Gouden Gids | Ruud Haak

Ruud Haak is een echte Drent, zijn jeugd bracht hij door in Assen. Interesse voor de natuur en de geschiedenis van De Hondsrug had hij altijd. Na jaren met het idee gespeeld te hebben richtte hij Eko-Tours op. Met een lesbevoegdheid op zak vertelt hij als gids graag over het prachtige gebied rondom Exloo. Dit doet hij in een ontspannen omgeving en in een bijzondere, vooral duurzame elektrische terreinauto. De Eko-Explorer©.

Goed om te weten:

 • Arrangement: ‘Ontdek Drenthe safari’ (in de winter een speciale ‘Winter in Drenthe’ editie)
 • Locatie: Exloo
 • Duur: 2,5 uur / 3 uur
 • Te boeken: vrijwel dagelijks, afhankelijk van seizoen en periode. Reserveren kan via de website en geeft meteen inzicht in beschikbaarheid. Tip! Boek ruim van tevoren.
 • Prijs: €32,50 / €34,50 pp
 • Website: www.eko-tours.nl

De Eko-Explorer© mag je zelf besturen als je in bezit bent van rijbewijs B.


Wat ontdek je tijdens deze tour?

De Hondsrug is een uniek gebied ontstaan in de voorlaatste IJstijd. De gids neemt je mee door het gebied en vertelt alles over de eeuwenoude hunebedden, de bijzondere natuur, het ontstaan van de bossen en over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. En wie weet kom je middenin de mooie schaapskudde van Exloo te staan. Kijk om je heen, voel, luister en geniet.

Wie moet deze tour vooral boeken?

Voor iedereen die van de natuur houdt en op zoek is naar een leuk en interessant uitje. Neem plaats achter het stuur en rijd met de duurzame terreinauto over zandweggetjes, door bos en langs heide en ontdek steeds iets nieuws. Eko-Tours heeft exclusief vergunning om in de bossen te rijden en zo kom je op plekken waar je normaal nooit komt. De tour is ook zeker aan te raden voor een bedrijfsuitje of familiedag.


De meest favoriete plek van Ruud Haak:

Het mooiste vind ik toch wel de hunebedden. En er is zoveel over te vertellen. Elke hunebed heeft een eigen verhaal. Wist je dat de hunebedbouwers de eerste vaste bewoners van Drenthe zijn? En dat de hunebedden niet alleen gebruikt werd om overledenen te begraven. Er zijn ook vele bijzondere voorwerpen rondom de hunebedden gevonden. Mijn collega’s en ik vertellen je er tijdens de tour graag meer over.

Wat is het meest bijzondere tijdens een van de tours?

Het mooiste blijft toch wel de ontmoeting met de schaapkudde van Exloo. Opeens sta je met de Eko-Explorer© midden in een kudde van 250 schapen die ook nog eens heel nieuwsgierig zijn. Een bijzondere ervaring die je altijd bij blijft.

Welke plek in dit gebied moeten we na afloop van de tour zeker nog even bezoeken?

Tijdens de tour zie je vooral veel bos en heide en hoor je van alles over cultuurhistorie. Maar bezoek het LOFAR-gebied en je bevindt je opeens heel ergens anders. LOFAR is een her ontwikkeld natuurgebied waarin een groot antenneveld van ASTRON ligt dat wordt gebruikt om de ruimte te onderzoeken. En door het vele water trekt het gebied bijzondere vogels en geniet je van prachtige vergezichten. Natuur en astronomie komt hier samen.

Praktische informatie:

De excursie is toegankelijk voor mensen in een rolstoel als je (met hulp) plaats kunt nemen in de elektrische terreinwagen. De rolstoel kan eventueel ingeklapt achterin de auto vervoerd worden.

Meer tips op de Hondsrug

 • Klim door de boomtoppen op het Boomkroonpad en bezoek ook het naastgelegen Buitencentrum Boomkroonpad
 • De schaapskooi in Exloo
 • Beklim de brandtoren en geniet van een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Voor een lunch of kopje koffie met gebak kun je terecht bij het naastgelegen Terras Restaurant Poolshoogte
 • Bezoek het kunstenaarsdorpje Zweeloo waar ook Vincent van Gogh zijn voetsporen heeft achtergelaten
 • Voor een voor een culinaire belevenis reserveer je een tafeltje bij Restaurant de Gaffel in Valthe

 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!