Ruiterroute Hondsrug Buinen

(8.0 km)

 • Download
 • Deze ruiterroute gaat door de bossen tussen Borger, Buinen en Exloo. Deze bossen zijn onderdeel van UNESCO Global Geopark De Hondsrug, een uniek cultuurhistorisch en natuurrijk gebied. Voor liefhebbers van paardrijden door uitgestrekte natuurgebieden zijn de bossen een paradijs. 

  Parkeren
  Trailerparkeren is mogelijk bij Hippisch Centrum Exloo Valtherweg 27-A 7875 TA Exloo T 0591-549 300.
  En Trailerparkeren kan bij Manege Les Chevaux, Voorbosweg 10 9528 TA Buinen 0599 212 957 (graag vooraf even bellen).

  Bewegwijzering
  De ruiterroute is bewegwijzerd met lichtbruine vierkante bordjes met witte opdruk van een hoefijzer. Vanaf de startlocaties rijd je eerst naar het bos, waar je de route op ieder gewenst punt kunt starten.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Buinen
  1

  In de bossen van Exloo ligt in vak 165 het Stormbos. Het bos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972. Na de storm heeft Staatsbosbeheer besloten de stormschade hier niet op te ruimen.

  Stormbos
  2

  In de bossen tussen Ees, Buinen en Exloo liggen veel pingoruïnes. De pingoruïnes zijn ontstaan in de laatste ijstijd door het groeien van ijslenzen in de bevroren ondergrond.

  Pingoruïnes bij Ees, Buinen en Exloo
  3

  De Prinses Beatrix-eik werd in 1938 geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses (later koningin) Beatrix. De eik is ook de eerste boom die planmatig in dit bos werd geplant.

  Prinses Beatrix-eik
  4

  De Buinerkeet is een gebouwtje van historische waarde. In lang vervlogen tijden was het een schuilplaats voor ossen die de boeren gebruikten bij de bewerking van het land. Nu is het een populaire pleisterplek voor fietsers en wandelaars.

  Buinerkeet
  5

  Bij het ontginnen van de uitgestrekte woeste gronden van Drenthe kwamen duizenden zwerfstenen tevoorschijn; deze werden gebruikt om er de kilometerslange keienwegen mee aan te leggen. In de Drentse bossen liggen nog vele kilometers van deze keienwegen.

  Keienwegen door het bos
  Eindpunt: Buinen

  Beschrijving

  Startpunt: Buinen

  Extra Info

  • Deze route gaat door de bossen tussen Borger, Buinen en Exloo. Deze bossen zijn onderdeel van UNESCO Global Geopark De Hondsrug, een uniek cultuurhistorisch en natuurrijk gebied. Voor liefhebbers van paardrijden door uitgestrekte natuurgebieden zijn de bossen een paradijs. Deze bossen zijn in de 30er en 40er jaren van de vorige eeuw aangelegd, met verschillende doeleinden: houtproductie, het vastleggen van stuifzand en ook als werkverschaffing. Sinds de 70er jaren van de vorige eeuw streeft Staatsbosbeheer naar natuurlijker bosbeheer waardoor de bossen een gevarieerder karaker hebben gekregen.
  Eindpunt: Buinen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!