Erfgoedroute Roden

1 uur 55 minuten (9.0 km)

  • Download
  • Deze bewegwijzerde erfgoedroute door Roden is 9 km en laat je één van de levendigste dorpen in Noord-Drenthe zien. Het dorp van Ot en Sien uit de kinderboeken. Je loopt langs prachtige historische gebouwen en door het mooie Mensingebos. Je kunt de route ook inkorten (naar 5 km) door vanaf Havezate Mensinge te starten i.p.v. de Brink. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route van 9 km start va…

    Deze bewegwijzerde erfgoedroute door Roden is 9 km en laat je één van de levendigste dorpen in Noord-Drenthe zien. Het dorp van Ot en Sien uit de kinderboeken. Je loopt langs prachtige historische gebouwen en door het mooie Mensingebos. Je kunt de route ook inkorten (naar 5 km) door vanaf Havezate Mensinge te starten i.p.v. de Brink. De route is niet overal verhard. 

    Parkeren en OV

    De route van 9 km start vanaf De Brink in Roden. Er is veel gratis parkeergelegenheid in het centrum. Kom je met het OV? Dan stap je uit bij Busstation Centrum in Roden. De route van 5 km start vanaf Havezate Mensinge in Roden. Op loopafstand kun je gratis parkeren. Kom je met het OV dan stap je uit bij J. Fabriciuslaan of Kastanjelaan. Plan hier je reis

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met blauwe bordjes met pijlen.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Roden. 

    Dit ga je zien

    Startpunt: Brink 10
    9301 JL Roden
    1

    Ot en Sien zijn de hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen door Hindericus Scheepstra in samenwerking met Jan Ligthart. In de eerste helft van de twintigste eeuw waren deze verhalen erg populair.

    Beeld Ot en Sien
    2

    Het kleinste theater van het Noorden!

    Theater de Winsinghhof
    3

    De Catharinakerk stamt uit de 13e eeuw en is gebouwd van kloostermoppen.

    Catharinakerk Roden
    4

    In de prachtige monumentale Scheepstraschool (ca 1890), gelegen nabij de Brink in Roden, vindt u een authentiek klaslokaal waarin het Scheepstra Kabinet gevestigd is. Het kabinet herbergt het gedachtengoed van Hindericus Scheepstra. Deze Roner was o...

    Scheepstra Kabinet
    5

    Hindericus Scheepstra – auteur van de Ot en Sien verhalen – werd in 1859 geboren in een boerderij in Roden.

    Standbeeld Hindericus Scheepstra
    6

    Boerderij De Spieker aan de Spijkerzoom is waarschijnlijk een 17e eeuwse boerderij.

    Spieker De Spijker Roden
    7

    Ten noorden van de weg van Roden naar Lieveren staat het oudste. deel van het Mensingebos. Toen hier bij een zware storm in 1972 enkele enorme eiken omwaaiden, bleek één van die reuzen maar liefst 265 jaarringen te tellen, ofwel een boom uit 1707!

    Mensingebos
    8

    Het grootste stuk heide dat van west naar oost dwars door het Mensingebos loopt, heet het Moltmakersstuk. Hier lag een natuurlijke laagte, een stroet die richting Lieversche Diep afwaterde.

    Moltmakersstuk
    9

    Havezate Mensinge in Roden is een uniek museum. Het is de meest authentiek ingerichte havezate in Nederland. Dit komt door de ouderdom van het gebouw, de rijke en unieke inventaris die bewaard is gebleven en de historische gebeurtenissen op de havezate.

    Museum Havezate Mensinge
    10

    In de tuin van Havezate Mensinge vind je het Vasalis monument.

    Vasalis monument
    Eindpunt: Brink 10
    9301 JL Roden

    Beschrijving

    Startpunt: Brink 10
    9301 JL Roden

    Extra info

    Als esdorp heeft het je te veel te bieden: leuke winkels, een eigentijdse vrijetijdsboulevard, maar ook erfgoed en natuurschoon. Met deze route willen we je kennis laten maken met het rijke cultuur- en natuurhistorische erfgoed van Roden. Een wandelroute langs historische gebouwen en door het prachtige Mensingebos. Scan vooral ook de QR codes langs de route voor leuke weetjes.

