MTB Dwingeloo

(23.0 km)

 • Download
 • Deze route ligt in het Nationaal Park Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa met heide, bossen en vennetjes. De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is goed te doen voor beginners.

  Parkeren

  Parkeren kan bij de boslounge aan de Oude Postweg 12, 9417 TG Spier.

  Bewegwijzering

  De route wordt bewegwijzerd aan de hand van witte bordjes met rode opdruk van het internationale MTB-teken (driehoek met twee rondjes).

  Verbindingsroutes

  Verbindingsroutes naar andere MTB-routes worden veelal met een zwarte opdruk aangegeven en soms met een twee kleuren opdruk. Klik hier voor alle informatie over MTB routes. 

  • MTB Dwingeloo routebordje

  • Verbindingsbordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Oude Postweg 12
  9417 TG Spier
  1

  Dit geheel verharde familiepad is geschikt voor rolstoel, buggy/kinderwagens en andere wandelaars. De route is 2,5 kilometer totaal en begint en eindigt bij De Boslounge te Spier.

  Familiepad Dwingelderveld Natuurpoort Spier
  2

  Het uitzichtpunt de Schapenkop is gebouwd op de geluidswal in de Holtveenslenk. Het uitzichtpunt heeft hetzelfde beeldmerk gekregen als het Nationaal Park (het Drentse heideschaap). Het bouwwerk is ca. vijf meter hoog, en biedt uitzicht over het gebied.

  Uitzichtpunt Schapenkop 'De Keep'
  3

  De schaapskooi van Natuurmonumenten bevindt zich in Lhee en is ongeveer 10 minuten lopen van de parkeerplaats langs de weg van Lhee en Kraloo. Vertrek- en aankomst van de kudde vanaf mei tot en met...

  Dwingelder schaapskudde
  4

  De Dwingeloo Radiotelescoop, geopend in 1956, is sinds 2009 rijksmonument en is een van de oudste en internationaal beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije...

  Radiotelescoop Dwingeloo
  5

  De boswachterij Dwingeloo is een onderdeel van het 3692 hectare grote Nationaal Park Dwingelderveld. De kern van het Nationaal Park is natte heidegebied tussen Dwingeloo en Ruinen; het grootste van...

  Boswachterij Dwingeloo
  Eindpunt: Oude Postweg 12
  9417 TG Spier

  Beschrijving

  Startpunt: Oude Postweg 12
  9417 TG Spier

  Extra info

  • Deze route ligt in het Nationaal Park Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Je vindt er maar liefst 2 schaapskuddes met herder. Naast heide kom je ook bossen en vennetjes tegen, met veel bijzondere planten. Ook vind je zeldzame vlinder- en vogelsoorten. 
  • De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is meestal onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". Je start hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack. Na ongeveer 6 kilometer kom je langs een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen.
  • Naast prachtige natuur, kom je onderweg het Planetron tegen (je kunt hier film- en sterrenvoorstellingen zien), diverse kunstwerken van kunstenaars over de hele wereld en Infocentrum Lhee van Staatsbosbeheer (hier kun je een diashow bekijken).   Het noordelijke gedeelte van de route is een stuk vlakker en gaat vooral over lange, brede bospaden of kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum.  Omdat het Nationaal Park Dwingelderveld veel toerisme aantrekt, kruis je af en toe wandel- en ruiterpaden. De route is niet zwaar. Hij is dan ook goed te combineren met andere Drentse routes.
  • Jens Dekker, wegwielrenner en veldrijder "Ik gebruik deze mountainbikeroute regelmatig als onderdeel van mijn training. Het is een perfecte route voor beginnende fietsers, want het is niet heel technisch. Ik kan hier goed tempo rijden, maar geniet ondertussen ook van het Dwingelderveld en kijk graag even over de heidevelden heen."
  Eindpunt: Oude Postweg 12
  9417 TG Spier

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!