Gouden Gids: Niels Brandaan Cotterink


Niels Brandaan Cotterink is een vertelkunstenaar. Als kind vertelt hij al verhalen en prikkelt hij je verbeelding. Met zijn voorstellingen reisthij door het hele land en regelmatig vind je hem in zijn thuistheater in Orvelte. Daar vertelt hij (op aanvraag, aan huis of tijdens een wandeling) 'De Geheime Sage van Orvelte'. Over haar vroegere bewoners en de geheimen die dit gehucht op de hei bewaart... Een erfgoedverhaal dat tegelijkertijd de geschiedenis van Orvelte vertelt.

Goed om te weten:

  • Vertelwandeling: De geheime sage van Orvelte
  • Locatie: Orvelte
  • Start: vanaf Verhalenhuis Brandaan, Brugstraat 2
  • Voor wie: volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar
  • Aanrader: voor kleine groepen tot 30 personen (familie, vrienden, bedrijfsuitje, schoolreisje, etc)
  • Afstand: 2,5 km. Het is ook mogelijk (bijv. bij slecht weer) om het verhaal in het thuistheater te beleven
  • Duur: vanaf 30 minuten
  • Te boeken: vanaf 2 personen, gehele jaar in overleg
  • Prijs: vanaf € 7,50 p.p.
  • Website: www.verhalenhuisbrandaan.nl

Iedereen is welkom bij deze voorstelling/wandeling. Rolstoel of kinderwagens geen probleem. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.


Wat ontdek je tijdens deze tour?

De levendige verhalen van Niels, nemen je mee op een reis door de tijd in Orvelte. Je wandelt letterlijk door het decor en in de verbeelding langs de personages van het verhaal. Je leert hoe het dorp is ontstaan met 5 erven (waarvan Verhalenhuis Brandaan op één ervan staat), hoe boeren en herders er door de tijden heen samen leefden, hoe de kudde schapen groter en groter werd en welke invloed de komst van de geïmporteerde mest op het dorp en haar bevolking heeft gehad. Door de nog steeds aanwezige authentieke boerderijen is Orvelte een bijzonder museumdorp om doorheen te lopen en een prachtig tot de verbeelding sprekend decor!

Wie moet deze tour vooral boeken?

Iedereen die van mooie verhalen houdt en het dorp Orvelte beter wil leren kennen. De beeldende vertelstijl en humor van Niels maken dit erfgoedverhaal ook zeker geschikt voor kinderen en schoolklassen. Dus ben je op zoek naar een originele invulling voor je familiefeest, reünie, bedrijfsuitje of verjaardag? Dan is dit verhaal zeker het overwegen waard! In overleg met Niels is een uitgebreider arrangement bespreekbaar.

Het meest favoriete deel van het verhaal van Niels zelf:

“Het begin! Daar vertel ik dat ik dit verhaal heb vernomen van de bomen, die met hun ondergrondse wortels dagelijks bij elkaar komen en via hun sapstromen de verhalen delen van weleer. Zo ook De Geheime Sage van Orvelte. Een oeroud verhaal dat decennia lang in het geheim van herder op herder bij het vuur is overgedragen. En vertelt over de mysterieuze witte haas met blauwe ogen die een belangrijke rol speelde in het leven van de boeren en de herders.”

Oude boom Verhalenhuis Brandaan

Meest bijzondere gebeurtenis tijdens de voorstelling:

Niels: “Het moment waarop de witte haas zich ook werkelijk laat zien.”


Welke plek moet je na afloop van de tour zeker nog even bezoeken?

"De Bruntingerhof aan de Flintenweg 4; één van de oudste boerderijen van Drenthe. Vermoedelijk tussen 1560 en 1650 gebouwd. En de Flintenweg 2, waarin het oudste gebint (dat stamt uit 1400) van Orvelte is terug te vinden. En spits daarbij je oren. Want de bomen praten met elkaar. Hoeveel verhalen zou dit gebint wel niet kennen...!" 

Meer tips in Orvelte


Museumdorp Orvelte
Orvelte is goed bereikbaar maar is autovrij. Je auto parkeer je op aan van de (betaalde) parkeerplaatsen (P1 en P2). Het dorp is het hele jaar door vrij toegankelijk, behalve op een aantal themadagen. Bij sommige attracties, exposities en demonstraties wordt entree gevraagd.
Meer bezoekersinformatie vind je hier
 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!