Wandelommetje Berghuizen groene route 6 kilometer

(6.0 km)

 • Download
 • Dit wandelommetje Berghuizen is een route van 6 km in het zuidwesten van Drenthe. Deze prachtige wandeling neemt een hoop geschiedenis met zich mee. Je wandelt langs waterkanten, weidevelden en akkerranden. Je maakt kennis met trekgaten en slagen-landschap. De route is door bewoners van het dorp Berghuizen gerealiseerd. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  Parkeren kan bij de begraafplaats aan De Weidenweg 54 in Berghuizen. Hier staat ook een informatiebord met de route erop. Met het OV is dit startpunt niet goed bereikbaar.

  Bewegwijzering

  De rout…

  Dit wandelommetje Berghuizen is een route van 6 km in het zuidwesten van Drenthe. Deze prachtige wandeling neemt een hoop geschiedenis met zich mee. Je wandelt langs waterkanten, weidevelden en akkerranden. Je maakt kennis met trekgaten en slagen-landschap. De route is door bewoners van het dorp Berghuizen gerealiseerd. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  Parkeren kan bij de begraafplaats aan De Weidenweg 54 in Berghuizen. Hier staat ook een informatiebord met de route erop. Met het OV is dit startpunt niet goed bereikbaar.

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd met witte bordjes met groene pijlen. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken. 

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd (wordt met bordjes aangegeven).

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Tijdens de route zijn er weinig mogelijkheden maar na afloop kun je in Ruinerwold horeca vinden.

  Dit ga je zien

  Startpunt: De Weidenweg 54
  7961 LR Berghuizen
  14
  11
  1

  De Wold Aa is een gekanaliseerde rivier in Zuidwest-Drenthe. De Wold Aa begint bij het VAM-terrein in Wijster. De Wold Aa heeft een functie voor de afwatering van de hoger gelegen gronden van Centraal-Drenthe.

  Wold Aa
  02
  2

  Een omstreek 1830 gebouwde boerderij met aangebouwde bijschuur en vrijstaande bijschuur. Het betreft een boerderij van een bijzonder type, namelijk een hallenhuisboerderij met de inrijdeur in de achtergevel...

  Boerderij Ruinerwold 1830
  49
  33
  01
  3

  Zo'n 75000-10000 jaar geleden is het Trekgat in Berghuizen ontstaan, deze prachtige plek neemt een hoop geschiedenis met zich mee.

  Het Barger Trekgat
  Eindpunt: De Weidenweg 54
  7961 LR Berghuizen

  Beschrijving

  Startpunt: De Weidenweg 54
  7961 LR Berghuizen

  Extra info

  De groene route neemt je mee langs de uit de ijstijd stammende ‘blaaskom’ het Trekgat, dat nu een prachtig meertje is. Berghuizen dankt zijn naam aan de glooiingen in het landschap ontstaan in de ijstijd, de blaaskom heeft de naam Trekgat gekregen, omdat het veen dat eerst in de blaaskom gegroeid was, er uit is getrokken om te gebruiken als brandstof. Vanaf de kerk volg je enkele kilometers de historische ‘Dodiek’, het onverharde oude pad dat van kerk naar kerk loopt en waarover vroeger de doden werden gedragen. Vanaf de Dodiek maak je een doorsteek naar de Wold Aa, en daarbij wandel je door een bosje waar je heel kabouters tegen kunt komen. Daarna gaat het terug door het uitgestrek te ‘slagenlandschap’ – met lange percelen grond – en langs de rivier de Wold Aa. 

  Het hele seisoen door kun je genieten van deze route. Je gaat over het de ‘Dodiek’, een goed bewaard gebleven pad uit lang vervlogen tijden. Na dit mooie oude pad maak je een oversteek naar de 'Wold Aa', een belangrijke watergang in dit gebied. Bij de doorsteek kom je door een bosje die door buurtbewoners is ingericht als Kabouterbosje, erg leuk voor kinderen!

  Eindpunt: De Weidenweg 54
  7961 LR Berghuizen
  • 14
  • 11
  • 02
  • 49
  • 33
  • 01

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!