Gouden Gids: Koos Brommer


Koos Brommer is geboren en getogen in Nijeveen en sinds 2018 vrijwilliger bij TIP Holtingerveld. Hij vertelt je de meest spannende verhalen over verschillende tijdperken in het Holtingerveld! Over de hunebedden en het Trechterbekervolk, de grafheuvels, de bomkraters en het vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. 

Goed om te weten:

  • Tour: NATUURrijke IJS- en OORLOG-Wandeling
  • Locatie: Holtingerveld
  • Start: vanaf Brasserie OER, van Helomaweg 18 Havelte
  • Afstand: 4 km
  • Duur: 2 uur
  • Te boeken:
    • februari t/m november: elke 3e donderdag van de maand in de middag
    • mei t/m augustus: elke 1e donderdag  van de maand in de ochtend.
  • Prijs: € 9,- p.p. (kinderen tot 12 jaar € 6,-)
  • Optioneel: arrangement na afloop bij Brasserie OER
  • Website: NATUURrijke IJS- en OORLOG-Wandeling

De wandeling gaat grotendeels over verharde paden en wegen. Daardoor, bij droog weer, heel goed te doen met rolstoel of kinderwagen. Honden mogen mee mits aangelijnd. 


Wat ontdek je tijdens deze tour?

Alles over dit veelzijdige gebied! Je leert over de eerste bewoners ; de hunebedbouwers. We lopen ook letterlijk langs de hunebedden aan de voet van de Havelterberg en onderweg komen we grafheuvels tegen. Maar in het gebied vind je ook nog veel sporen terug uit de Tweede Wereldoorlog: een verlaten Duits vliegveld, treinspoor en vele bomkraters herinneren aan die tijd. Heel indrukwekkend! En last but not least: je leert alles over de bijzondere dieren en planten in dit gebied. 
 

Wie moet deze tour vooral boeken?

Vind je het verhaal over de hunebedbouwers interessant? Of juist de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog (er lopen regelmatig wandelaars mee wiens (groot)ouders hier gedwongen gewerkt hebben)? Hoe dan ook ben jij geboeid van begin tot eind. De route is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar oud en Koos doet zijn best het extra leuk te maken voor de kinderen!

De meest favoriete plek van Koos zelf:

“Bovenop de Havelterberg. Het uitzicht op de hunebedden en de heide verveelt nooit.”

Meest bijzondere gebeurtenis tijdens de tours:

Koos: “Het allerleukste was een groep van 11 enthousiaste dames. We hadden de tijd en liepen ook op paden die iets minder goed begaanbaar waren. We liepen enórm uit maar wat hebben we een leuke dag gehad!”

Welke plek moet je na afloop van de tour zeker nog even bezoeken?

De schaapskooi! We lopen er ook langs maar die is zeker een bezoekje waard; vooral in het voorjaar wanneer er lammetjes zijn natuurlijk. En mocht je het leuk vinden bezoek dan nog Vlinderparadijs Papiliorama, een kleinschalige vlindertuin. En uiteraard Brasserie OER waar we starten en eindigen. Heerlijk op het terras daar!

Meer tips rondom het Holtingerveld

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!