    • Ot en Sien Op de Brink – startpunt van de (lange) route staat het beeld van Ot en Sien. Zij speelden de hoofdrol in kinderverhalen van Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart, met prachtige illustraties van Cornelis Jetses. In het Scheepstra Kabinet – even verderop langs de route – kun je alles te weten komen over Ot en Sien en een jaren 30 klaslokaal bekijken.
    • Winsinghhof - De Winsinghhof is het intieme theater van Roden. Het was vroeger een winkel met woonhuis, waar omstreeks 1720 koopman Hendrik Winsingh zijn waren verkocht: kruidenierswaren, specerijen, kaarsen, olie, alcohol en veevoer. In de winkel kon je ‘op de pof’ kopen, dus later betalen.
    • Catharinakerk - De Catharinakerk stamt uit de 13e eeuw en is gebouwd van kloostermoppen. Het schip van de kerk is het oudste deel. Het koor stamt uit de vijftiende eeuw en werd in opdracht van de bewoners van de nabij gelegen Havezate Mensinge gebouwd. De Catharinakerk bevat veel goed bewaard gebleven historische inventaris, waaronder de kansel uit de 17e eeuw. Pronkstuk is het Hinsz-orgel, dat op 6 december 1779 in gebruik werd genomen en nog steeds wordt gebruikt bij kerkdiensten.
    • Scheepstraschool - De voormalige openbare lagere school aan de Schoolstraat in Roden werd in 1894 geopend en is een ontwerp van architect Hillebrands. In de school vind je het Scheepstrakabinet. Een van de klaslokalen is in de stijl van de jaren dertig ingericht. Dit alles in de sfeer van Ot en Sien.
    • Standbeeld Scheepstra - Hindericus Scheepstra – auteur van de Ot en Sien verhalen – werd in 1859 geboren in een boerderij in Roden. Scheepstra leerde op een gegeven moment auteur Jan Ligthart en illustrator Cornelis Jetses kennen: samen schreven ze Ot en Sien, verhalen over het dorpse leven van Roden. Vlakbij de parkeerplaats langs de route staat een bronzen beeld van Hindericus Scheepstra.
    • De Spieker - Boerderij De Spieker aan de Spijkerzoom is waarschijnlijk een 17e eeuwse boerderij. De boerderij heeft behalve oudheidkundige ook historische waarde: het is de voormalige schoutsboerderij van Roden waar de bevolking vroeger de verschuldigde belastingen moest betalen.
    • Mensingebos - Het Mensingebos, tegenwoordig in beheer bij Staatsbosbeheer, heeft een belangrijke recreatieve functie voor Roden. De bossen zijn door de voormalige bewoners van Havezate Mensinge voor de houtproductie aangelegd. In het bos vind je een aantal prachtige vennen. Dit zijn zgn. pingoruïnes, overblijfselen uit de laatste ijstijd.
    • Moltmakersstuk - Bij de bebossing van de heide in het begin van de 20e eeuw werd het heidegebied Moltmakersstuk gespaard. Dit vochtige heideterrein is botanisch van belang (o.a. Klokjesgentiaan, Wolfsklauw, Beenbreek). Het gebied is ook een walhalla voor de ratelslang en de geiten grazen hier graag.
    • Havezate Mensinge - Op Landgoed Mensinge ligt Museum Havezate Mensinge. Dit is een uniek, intiem en interessant museum: het is de enige authentiek ingerichte havezate in Noord Nederland. Mensinge was in de veertiende eeuw een borgleen. Wie Mensinge bezoekt maakt kennis met vele gebeurtenissen uit vroegere eeuwen.
    • Vasalis - In de tuin van Havezate Mensinge vind je het Vasalis monument. Ter nagedachtenis aan een groot dichteres M. Vasalis. Je kan nu al je eigen poëzie gedachten laten gaan door stenen te leggen en woorden te vormen bij het monument.

    Startpunten

    • Brink in Roden, route van 9 kilometer.
    • Havezate Mensinge: route van 5 kilometer.

    Bij beide startpunten is er gelegenheid om te parkeren. De routes worden aangegeven aan de hand van blauwe bordjes met pijlen.  

    Honden zijn toegestaan, al moeten ze op sommige plaatsen aangelijnd zijn.

    De paden zijn redelijk te belopen en de route is niet geschikt voor scootmobielen en minder validen.

    Eindpunt: Brink 10
    9301 JL Roden

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!