Ruiterroute Hondsrug Buinen

(8,0 km)

 • Download
 • Deze route gaat door de bossen tussen Borger, Buinen en Exloo. Deze bossen zijn onderdeel van UNESCO Global Geopark De Hondsrug, een uniek cultuurhistorisch en natuurrijk gebied. Voor liefhebbers van paardrijden door uitgestrekte natuurgebieden zijn de bossen een paradijs. Deze bossen zijn in de 30er en 40er jaren van de vorige eeuw aangelegd, met verschillende doeleinden: houtproductie, het vastleggen van stuifzand en ook als werkverschaffing. Sinds de 70er jaren van de vorige eeuw streeft Staatsbosbeheer naar natuurlijker bosbeheer waardoor de bossen een gevarieerder karaker hebben gekregen.

  Parkeren
  Trail…

  Deze route gaat door de bossen tussen Borger, Buinen en Exloo. Deze bossen zijn onderdeel van UNESCO Global Geopark De Hondsrug, een uniek cultuurhistorisch en natuurrijk gebied. Voor liefhebbers van paardrijden door uitgestrekte natuurgebieden zijn de bossen een paradijs. Deze bossen zijn in de 30er en 40er jaren van de vorige eeuw aangelegd, met verschillende doeleinden: houtproductie, het vastleggen van stuifzand en ook als werkverschaffing. Sinds de 70er jaren van de vorige eeuw streeft Staatsbosbeheer naar natuurlijker bosbeheer waardoor de bossen een gevarieerder karaker hebben gekregen.

  Parkeren
  Trailerparkeren kan op twee verschillende startlocaties:

  Locatie 1 (Parkeren in overleg, vooraf bellen voor de mogelijkheden):
  Les Chevaux
  Voorbosweg 10
  9528 TA Buinen
  T 0599-212 957

  Locatie 2:
  Hippisch Centrum Exloo
  Valtherweg 27-A
  7875 TA Exloo
  T 0591-549 300

  Bewegwijzering
  Deze route is bewegwijzerd in het bos met paaltjes met lichtbruine hoefijzerbordjes. Vanaf de startlocaties dient u eerst naar het bos toe te rijden. De route heeft geen vast standpunt, maar kan vanaf elk willekeurig punt worden opgepakt. 

  Dit ga je zien

  Startpunt: Buinen
  1

  In de bossen van Exloo ligt in vak 165 het Stormbos. Het bos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972. Na de storm heeft Staatsbosbeheer besloten de stormschade hier niet op te ruimen.

  Stormbos
  2

  In de bossen tussen Ees, Buinen en Exloo liggen veel pingoruïnes. De pingoruïnes zijn ontstaan in de laatste ijstijd door het groeien van ijslenzen in de bevroren ondergrond.

  Pingoruïnes bij Ees, Buinen en Exloo
  3

  De Prinses Beatrix-eik werd in 1938 geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses (later koningin) Beatrix. De eik is ook de eerste boom die planmatig in dit bos werd geplant.

  Prinses Beatrix-eik
  4

  De Buinerkeet is een gebouwtje van historische waarde. In lang vervlogen tijden was het een schuilplaats voor ossen die de boeren gebruikten bij de bewerking van het land. Nu is het een populaire pleisterplek voor fietsers en wandelaars.

  Buinerkeet
  5

  Bij het ontginnen van de uitgestrekte woeste gronden van Drenthe kwamen duizenden zwerfstenen tevoorschijn; deze werden gebruikt om er de kilometerslange keienwegen mee aan te leggen. In de Drentse bossen liggen nog vele kilometers van deze keienwegen.

  Keienwegen door het bos
  Eindpunt: Buinen

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee