De tien van Tynaarlo: Parels in 't Groen

2 uur (10.0 km)

 • Download
 • De route De tien van Tynaarlo: Parels in 't Groen is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 10 km. Je wandelt langs maar liefst 5 landgoederen: vijf landgoederen: Lemferdinge, De Duinen, Vosbergen, Oosterbroek en Hoog Hullen. Onderweg kom je ook verschillende musea tegen. Combineer deze route dus met een leuk cultureel uitje! De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Hoofdweg 83 in Eelde, dit is een café. Vlakbij het startpunt, aan de Kerkhoflaan, is een parkeergelegenheid.. Kom je met het OV dan is bushalteKerkhoflaan de dichtstbijzijnde. Plan hier je route

  Bewegwijzering…

  De route De tien van Tynaarlo: Parels in 't Groen is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 10 km. Je wandelt langs maar liefst 5 landgoederen: vijf landgoederen: Lemferdinge, De Duinen, Vosbergen, Oosterbroek en Hoog Hullen. Onderweg kom je ook verschillende musea tegen. Combineer deze route dus met een leuk cultureel uitje! De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Hoofdweg 83 in Eelde, dit is een café. Vlakbij het startpunt, aan de Kerkhoflaan, is een parkeergelegenheid.. Kom je met het OV dan is bushalteKerkhoflaan de dichtstbijzijnde. Plan hier je route

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download'.  

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt of bij andere horecagelegenheden in de omgeving.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdweg 83
  Eelde
  1

  Museum De Buitenplaats is er voor iedereen van jong tot oud: van bezoekers met een liefde voor kunst, muziek en tuinen, tot liefhebbers van prachtige architectuur.

  Museum De Buitenplaats
  2

  Klompen: iedereen weet wat het zijn en hoe ze er uit zien. Toch worden ze veel minder gedragen dan vroeger en is de klompendrager een uitstervend ras. En dat terwijl het nog niet zolang geleden is dat bijna iedereen een paar klompen had en er op liep.

  Internationaal Klompenmuseum
  3

  Landgoed en Galerie Lemferdinge

  Landgoed en Galerie Lemferdinge
  4

  Landgoed De Duinen

  Landgoed De Duinen
  5

  Het Landgoed Vosbergen is rond 1900 ontstaan. Het echtpaar Kraus-Groeneveld kocht in 1890 een boerderij en wat bos. De boerderij werd in de loop van de tijd uitgebouwd tot de huidige villa en het landgoed...

  Landgoed Vosbergen
  6

  Museum Vosbergen Muziekinstrumenten

  Museum Vosbergen Muziekinstrumenten
  7

  Oosterbroek, een havezate genoemd sinds het begin van de 17e eeuw, onderging landschappelijke transformaties onder Tonco Modderman in 1781. Het werd omgevormd tot een buitenhuis met strakke lanen, een...

  Havezate Oosterbroek en Huis Hooghullen
  Eindpunt: Hoofdweg 83
  Eelde

  Beschrijving

  Startpunt: Hoofdweg 83
  Eelde

  Extra info

  Het dorp Paterswolde ontstond doordat vele Stad-Groningers het gebied terecht zagen als een uitgelezen woonomgeving. Het van oorsprong agrarische Eelde bestaat als dorp al veel langer. Samen vormen ze nu een tweelingdorp, met een goed ontwikkelde sociale structuur. Elk jaar zijn duizenden mensen druk in de weer met het schitterende Bloemencorso.  

  De twee centra van Eelde en Paterwswolde bieden een grote verscheidenheid aan winkels en horecagelegenheden. Bekend is het museum voor figuratieve kunst 'De Buitenplaats', tussen het Nijsinghuis (schuin tegenover het startpunt) en de Dorpskerk.

  Nog meer cultuur? Onderweg passeer je het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes en het Muziekintrumentenmuseum in de Vosbergen. Samen en afzonderlijk zeer de moeite van een bezoek waard.

  De route leidt je verder langs vijf landgoederen: Lemferdinge, De Duinen, Vosbergen, Oosterbroek en Hoog Hullen.

  De Veenweg, nu nog een landelijke deels onverharde weg, zal over enkele jaren de centrale weg zijn in de toekomstige woonwijk Groote Veen.  

  Deze route kan het gehele jaar gewandeld worden.  

  Eindpunt: Hoofdweg 83
  Eelde

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!