Bijvoetpad

3 uur 20 minuten (15.0 km)

  • Download
  • Tijdens deze bewegwijzerde wandelroute van 13,5 km volg je het spoor van de hunebedbouwers rondom Borger. Je loopt over de Hondsrug en natuurlijk kom je veel hunebedden tegen (waaronder de grootste van Nederland!), maar ook bossen, akkers, weide, zand en heide en een kanaal met bruggen en stuwen. De naam van de route komt van de ‘Bijvoet’, een plant die wel 1,5 meter hoog groeit. De route is niet (overal) verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij h…

    Tijdens deze bewegwijzerde wandelroute van 13,5 km volg je het spoor van de hunebedbouwers rondom Borger. Je loopt over de Hondsrug en natuurlijk kom je veel hunebedden tegen (waaronder de grootste van Nederland!), maar ook bossen, akkers, weide, zand en heide en een kanaal met bruggen en stuwen. De naam van de route komt van de ‘Bijvoet’, een plant die wel 1,5 meter hoog groeit. De route is niet (overal) verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij het Hunebedcentrum. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Voor je navigatie gebruik je het adres Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger. Kom je met het openbaar vervoer? De dichtstbijzijnde bushalte is de halte 'Borger Rotonde'. Vanaf hier is her ongeveer 15 minuten lopen naar het startpunt. Plan hier je reis.

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd. 

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Borger en onderweg in Drouwen.

    • Bijvoetpad routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Hunebedstraat 27
    9531 JV Borger
    1

    Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten.

    Hunebedcentrum Borger
    2

    Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, Emmen en Bronneger. Deze hunebedden vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.

    Hunebed D23, D24 en D25
    3

    Bij het plaatsje Bronneger ten noorden van Borger kunt u maar liefst vijf hunebedden vinden. Hunebed D21 is het mooiste hunebed van de vijf omdat het zeer compleet is en omdat er de meeste archeologische vondsten zijn gedaan.

    Hunebed D21 en D22
    4

    Een in 1927 gebouwde voormalige ophaalbrug over het kanaal Buinen-Schoonoord. De balans en hameipoort van de brug zijn uitgevoerd in geklonken, ijzeren vakwerk. De brug is gelegen ten oosten van Bronneger en maakt deel uit van de weg Bronneger-Buinen...

    Ophaalbrug Bronnegerveen
    5

    Krimpenboerderij Bronneger 1927

    Krimpenboerderij Bronneger 1927
    6

    Beeld Harm Tiesing

    Beeld Harm Tiesing
    7

    Hervormde Willibrordkerk

    Hervormde Willibrordkerk
    8

    Villa, thans als kantoor (architectenbureau Cor Kalfsbeek) in gebruik, gebouwd in eclectische trant rond 1900 gebouwd. Vanaf 1956 tot 1964 is het pand in gebruik geweest als ambtswoning voor de burgemeester. Bij de verbouwing daartoe is de serre verw...

    Villa in eclectische stijl
    9

    De schaapskooi in Borger is mogelijk oorspronkelijk in de 18e eeuw gebouwd.

    Schaapskooi Borger
    10

    'De Speulkoel' is een knus en sfeervol openluchttheater aan de rand van Borger, omringd door eiken en liesterkrallen, naast het grootste hunebed van Nederland. Tel daarbij op dat tijdens de voorstelling de zon ter kimme neigt en de sterren gaan fonke...

    Openluchttheater De Speulkoel
    11

    Ooit hebben in Drenthe mammoeten rondgelopen. Opgegraven botten vormen daarvoor de nog tastbare overblijfselen. In Borger is door de gemeente Borger-Odoorn een speciaal fiets-/wandelpad ontworpen die de naam Mammoetpad heeft gekregen.

    Mammoetpad
    12

    Dit hunebed is een van de pronkstukken van Drenthe. Het is het allergrootste hunebed van Nederland met een lengte van 22,5 meter.

