7 eetbare planten in Drenthe

Natuur om van te smullen

Wildplukken is één grote culinaire natuurbeleving. In de Drentse natuur vind je verschillende soorten planten die je kunt eten en kan gebruiken voor heerlijke maaltijden. We geven je alvast een voorproefje van onze favoriete eetbare wilde planten. 

Zevenblad

Zevenblad, de naam zegt het al, heeft meestal zeven bladeren (al kan hij kan ook drie, vijf of negen bladeren hebben). De smaak heeft wel wat weg van peterselie. Je kunt er van alles mee maken, bijvoorbeeld pesto. Zevenblad is één van de gezondste wildplanten: het bevat magnesium, caroteen, vitamine C, kalium en calcium.

Kleefkruid

Kleefkruid is leuk om mee te gooien, maar nog beter om te eten (of te drinken). Ook de thee ervan is prima en heeft daarbij nog een ontgiftende werking. Niet gek voor iets dat als onkruid bekend staat!

Kleine veldkers

Voor het wildplukken van de kleine veldkers hoef je niet eens de Drentse natuur in. Dit plantje vind je namelijk gewoon tussen stenen en stoeptegels. Kleine veldkers heeft een peperachtige smaak en is erg gezond. Er zit bijvoorbeeld veel vitamine C in, maar ook de vitamines A en B en antioxidanten. Verder bevat de plant calcium, ijzer en magnesium. De kleine veldkers is lekker in soep, als salade en als rauwe snack.

Brandnetel en witte dovenetel

Over brandnetels gesproken: dit is natuurlijk één van de bekendste wilde planten die je kan eten. Je kunt hem gebruiken voor thee, soep (met daslook en zuring) of stamppot. Thee maken kan ook van de bladeren van de witte dovenetel. De plant smaakt zoet en wordt daarom ook wel suikernetel genoemd.

Hondsdraf

Hondsdraf is een kruid dat veel antioxidanten in zich heeft. De plant heeft een volle smaak en je kunt het gebruiken om je soep, kruidenboter of hartige taart mee te kruiden of er thee van te maken. Voor thee met een sterkere smaak kun je deze wilde plant beter eerst laten drogen.

Vogelmuur

Vogelmuur is een wilde groente met smakelijke bloemetjes en steeltjes. Je kunt het klein snijden om te verwerken in soep, een yoghurtdressing of gemengde salade, maar het kan ook op je boterham als alternatief voor alfalfa. Vogelmuur is ook lekker bij aardappelpuree.

Toetje

Als toetje noemen we ook nog een paar andere wilde planten waarvan je kunt smullen: madeliefjes (als je de koppen even in het zuur legt zijn deze lekker in een vissalade), de paardenbloem (doe de blaadjes bij een omelet of spiegelei) en vlierbloesemchampagne. Proost en eet smakelijk!

Recept: Weegbreesoep

Voor als je gaat wildplukken: weegbree staat vaak in de buurt van brandnetels. Je kunt het opwarmen, rauw in een salade stoppen en er thee van zetten. Ook lekker is weegbreesoep. De bereiding ervan is eenvoudig. Dit zijn de ingrediënten die je ervoor nodig hebt:

  • 1 grote bos smalle weegbree
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 3 aardappels
  • Halve knolselderij, geschild
  • Klein takje lavas
  • Scheut olijfolie
  • Keltisch zeezout
  • Peper

N.B. Voor het plukken is toestemming van de grondeigenaar/terreinbeheerder nodig. Vraag dus altijd eerst even toestemming.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!