Verhalen van Drenthe | Oertijd

 


"Denk je aan Drenthe, dan denk je ook al gauw aan hunebedden, de oudste monumenten van heel Nederland. Je vindt er hier maar liefst 52. Maar weet je ook door wie ze gebouwd zijn, waarvoor ze dienden en hoe ze die enorme keien op elkaar kregen?" - De Verhalenverteller van Drenthe

WEETJE | Hoe deden ze dat?

De hunebedden zijn gebouwd met stenen van wel 20.000 kg. Ze werden op hun plek gezet door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen. Maar ook op die manier moet het nog een enorm karwei zijn geweest.

Ontdek zelf het verhaal van de hunebedden

Wil jij het verhaal van de hunebedden zelf ontdekken? Wij tippen je graag een aantal bijzondere activiteiten en plekken die je zeker moet bezoeken.

IJstijden en mammoeten

Je kunt het je nu maar lastig voorstellen, maar zo'n 150.000 jaar geleden liepen er hier nog mammoeten rond en was Drenthe bedekt met gletsjers en ijs. De gletsjer schoof vanuit Scandinavië naar het zuiden en nam grote zwerfkeien mee. Daar werden later de hunebedden mee gebouwd. Maar je vindt hier nog veel meer sporen uit die tijd terug. Kom jij ze ontdekken? 

Meer verhalen over Drenthe

"Meer ontdekken over de Oerprovincie van Nederland? Ik heb nog een koffer vol verhalen uit Drenthe. Over het mysterieuze veen, het bijzondere verhaal van de Koloniën van Weldadigheid én over de oneindige Drentse natuur. Waar kan ik je meer over vertellen?" - De Verhalenverteller van Drenthe

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!