Gees, Meppen en Zwinderen

Gees, Meppen en Zwinderen - Drenthe op zijn puurst

Gees, Meppen en Zwinderen liggen vlak bij elkaar in de gemeente Coevorden. In deze oeroude esdorpjes zie je Drenthe op z’n puurst: Saksische boerderijen, heide, een zwerfkei, zandverstuivingen en bossen. De dorpjes hebben niet veel inwoners, maar krijgen des te meer bezoekers.

Gees

Gees ligt op een langgerekte zandheuvel, met eromheen stroomdalen. Het dorp is ontstaan in het jaar 1208 en heeft veel Saksische boerderijen en nauwelijks nieuwbouw. Een deel van het dorp is dan ook een beschermd dorpsgezicht. Gees is heel groen. De helft van het dorpsgebied bestaat uit bossen en heidevelden. Ook zijn er meerdere essen en vennen. Gees maakt deel uit van De Hondsrug UNESCO Geopark, dat loopt van de gemeente Coevorden tot de stad Groningen.

Bezienswaardigheden

Gees heeft twee kerken en de Steen van Gees. Deze steen is één van de grootste zwerfkeien in Nederland. Een andere bezienswaardigheid ligt buiten het dorp: de galerie en beeldentuin Beelden in Gees, maar liefst zeven hectare om cultuur te snuiven. Rondom Gees is een jaarlijkse toertocht, voor motoren die tussen het jaar 1900 en 1915 gebouwd zijn. Deze passen perfect in het oorspronkelijke landschap. Tip: ontdek de omgeving vanuit een huifkar.

Meppen

Vijf kilometer ten noorden van Gees ligt Meppen. Dit monumentale boerendorp – niet te verwarren met de gelijknamige gemeente in Duitsland – telde in 2019 nog geen vierhonderd inwoners. Meppen is een voorbeeld van een oud Drents dorp, met hoge essen, madelanden, heide en zandverstuivingen. Het ligt langs een beek. Het dorp grenst aan het bos De Mepperdennen en het jeneverbesgebied De Palms.

Restanten uit de Oertijd

Meppen en het gebied waarin het dorpje ligt, zijn oeroud. Er zijn mesjes gevonden van mensen die zo’n 5.000 jaar voor Christus leefden. Ook is er een bronzen emmer uit de bronstijd (ca. 3.000 tot 800 voor Christus) opgegraven. De mesjes en emmer zijn niet te zien, maar boerderij Prakkehof (1699) en houtzagerij ’t Frensenhoes (1800) wél. Bij deze gebouwen staat de tijd stil.

Zwinderen

Drie kilometer ten zuiden van Gees ligt Zwinderen. Het in 1217 opgerichte esdorp heeft een aantal Saksische boerderijen, een bosbad en een grote kei. Deze kei ligt op de brink en is neergelegd als herinnering aan het 775-jarig bestaan in 1982.

Overnachten

Voor een bezoek aan onze provincie moet je de tijd nemen. Laat de omgeving en rust op je inwerken, neem het er even van. Blijf dus overnachten, er is voor ieder wat wils. In Gees heb je alles, variërend van een bed & breakfast tot een vakantiepark, en van een camping tot Airbnb.

Ook in Meppen is het goed overnachten. Bijvoorbeeld in bed and breakfast Bos Inn, of op de hondvriendelijke camping 't Witte Zand. En in Het Tramlokaal vind je niet alleen drie hele comfortabele gastenkamers, een diner in het bijbehorende restaurant is met of zonder een overnachting een absolute must als je in de buurt bent.

In Zwinderen overnacht je op Camping Zwinderen in je tent, caravan of een chalet. Een ander logeeradres in dit dorpje is bed and breakfast Bij Saar. Deze Zwinderse boerderij is echt prachtig!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!