    Hunebed D27
    Eindpunt: Hunebedstraat 27
    9531 JV Borger

    Beschrijving

    Startpunt: Hunebedstraat 27
    9531 JV Borger

    Extra info

    • Bijvoet is een algemeen voorkomende hoge overblijvende zomerbloeiende plant. De Nederlandse naam doet denken aan een Romeins gebruik. De Romeinen deden stukken van de plant in hun sandalen, omdat ze dan minder last hadden van vermoeide voeten. De bladeren bevatten een vluchtige olie, die in aanraking met warme voeten verdampt en een verkoelend effect heeft. De Latijnse naam Artemisia verwijst naar de godin Artemis. De volksnaam 'moeder aller kruiden' spreekt voor zichzelf. Het kruid werd in de volksgeneeskunst ingezet tegen vrouwenziekten. Op sommige bladeren zitten galappeltjes. De gelukkige vinder daarvan kan er, volgens een oud bijgeloof, vanuit gaan dat hem een grote schat ten deel valt.
    • De wandeling start bij het Hunebedcentrum in Borger. Dit bijzondere centrum zet je op het spoor van de prehistorie, naar de tijd dat de eerste boeren zich vestigden in Drenthe. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 52 en het grootste hunebed staat pal naast het Hunebedcentrum. In het museum wordt het verhaal verteld over deze mysterieuze Megalitische graven en de mensen die ze hebben gebouwd.
    • Borger is de 'Hunebedhoofdstad' van Nederland dankzij de aanwezigheid van 18 van de 52 Drentse hunebedden. De eerste boeren in Drenthe waren de bouwers van de hunebedden. Van deze ruim 5000 jaar oude graven komen we er zes tegen: één bij Borger en vijf bij Bronneger. De naam die de archeologen aan de bouwers van deze graven hebben gegeven, is Trechterbekercultuur. Deze naam danken ze aan een opvallende trechtervormige pot. Het grootste hunebed van Nederland is 22,5 meter lang en ligt naast het Hunebedcentrum. Na dit bijzondere hunebed te hebben bewonderd, zet je de pas erin en laat je Borger achter je.
    • Tussen Borger en Drouwen kom je langs een bijzondere plaats waar drie hunebedden bij elkaar staan (D23, D24 en D25). Dit vind je maar op twee plaatsen in Drenthe. Hier in Bronneger en in Emmen. Even verderop staan twee hunebedden bij elkaar (D21 en D22). Hunebed D21 is het mooiste hunebed van de vijf omdat het zeer compleet is en omdat er de meeste archeologische vondsten zijn gedaan. Zie hoe de grote beuk onderdeel van het hunebed is geworden. Hunebed D22 ligt op een steenworpafstand en heeft dezelfde structuur als D21 maar is wel in slechtere staat. Dit is het kleinste hunebed dat er nog in Drenthe staat. Op deze schilderachtige plek zijn begin vorige eeuw veel archeologische vondsten gedaan, van scherven tot complete potten van aardewerk. Je wandelt verder richting Drouwen dat wordt omringd door mooie bossen en heidevelden.
    • Even voorbij Drouwen wandel je langs het Drouwenerzand. Het Drouwenerzand is een uitgestrekt bos- en heidegebied tussen Drouwen en Gasselte. In het gebied ligt een stuifzandgebied. Deed men er vroeger alles aan om het stuifzand aan banden te leggen, nu is het beheer erop gericht om het stuifzand te behouden. Een markante boom in het heidegebied is de jeneverbes. Landelijk gezien is de jeneverbes een zeldzame verschijning. In Drenthe komt de boom nog regelmatig voor. Het laat zich niet moeilijk raden waarvoor de bessen worden gebruikt: jawel… voor het maken van jenever.
    • Je laat het Drouwenerzand achter je en wandelt verder naar Bronneger. Een oude legende wil, dat er ooit in Drenthe een hoogbeschaafde stad heeft gelegen, gebouwd door reuzen, en later door mensen bewoond. De Noormannen hebben de stad in 809/810 verwoest. Deze stad wordt Hunsow genoemd en vanaf 1660 is er gezocht naar sporen van dit verdwenen Drents Utopia. Gezocht werd in de omgeving Exloo-Valthe. Landbouwer Hingstman uit Bronneger, amateurarcheoloog, beweert echter dat Hunsow op zijn landerijen moet hebben gelegen. Onbetwist is dat er sporen zijn gevonden van een nederzetting uit de Romeinse tijd. Het bebouwde kombordje ‘Hunsow’ is echter nooit ontdekt.
    • Bij de voormalige draaibare spoorbrug en het brugwachtershuis loopt de route over het vroegere tracé van de Noordooster-Lokaalspoorweg in de richting van de halte Drouwen. Deze spoorweg werd in 1905 aangelegd als onderdeel van het traject Emmen-Stadskanaal. Er kwamen stations in Buinen, Gasselternijveen en Drouwen. De straat langs de huizen heet nog steeds de Spoorstraat.
    • Tussen Bronneger en Borger heb je een prachtig zicht op het stroomdal van de Hunze. De oude rivier de Hunze vormt de oostgrens van de Hondsrug. Het hoogteverschil is op sommige plaatsen meer dan 20 meter.
    • Langzaamaan komt Borger weer in zicht. Voor de Tweede Wereldoorlog leefde er in Borger een kleine Joodse gemeenschap. Naast een eigen kerkhofje bezaten ze ook een synagoge. Op de begraafplaats valt de joodse jaartelling op de grafstenen op.
    • Je passeert het beeld van de Drentse schrijver Harm Tiesing die leefde van 1853 tot 1936. Zijn veelomvattende oeuvre ging over uiteenlopende onderwerpen uit het dagelijks leven. In het politieke en sociale leven van Borger nam hij een voorname plaats in.
    • De Nederlands Hervormde kerk is een blikvanger in Borger. De toren, opgetrokken uit kloostermoppen en rustend op een fundering van zware veldkeien, dateert uit de 14e eeuw en is 27 meter hoog. De in 1949 geplaatste klok verving een klok uit 1501. De ouderdom van het uurwerk wordt geschat op ruim 300 jaar. Het bouwjaar van de kerk is niet meer te achterhalen. Wel is bekend dat deze kerk was gewijd aan Sint Willebrordus en dat in 1666 de 'Ridderschap van Eigenerfden' 150 Carolus gulden beschikbaar stelde voor de restauratie van dit gebouw. Het rooster, dat het kerkerf scheidt van de Hoofdstraat, belette loslopende varkens het kerkhof te betreden. In de volksmond heette het, dat het rooster 'de duivel met zijn bokkepoten' moest weren.
    • Voordat je wandeling eindigt bij het Hunebedcentrum loop je nog langs de schaapskooi en openluchttheater de Speulkoel. De wandeling ‘Bijvoet’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
    Eindpunt: Hunebedstraat 27
    9531 JV Borger

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!