Help de natuur een handje

Een insectenhotel bouwen is een leuke manier om de natuur een handje te helpen. Maar er zijn meer manieren waarmee je je tuin ‘groener’ én gezelliger maakt. Haal de natuur naar je toe, kweek je eigen stukje Drenthe. Dit zijn onze tips.

Plant een boom

Als je in Drenthe bent, voel je je vrij en geniet je van al het moois. Thuis besef je hoe belangrijk de natuur voor je is, mis je de omgeving waarin je leefde en voel je misschien zelfs wel de behoefte om iets terug te doen voor de natuur. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een boom te planten. Ze leveren ons zuurstof, nemen CO2 op, maken ons vrolijk en bieden leefruimte aan dieren. Wist je dat een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 16 ton CO2 uitstoot?

Heb je zelf geen ruimte in je tuin? Doe dan mee aan de Boomfeestdag in november of doe het via Trees for All. Deze organisatie plant bomen voor jou, soms zelfs in een gebied dat je zelf uitkiest!

Insectenhotel

We hadden het al over leefruimte voor dieren. Die kun je ook bieden met een insectenhotel, dat bovendien leuk is om zelf te maken en om ernaar te kijken. Met een insectenhotel help je bijen, vlinders, wespen, wormen en kevers. Deze hebben allemaal behoefte aan een goede schuil- of nestplaats, maar hiervoor is steeds minder ruimte in de natuur. Zelf heb je misschien ook wel eens een struik weggehaald in je tuin om deze ruimte te vervangen voor tegels.

Door wat ruimte te maken voor een insectenhotel zorg je ook voor een beter ecosysteem. Insecten bestuiven namelijk bloemen, fruit en groenten en bestrijden schadelijke insecten als bladluizen, rupsen en huisvliegen.

Kweek je eigen groenten en fruit

Over groenten en fruit gesproken: kweek het zelf! Ook hiermee help je de natuur een handje, want voor groenten en fruit uit de supermarkt zijn vrijwel altijd schadelijke stoffen gebruikt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de gewassen goed en snel groeien, maar waarom zou je je haasten? Daarbij is het leuk om je eigen groenten en fruit te zien groeien en zal je zien dat dingen uit eigen tuin altijd nét iets lekkerder smaken. Haal de natuur in je tuin en geniet van je eigen oogst.

Afval scheiden

Groen afval kun je scheiden, net als bijvoorbeeld papier, plastic, chemisch afval en glas. Hiermee help je de natuur. Je zorgt namelijk voor een betere afvalverwerking en voorkomt hiermee dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Door afval te scheiden, kan je afval ook makkelijker hergebruikt worden. En daarmee bespaar je grondstoffen voor het maken van nieuwe producten. Je groenafval kun je trouwens ook gebruiken als compost voor je eigen groenten en fruit.

Andere tips

In je eigen huis en leefomgeving kun je nog meer doen voor het milieu. Kijk ook eens naar duurzame elektronica, je energieverbruik in huis en eigen (her)gebruik van papier. Of neem de fiets in plaats van de bus of auto. En wil je weer terugkomen naar Drenthe? Pak dan de trein en huur een fiets bij het station. Zo begin je je verblijf weer goed.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!