10x sterren kijken in Drenthe

Kom sterren kijken (en erover leren)

In Drenthe kun je prachtig sterren kijken. Door de schone lucht en weinig (licht)vervuiling is onze provincie favoriet bij sterrenkundigen. Drenthe heeft het donkerste plekje van het vaste land (het Drents-Friese Wold) en mede daarom hebben we ook verschillende sterrenwachten. Maar er is meer te zien en te weten voor astronomen en ‘gewone’ sterrenliefhebbers. Benieuwd wat? We brengen wat licht in de duisternis. Dit zijn onze tien sterrentips.

Radiotelescoop Dwingelderveld

Aan de rand van het Dwingelderveld bij Dwingeloo staat een enorme radiotelescoop, pal naast uitgestrekte heidevelden. Met zijn diameter van 25 meter was de telescoop bij de ingebruikname in 1956 de grootste beweegbare radiotelescoop ter wereld. Nu is deze, nog steeds functionerende, sterrenwacht een rijksmonument. Hij wordt overigens niet meer wetenschappelijk gebruikt, maar iedereen mag er wel komen kijken.

ASTRON

ASTRON is een Nederlands onderzoeksinstituut voor radio-astronomie. Het houdt zich vooral bezig met onderzoek en ontwikkeling op dit gebied. Het grootste deel van de kantoren ligt bij de radiotelescoop in Dwingeloo, op het Dwingelderveld.

Radiosterrenwacht Westerbork

Deze radiosterrenwacht staat op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork, bij Hooghalen en Zwiggelte. De Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT ) is een uit veertien losse antennes bestaande radiotelescoop in de bossen.

Sterren tellen bij nachtwandelroute

In de stad zie je in een donkere nacht maar een stuk of 50 sterren. Midden op het Dwingelderveld zijn dat er zo’n 2.500 en in het Drents Friese Wold zelfs wel 2.900! Doe daarom mee aan de nachtwandelroute op het Dwingelderveld en geniet van de indrukwekkende Melkweg

Melkwegpad

Het Melkwegpad is een mooie wandelroute. Spelenderwijs leren jong en oud over de werking van de enorme schotels op het terrein. Het pad ligt bij de ingang van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, bij Hooghalen en Zwiggelte. Het Melkwegpad is ongeveer 2,5 km lang.

De Ontdekking van de Hemel

De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch is een meesterwerk uit de Nederlandse literatuur. Mulisch schreef het boek in het gastenverblijf van ASTRON. Sommige fragmenten van het verhaal spelen zich af in deze streek. Als je het boek hebt gelezen is het leuk deze plekken met eigen ogen te zien!

Planetron Cinedome

In het Planetron Cinedome in Dwingeloo staat één van de twee Zeiss-planetariumprojectors van Nederland. Het is ook een van de grootste voorlichtingscentra over sterrenkunde in Nederland. Ook is er een ruimtetheater waarin bezoekers rondomfilmvoorstellingen kunnen zien. En sterren kijken natuurlijk!

LOFAR

LOFAR (Low-Frequency Array ofwel 'lage-frequentie-telescoop') is een radiotelescoop die bestaat uit duizenden radioantennes. Het centrale punt bevindt zich op een terp tussen Exloo en Buinen en staat in verbinding met radioantennes in Duitsland, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Zelfgebouwde sterrenwacht

In De Wijk staat een zelfgebouwde sterrenwacht. Henk Bulder heeft hem gemaakt. De hobbyist gebruikt hem voor professionele waarnemingsprojecten waaraan hij meedoet. Samen met vele andere amateurs en professionals kunnen ze hiermee de vorm van planetoïden nauwkeurig bepalen.

Science hub

Dit voorjaar is in Dwingeloo een science hub geopend. Dit is een kleinschalig kenniscentrum dat het grote publiek – ook kinderen dus - wetenschap en techniek laat ontdekken en beleven. Thema van deze hub wordt de Melkweg. Mogelijk komen er in Drenthe overigens nog vijf andere science hubs. Houd ons dus in de gaten!