Schoonoord

Schoonoord – een reuzedorp

Het dorp Schoonoord is pas halverwege de negentiende eeuw ontstaan, maar het gebied heeft een immense historie. Er zouden zelfs twee beruchte reuzen hebben gewoond, Ellert en Brammert. In Schoonoord vind je (openlucht)musea, een prachtig hunebed, gletsjerkuilen en grafheuvels uit de IJzertijd, maar ook moderne kunst. Een reuzedorp dus, dat valt onder de gemeente Coevorden.

Schoonoord is in 1854 gebouwd op een zandkop, na de aanleg van het Oranjekanaal die het dorp doorsnijdt. De eerste bewoners waren kanaalgravers uit Smilde, snel daarna kwamen er ook veenwerkers wonen. In het eerste jaar van het dorp woonden er daardoor al zo’n 150 mensen. In 2019 waren dat er een dikke tweeduizend.

Openluchtmuseum

Bij het eeuwfeest van het dorp bouwden de inwoners plaggenhutten en veenhuisjes op het Ellertsveld, een heideveld. Zo wilden ze oude tijden laten herleven. Inwoners en toeristen vonden dit zo mooi, dat er meer gebouwd werd en vanzelf een openluchtmuseum ontstond. Dit bijzondere museum is heel populair, bij volwassenen en kinderen. Volwassenen spreekt de tastbare cultuurhistorie van zuidoost-Drenthe aan, kinderen het verhaal van de enge reuzen Ellert en Brammert die er ook tot leven komen.

Sage

Volgens de sage leefden deze vader en zoon zo’n vierhonderd jaar geleden op het Ellertsveld. De twee wildemannen leefden in een hut die ze onder het heideveld hadden gegraven. Op het Ellertsveld hadden ze draden gespannen met bellen eraan, zodat ze mensen hoorden aankomen. Die sloegen ze vervolgens neer om hen daarna te beroven. Je begrijpt dat men vroeger dus niet graag kwam op het Ellertsveld, maar nu is dat wel anders. Op het parkeerterrein van het museum staan zelfs twee grote beelden van de reuzen die de bezoekers ‘verwelkomen’.

Sleenerzand

Veel oudere sporen uit het verleden vind je op het Sleenerzand. Dit is een ruim 1.600 hectare groot bosgebied, tussen Noord-Sleen en Schoonoord. In het noordelijke gedeelte liggen gletsjerkuilen en in het zuidelijke gedeelte grafheuvels, hunebed De Papeloze Kerk en Celtic Fields. Dit zijn restanten van akkercomplexen uit de IJzertijd.

Zeer bijzonder is de Galgenberg. In deze grafheuvel werd bijna 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand begraven. Hij kreeg zijn gouden oorsieraden, bronzen bijl en pijlen mee. Rondom de grafheuvel werd een palenkrans opgericht. Dit was een teken dat de doden met rust moesten worden gelaten.

Andere bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden in en bij Schoonoord zijn het Mariekebeeld bij het Oranjekanaal, twee reuzenstoelen en een kunstzinnig vormgegeven brug over het Oranjekanaal. Ook de Pieterpadroute, die het dorp op 500 meter passeert, is veelbezocht. Deze wandelroute (24 km) loopt van Schoonloo naar Sleen. Verder is er een bijzonder privémuseum voor motor- en brommerliefhebbers.

Logeren

We kunnen ons voorstellen dat je eens op bezoek wilt komen in Schoonoord. En wilt blijven slapen in een reuzebed. Dat kan. In Schoonoord kun je logeren in Bed & Breakfast’s, vakantiebungalows of een kampeerboerderij.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!