Peize

Peize – sluis naar De Onlanden

Peize is een esdorp in het noorden van Drenthe, ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad Groningen. Het dorp telt ruim 5.500 inwoners. Vroeger stond Peize bekend om de hopteelt, een ingrediënt voor bier. Nu kennen we Peize vooral door zo’n twintig monumentale panden en de ligging bij het prachtige natuurgebied De Onlanden.

Monumenten

De Johanneskerk is een hervormde kerk en al gebouwd in de 13e eeuw. Het kerkorgel is afkomstig uit de 17e/18e eeuw. Ook een monument is de Paiser Meul, een korenmolen, die in de 19e eeuw is gebouwd. Deze wordt nog regelmatig gebruikt. Enkele monumentale boerderijen hebben nu een functie als bibliotheek of ouderensoos.

De Onlanden

In het noorden van Peize ligt De Onlanden. Een natuur- en waterbergingsgebied met een oppervlakte van zo’n 2.500 hectare (3.500 voetbalvelden!) groot. Het gebied vangt overtollig (regen)water op uit Drenthe, zodat dit niet naar de stad Groningen stroomt. De Onlanden is dus een vrij nat gebied en daardoor ongeschikt voor agrarisch gebruik - ‘onland’ dus.

Dat wil niet zeggen dat het ook een ‘onmooi’ gebied is, integendeel! Je kunt er prachtig wandelen en ziet er, naast open water, ook ruige hooilanden, moeras met moerasbos en beekdalen. Er leven honderden planten- en diersoorten, zoals weidevogels, roerdompen, grote zilverreigers, een kolonie blauwe reigers, otters, visarenden en grote grazers zoals Exmoorpony’s en Schotse hooglanders.

De Onlanden is dus een multifunctioneel gebied: het is een waterberging, broedplaats en recreatieterrein ineen. Voor kinderen is er een natuurlijke speelplek gecreëerd, De Onlanderij, waar ze kunnen klimmen op boomstammen, spelen bij de watertafel of in de zandbak en er is een blotevoetenpad.

Heel spectaculair is de 127 treden tellende uitkijktoren, van maar liefst 26 meter hoog. Bovenop heb je een schitterend uitzicht over het gebied, met op de achtergrond de skyline van de stad Groningen.

Activiteiten

Peize heeft een uitgebreid fiets- en wandelpadennet. Tip: fiets dwars door De Onlanden naar Groningen, waar je lekker kunt shoppen. Zo combineer je de natuur en stad. Voor kinderen is de Slootjesdag leuk, net als het (verwarmde) openluchtzwembad en het hertenkamp. De sauna is populair bij volwassenen.

Je ziet het: in en rond Peize is voor ieder wat wils. Blijf daarom eten en logeren. Eten op een heel bijzondere plek kun je in De Onlanden, in De Onlanderij, bij de gelijknamige speelplek. Dit is een gezellig restaurantje, met veel streekproducten. Veel natuurlijker krijg je het niet. Lekker eten kun je ook bij de Peizer Hopbel, een dinercafé in een monumentale boerderij uit 1770. Bierliefhebbers moeten hier echt even het originele lokale Peizer Hopbelbier proeven. Meer van de wijn? Er is hier ook een wijnkamer waarin we wijnproeverijen & wijncursussen organiseren. Als laatst noemen we graag nog Bij Boon, niet alleen een eetcafé, maar ook een bed & breakfast.

Meer overnachten in Peize:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!