Randje Drenthe Route 10 Norg

(55.0 km)

 • Download
 • Randje Drenthe Route 10 Norg start en eindigt op de kruising Oosteind/ Peesterstraat in Norg. De route heeft een lengte van 55 km en gaat via Westervelde, Veenhuizen, Assen, Rolde, Gasteren, Oude Molen, Zeijen en Peest terug naar Norg.

  Parkeren
  Parkeren kan in Peesterstraat 1 9331 AJ Norg 

  Bewegwijzering
  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Norg, Assen, Rolde, Oudemolen, Zeijen of Peest.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Peesterstraat 1
  9331 AJ Norg
  1

  Voor een bezoek aan Norg en de regio is het praktisch om te weten waar je wat kunt vinden. In Norg is de Tourist Info gevestigd in de Bibliotheek aan de Brink. De vriendelijke medewerkers die de omgeving...

  Tourist Info Norg
  2

  Ons prachtige landhuis ligt midden in de bossen van Drenthe, op nog geen half uur afstand van Groningen en Assen. Ons hotel beschikt over dertien ruime, sfeervolle hotelkamers, die elk hun eigen karakter hebben. Elke kamer heeft een eigen badkamer, m...

  De Jufferen Lunsingh
  3

  Bijen houden, honing verkoop, rondleidingen, Imker voor een dag

  Imkerij Rolde
  4

  Dwarshuisboerderij gelegen naast de monumentale kerk aan de cultuurhistorisch waardevolle Kerkbrink van Rolde. Op enkele kleine aanpassingen na verkeert de boerderij nog in authentieke staat. De boerderij is gebouwd in 1900.

  Dwarshuisboerderij Rolde
  5

  Voormalig gemeentehuis Rolde

  Voormalig gemeentehuis Rolde
  6

  De Boerhoornblazer

  De Boerhoornblazer
  7

  Terrein met twee grafheuvels te Eext

  Terrein met twee grafheuvels
  8

  Keuterij, volgens de eigenaar gebouwd in 1926 in opdracht van dhr. Uiterwijk, de enige eigenerfde boer in Oudemolen als boerenarbeiderswoning. Qua type kan het pand worden omschreven als keuterij, hoewel het pand lange tijd bewoond is geweest door de...

  Keuterij Gasteren
  9

  Oudemolen is een plaats in de Drentse gemeente Tynaarlo. Het dorp telde in 2019 75 inwoners. Het dorp is genoemd naar de vervallen watermolen die hier in de Drentsche Aa heeft gestaan. Het ligt in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

  Oudemolen
  10

  Een hallenhuisboerderij met stookhok, gebouwd in een ambachtelijk-tradtionele bouwstijl. De boerderij is omstreeks 1785 gebouwd.

  Hallenhuisboerderij Zeijen
  Eindpunt: Peesterstraat 1
  9331 AJ Norg

  Beschrijving

  Startpunt: Peesterstraat 1
  9331 AJ Norg

  Extra Info

  • Veenhuizen
   Deze fietsroute voert je langs het bijzondere dorp Veenhuizen (van route af). In Veenhuizen voél je de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Deze koloniën zijn in 1818 opgericht door Generaal Johannes van den Bosch, die de armoede in Nederland wilde terugdringen. Arme ‘paupers’ kregen een huisje (en scholing en zorg) in een van de koloniën en moesten het land bewerken om in hun eigen onderhoud te voorzien. Het grootste deel van de koloniën ligt in Drenthe; in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord.
  • Van de in totaal 7 koloniën waren er 4 voor de armen die vrijwillig verhuisden. De overige 3 waren voor de bedelaars en landlopers. Deze dwangkoloniën waren grote en dichtbevolkte gestichten, waar dag en nacht bewaking was. Veenhuizen was één van deze dwangkoloniën. Bezoek vooral Gevangenismuseum Veenhuizen; daar leer je alles over de geschiedenis van dit historische dorp!
  • Start: Norg Kruising Oosteind/Peesterstraat
   Vertrek ri. Roden (Oosteind/Brink) - LA ri. Veenhuizen (Brink/Asserstraat) – RA Westervelde (Schoolstraat) 

  • Westervelde 
   RDV ri. Veenhuizen (Norgerweg) 

  • Veenhuizen 
   Einde weg LA ri. Assen (Hoofdweg) - Oversteken weg en na bruggetje fietspad volgen langs het water - Einde weg RA ri. Assen (Norgervaart) - Einde weg LA ri. Assen (Hoofdweg) - Einde fietspad oversteken LA fietspad ri. Assen 
(Hoofdvaartsweg) 

  • Assen 
   ROT RD (Hoorfdvaartsweg) - KR RD (Hoofdvaartsweg) - Na tunnel fietspad blijven volgen langs Europaweg West (Oude Hoofdvaartsweg) - KR Balkenweg RD Fietspad volgen - Bij Splitsing fietspad RAH en Hoofdlaan oversteken ( Stadsbroek) - 1e weg RA (Kortbossen) - 1e weg LA - Regionaal Wielercentrum Noord - RA (Kortbossen/Roldertorenlaan) - Einde weg RA (Beilerstraat) - bij VKL RD (Graswijk) - bij splitsing RAH (Graswijk) - vóór viaduct LA (Diepstroeten) - weg RDV (Diepstroeten) - einde weg LA (Anreep) 

  • Anreep 
   RDV (Schieven) - Einde weg RA ri. Rolde (Rolderhoofdweg) 

  • Rolde 
   Splitsing LA ri. Gieten (Gieterstraat) - 2e weg LA ri. Anderen (Nijend) 

  • Anderen 
   RDV ri. Gasteren (Oldend) 

  • Gasteren 
   Einde weg RA (Westeinde/ Brink) - LA ri. Oude Molen ( Oude Molensterweg) 

  • Oude Molen
   KR RD ri. Zeijen (Linthorst Homanweg) - Brug Noord-Willemskanaal RDV ri. Zeijen (Oude Molenseweg)
  • Ubbena
   KR RD ri. Zeijen (Zeijerstroeten)
  • Zeijen
   KR RA ri. Norg (Hoofdstraat)

  • Peest
   RDV ri. Norg (Hoofdweg)

  • Norg
   Einde weg LA (Oosteind / Brink)
  • Finisch: Norg Kruising Oosteind/Peesterstraat

  Legenda routebeschrijving:

  KR = kruispunt
  LA = linksaf
  LAH = links aanhouden
  ri. = richting
  TKR = T-kruising
  RA = rechtsaf
  RAH = rechts aanhouden
  li. = links
  ROT = rotonde
  RD = rechtdoor
  RDV = rechtdoor vervolgen
  re. = rechts
  VKL = verkeerslicht

  Eindpunt: Peesterstraat 1
  9331 AJ Norg

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!