Hoe word je een herdershond?

Hé hoi! Ik ben Patsy en ik werk als herdershond bij schaapskudde Ruinen, dit ligt aan de rand van het Dwingelderveld. Veel mensen zien mij voorbij rennen tijdens een bezoekje aan de schaapskooi. Maar ze snappen niet altijd wat ik aan het doen ben. Daarom vertel ik jullie graag wat meer over wie ik ben en hoe ik te werk ga. Benieuwd naar mijn verhaal? Lees meer in het interview!  

Een paar schapen gingen ervandoor. Ik moest heel wat meters rennen om de kudde weer bij elkaar te krijgen. Wat een chaos!

Waarom wilde je graag herdershond worden?
Al toen ik een pup was vond ik het leuk om nieuwe dieren te ontmoeten. Toen ik zag dat mijn ouders dagelijks op pad gingen met de schaapskudde dacht ik: dit wil ik ook! 

Welke opleiding heb je daar voor gedaan?
Ik heb van mijn baas een persoonlijke opleiding tot herdershond gevolgd. Hij legde mij uit hoe alles werkt en daarnaast heb ik ook veel zelf ontdekt. Mijn belangrijkste taak is altijd om ervoor te zorgen dat de grazende kudde bij elkaar blijft. 

Was het een lastige opleiding of had je alles snel onder de knie?
Volgens mijn baas heb ik een bovengemiddeld talent voor het werken met schapen. Dat neem ik dan maar aan! Maar soms was het ook wel pittig hoor. Zo was mijn eerste praktijkopdracht met lammetjes in de wei. Ze vlogen eerst alle kanten op, maar toen ik ze eenmaal bij elkaar had gaf dit echt een kick. 


Oefenen met lammetjes in de wei.

Hoe weet je eigenlijk wat je moet doen? 
Ik heb stem en fluit commando's geleerd voor links, rechts, stoppen, opdrijven, achteromkijken en terugkomen. Maar in het veld weet ik vaak wel wat ik moet doen en mag ik ook zelf kiezen wat het beste is.

Hoe ziet een normale werkdag eruit voor jou?
Om 9.30 uur laten wij de schapen naar buiten. Samen met  de herder en nog één of twee honden laten we de kudde over de hei grazen. Ik zorg ervoor dat de kudde compleet om 17.00 uur weer binnenkomt.

Als je geen herdershond was geworden, wat had je nu dan gedaan?
Dan had ik wel politiehond willen zijn.

Wat doe je als een schaap écht niet wil luisteren?
Ik ben er niet zo van om gelijk te bijten, dus ik ren er eerst heel hard langs om het schaap te imponeren.  Als ik aangevallen wordt door een eigenwijs schaap dan bijt ik wel van me af. Even een hapje in de neus dan weet het schaap weer dat ik de baas ben.

Luister je altijd goed naar je baasje?
Nee, soms weet ik het echt wel beter, dus dan doe ik dat ook maar!

Ben je ook bevriend met sommige schapen?
In mijn vak is het belangrijk dat schapen naar me luisteren, dus vriendschap zit er niet in. Gelukkig heb ik wel goeie hondenvrienden om mee te spelen. 


Tussen het werken door even lekker afkoelen. 

Wat is je grootste blunder tijdens jouw carrière?
In het begin was ik nog wel eens eigenwijs en had ik nog niet zoveel ervaring. Ik negeerde een commando en dwaalde af van de kudde. Een paar schapen zagen hun kans en gingen er snel vandoor. Toen heb ik heel wat meters moeten rennen om de kudde weer bij elkaar te krijgen. Het was één chaos...

Kom je ook wel eens andere dieren tegen tijdens werktijd?
Ja regelmatig. Hazen, konijnen en reeën, super leuk om achteraan te rennen maar het mag helaas niet van de herder.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
In de zon liggen en de andere honden plagen.

Als afsluiter: wat vind jij het mooiste plekje op het Dwingelderveld?
Wanneer het warm is, wil ik heel graag even in het Kolenveen liggen dat is heerlijk koel water! En ook zeker een tip om langs te wandelen. 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!