De tien van Tynaarlo: De Zeijerlaar

2 uur 15 minuten (11.0 km)

 • Download
 • De route De tien van Tynaarlo: De Zeijerlaar is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 11 km. Zeijen is een brinkdorp en ligt vlak onder Vries, in de buurt van Assen. Je loopt langs een tjasker, een van de kleinste windmolens van Nederland. Wandelt door natuurgebied De Holten met het Holtveen. In Zeijen zelf vind je horeca, bouwnijverheid en agrarische bedrijven. Het heeft een actieve dorpsgemeenschap en is een prima plek voor bewoners en recreanten. Deze route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route st…

  De route De tien van Tynaarlo: De Zeijerlaar is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 11 km. Zeijen is een brinkdorp en ligt vlak onder Vries, in de buurt van Assen. Je loopt langs een tjasker, een van de kleinste windmolens van Nederland. Wandelt door natuurgebied De Holten met het Holtveen. In Zeijen zelf vind je horeca, bouwnijverheid en agrarische bedrijven. Het heeft een actieve dorpsgemeenschap en is een prima plek voor bewoners en recreanten. Deze route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf de Hoofdstraat 18 in Zeijen,  dit is een café. Hier kan ook geparkeerd worden.Kom je met het OV? De dichtsbijzijnde bushalte is Bushalte Oude Norgerweg. Plan hier je reis

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download'.  

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Zeijen.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdstraat 18
  9491 AE Zeijen
  1

  De Tjasker Meesterveen is een molen, een paaltjasker, ten oosten van het dorp Zeijen. Tjaskers zijn één van de kleinste windmolens van Nederland en zijn ontwikkeld in Friesland.

  De Tjasker
  2

  Het Holtveen is een smal veengebied ontstaan in een slenk.

  Holtveen
  3

  De Grote Masloot is een beek in het Noorden van Drenthe.

  Grote Masloot
  4

  Noordscheveld ligt in de Kop van Drenthe, boven Assen. Het bestaat uit heide en bos en bevat vele oude cultuurschatten.

  Noordscheveld
  Eindpunt: Hoofdstraat 18
  9491 AE Zeijen

  Beschrijving

  Startpunt: Hoofdstraat 18
  9491 AE Zeijen

  Extra info

  Het brinkdorp Zeijen, dicht bij Assen, heeft veel te bieden. Het dorp herbergt onder meer horecabedrijven, bouwnijverheid en agrarische bedrijven. De dorpsgemeenschap is zeer actief. Bij natuurgebied 'De Holten' is goed te zien wat er gebeurt wanneer de mens de natuur in dit veengebied zijn eigen gang laat gaan. De molen 'de Tjasker' werd in de zomermaanden gebruikt om het veen droog te houden zodat er turf kon worden gestoken. Het Zeijerwiekje (niet langs de route) werd vroeger gebruikt voor de afvoer van turf. Het kanaaltje is niet lang geleden gerestaureerd en ligt in een aantrekkelijk natuur- en wandelgebied. De grafheuvels zijn overblijfselen van nederzettingen uit de Romeinse tijd. De vele houtwallen en groene landschapselementen rondom Zeijen maken het gebied een prima plek voor bewoners en recreanten. 

  Eindpunt: Hoofdstraat 18
  9491 AE Zeijen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!