Help de natuur een handje

Bouw je eigen insectenhotel

Liefhebber van lieveheersbeestjes en vlinders? En wil je de natuur een handje helpen? Maak dan een insectenhotel of insectenmuur. Het staat gezellig in je tuin en het is goed voor de natuur. Ook is het leuk om te knutselen met je kinderen en leuk om te zien hoe de insecten er gebruik van maken. Maar hoe bouw je nu zo’n insectenhotel of insectenmuur (dat is hetzelfde)? We leggen het graag aan je uit.

Ecosysteem

Voordat je aan de slag gaat, eerst nog wat meer over de insecten zelf. Insecten als bijen, vlinders, wormen en kevers krijgen het steeds moeilijker. Er is minder natuur voor ze omdat de mens die bebouwt. Daarbij moet je niet alleen denken aan een bos of weiland, maar ook aan een tuin: bij steeds meer mensen komen daar tegels, kunstgras en tuinmeubelen in terecht. Daardoor is er dus minder ruimte voor een goede schuil- of nestplaats voor insecten. Dat is niet goed voor de insecten, maar ook niet voor het ecosysteem. Insecten zijn namelijk heel belangrijk voor de natuur:

  • Ze bestuiven bloemen, fruit en groenten (zodat de oogst toeneemt).
  • Ze zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten als bladluizen, huisvliegen en rupsen te bestrijden.

Maak je eigen insectenhotel

Een hotel in elkaar knutselen is een leuke activiteit voor kinderen. Je kunt zelf je ontwerp maken. Het makkelijkste is te beginnen met een klein houten of rieten frame, zoals een fruitkistje of rieten mandje. Bedek de binnenkant van het frame met een flinke laag klei. Ga nu op zoek naar holle rietstengels of bamboestokjes, takken en grote bladeren. Insecten houden van warme, droge holletjes in hout, riet of klei.

  • Metselbijen broeden of overwinteren in holle bamboestengels.
  • Solitaire bijen gebruiken boorgaten om te broeden.
  • Lieveheersbeestjes rusten ’s winters en ’s nachts graag uit in dicht materiaal zoals pijnboomschors.
  • Dagvlinders gebruiken het insectenhotel als winterverblijfplaats en als onderdak bij slecht weer.

Knutselen

Heb je al het materiaal verzameld? Dan kan je aan de slag. Leg een rij met takken in het kistje, en leg daarop de holle bamboestokjes, holle rietstengels, opgerolde bladeren en wat je nog meer gevonden hebt. Tussen het materiaal kun je klei stoppen, als een soort cement. Prik langgerekte gaatjes in die klei, want ook daarin kunnen insecten kruipen. Druk alles goed aan, zodat het stevig vastzit. Je hotel kan bijna open voor je (insecten)gasten.

Nu moet je het alleen nog ergens ophangen. Doe dat op een rustige plek in de buurt van planten. Daarmee wordt je hotel nog aantrekkelijker. Let er ook op dat het op een zonnige plek hangt die beschut is tegen wind en regen. Laat het hotel in de winter op z’n plaats, want anders jaag je al je gasten weg!

Visueel stappenplan

Bekijk hier het visuele stappenplan voor het bouwen van je eigen insectenhotel!

Download de afbeelding

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!