijd hier de (laatst) beschikbare versie.

  • Via zand, schelpen en klinkerwegen verlaat je Dwingeloo om de Oude Vaart over te steken en langs de Drentsche Hoofdvaart naar Wittelte te rijden. 
  • Vlak na het oversteken van de Drentsche Hoofdvaart pak je een zandpad dat je langs weilanden naar de vaste route van Havelte Oost leidt.
  • Af en toe is er een (flinke) klim en deze route gaat over in de Havelte West route. Deze route heeft een lengte van 16 km (blauw) en in het weekend, als het oefenterrein van Defensie niet wordt gebruikt, kun je de extra lus van 6 km erbij fietsen (niet opgenomen in de gpx-file). Deze extra lus begint na ongeveer 5,5 kilometer vanaf de start. Deze rode route gaat door het middelste gedeelte van het oefenterrein.
  • Als de je tankbaan hebt overgestoken kom je in het binnenterrein en vind je naast singletracks ook een aantal korte steile klimmetjes en afdalingen.
  • Na ongeveer 6 kilometer kom je weer op de blauwe route. Na het voltooien van de Havelte West route vervolg je de Havelte Oost route.
  • Nadat je deze verlaten hebt steek je de Drentsche Hoofdvaart weer over om terug naar Dwingeloo te rijden. Met een mooie lus langs en over het Dwingelderveld sluit je deze route af.
  • Havelte is bekend om zijn 2 hunebedden, de grafheuvels, het natuurreservaat Brandeveen en het schitterende Ooster- en Westerzand. In Havelte zelf vind je monumentale gebouwen, gerestaureerde Saksische boederijen en een schaapskooi met kudde. Havelte ligt midden in de uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden. Tijdens de route fiets je door het gebied van o.a. Defensie, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. 
  • Steengoed idee!
   Fiets meerdere #RondomDwingeloo routes achter elkaar op één dag en verdien er een trofée mee. Een uniek keitje met inscriptie; 2 routes 'KEI-goed', 3 routes 'KEI-maf' en voor de ultra’s alle vier de routes 'KEI-tergek'. 
   Gratis af te halen (samen met een drankje naar keuze) bij Hotel & Restaurant Wesseling op vertoon van je Strava file.
  • Fiets altijd volgens de regels: https://www.natuurmonumenten.nl/mountainbiken/buitencode-voor-sporters-de-natuur
  Eindpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee