Oorlogsverhalen uit Eelde: Route 1 - Eelde

50 minuten (5.5 km)

 • Download
 • Route 1 van Oorlogsverhalen uit Eelde is een niet-bewegwijzerde route van 5,5 km van De Punt…

  Route 1 van Oorlogsverhalen uit Eelde is een niet-bewegwijzerde route van 5,5 km van De Punt naar Eelde. De route is niet gedetailleerd, je bepaalt dus zelf hoe je precies loopt. Tijdens deze route beleef je de verhalen over onder andere de Canadese troepen die op 13 april 1945 oprukten vanuit Vries richting Groningen terwijl de Duitse troepen nog aanwezig waren. Tijdens hun treffen op de Burgemeester Legroweg kwam het tot een kruisvuur tussen beide partijen. De route hoort bij een serie routes 'Oorlogsverhalen uit Eelde', met boekjes en video's (zie beschrijving). De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf de Burgermeester Legroweg 76 in Eelde. Er is parkeermogelijkheid in de buurt van het startpunt. Kom je met het OV? Dan stap je uit bij Burgemeester Legroweg 75. Plan hier je reis.

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd. 

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Eelde.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Burgemeester Legroweg 76
  De Punt
  1

  Groningen Airport Eelde of simpelweg vliegveld Eelde, is een luchthaven voor burgerluchtvaart vlakbij Eelde in de gemeente Tynaarlo. Het vliegveld ligt zo'n 10 km ten zuiden van de stad Groningen.

  Groningen Airport Eelde
  2

  Ten zuiden van het dorp Eelde ligt een archeologisch monument: de ‘Waterburcht van Eelde’. In de ondergrond bevinden zich resten van een kasteel uit de 13de eeuw. Maar ook bovengronds zijn sporen ervan...

  Waterburcht en havezate Terborch
  3

  Op de Algemene begraafplaats te Eelde is een grafmonument opgericht ter  nagedachtenis aan Stoffer Holtjer, dorpsgenoot. Deze Holtjer is tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter...

  Eelder Begraafplaats
  4

  Museum De Buitenplaats is er voor iedereen van jong tot oud: van bezoekers met een liefde voor kunst, muziek en tuinen, tot liefhebbers van prachtige architectuur.

  Museum De Buitenplaats
  Eindpunt: 9761 EC Eelde

  Beschrijving

  Startpunt: Burgemeester Legroweg 76
  De Punt

  Extra info

  De route brengt je terug in de tijd, naar de Tweede Wereld Oorlog. 6 Verschillende verhalen vertellen over die tijd, terwijl je langs de besproken locaties loopt. Met het boekje Oorlogsverhalen uit Eelde in combinatie met QR-codes en filmpjes, krijg je meer info over wat er destijds is gebeurd. De filmpjes met verhalen zijn te vinden op Oorlogsverhalen uit Eelde - YouTube. Het bijbehorende boekje is verkrijgbaar via de Historische Vereniging Ol Eel.

  • Deze route loopt van De Punt naar Eelde. De route is echter niet gedetailleerd, maar bepaal je zelf. De route is afhankelijk van of je op de fiets stapt of dat je gaat wandelen. In deze beschrijving worden alleen de hoofdwegen genoemd die je van het ene verhaal naar het andere leiden. 
  • Tijdens deze route hoor je de verhalen over onder andere de Canadese troepen die op 13 april 1945 oprukten vanuit Vries richting Groningen terwijl de Duitse troepen nog aanwezig waren. Tijdens hun treffen op de Burgemeester Legroweg kwam het tot een kruisvuur tussen beide partijen. 
  • Ook worden bijvoorbeeld de verhalen van Vliegveld Eelde en Rolf Arne Berg, de Noorse held, ten gehore gebracht.  
  • De volgende verhalen, te beluisteren via Oorlogsverhalen uit Eelde - YouTube, zijn in genoemde volgorde relevant bij deze route:
  • Verhaal 7: De Reporter - Met de Canadezen mee 
  • Verhaal 6: Vliegveld Eelde - Van vliegpark naar Fliegerhorst 
  • Verhaal 13: Liebe Ursula - Duitsers getekend 
  • Verhaal 5: Rolf Arne Berg - Noorse held neergehaald
  • Verhaal 14: Onderduiken in de kerk - Liever vlooien dan bommen
  • Verhaal 10: Stoffer Holtjer - Verzet en vergelding 
  Eindpunt: 9761 EC Eelde

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!