MTB Dwingeloo


  • Download
1 uur 32 minuten (23,0 km)

Deze route ligt in het Nationaal Park Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heid…

Deze route ligt in het Nationaal Park Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Je vindt er maar liefst 2 schaapskuddes met herder. Naast heide kom je ook bossen en vennetjes tegen, met veel bijzondere planten. Ook vind je zeldzame vlinder- en vogelsoorten.  De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is meestal onverhard. De route kan het beste gestart worden bij "Oriëntatiecentrum Dwingelderveld". Je start hier over vrij brede bospaden afgewisseld met leuke stukjes singletrack. Na ongeveer 6 kilometer kom je langs een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. 

Naast prachtige natuur, kom je onderweg het Planetron tegen (je kunt hier film- en sterrenvoorstellingen zien), diverse kunstwerken van kunstenaars over de hele wereld en Infocentrum Lhee van Staatsbosbeheer (hier kun je een diashow bekijken).   Het noordelijke gedeelte van de route is een stuk vlakker en gaat vooral over lange, brede bospaden of kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum.  Omdat het Nationaal Park Dwingelderveld veel toerisme aantrekt, kruis je af en toe wandel- en ruiterpaden. De route is niet zwaar. Hij is dan ook goed te combineren met andere Drentse routes.

Jens Dekker, wegwielrenner en veldrijder
"Ik gebruik deze mountainbikeroute regelmatig als onderdeel van mijn training. Het is een perfecte route voor beginnende fietsers, want het is niet heel technisch. Ik kan hier goed tempo rijden, maar geniet ondertussen ook van het Dwingelderveld en kijk graag even over de heidevelden heen."

Dit ga je zien

Startpunt: Oude Postweg 12
9417 TG Spier
1

Hotel Spier

Oude Postweg 8
9417 TG Spier
Hotel Spier
2

Dwingelder schaapskudde

Achter 't Zaand 4
7991 NG Lhee
Dwingelder schaapskudde
3

Nationaal Park Dwingelderveld

Benderse 22
7963 RA Ruinen
Nationaal Park Dwingelderveld
4

Bospub de Boerdennen

Bosrand 18
7991 PA Dwingeloo
Bospub de Boerdennen
5

Natuurkampeerterrein Lheederzand

Achter 't zaand 2 a
7991 NG Dwingeloo
Natuurkampeerterrein Lheederzand
Eindpunt: Oude Postweg 12
9417 TG Spier

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!