Wandelroute Het Scharreveld

1 uur 36 minuten (8.5 km)

 • Download
 • Wandelroute Het Scharreveld is een route van 8,5 km door het Scharreveld. Dit is een heidegebied waar in de 20ste eeuw nog maar een klein beetje van over was door ontginning. Inmiddels wordt het weer een van de grotere heidevelden van Drenthe! De route is niet overal verhard en bij nat weer zelfs modderig.

  Parkeren en OV

  Je kunt parkeren langs de weg Scharr…

  Wandelroute Het Scharreveld is een route van 8,5 km door het Scharreveld. Dit is een heidegebied waar in de 20ste eeuw nog maar een klein beetje van over was door ontginning. Inmiddels wordt het weer een van de grotere heidevelden van Drenthe! De route is niet overal verhard en bij nat weer zelfs modderig.

  Parkeren en OV

  Je kunt parkeren langs de weg Scharreveld (Eursinge) bij de kijkheuvel. Vanaf hier start de route ook. Kom je met het OV? Neem dan buslijn Assen-Emmen en stap uit bij hotel Meursinge in Westerbork. Vanaf daar loop je via Eursinge en het schapentunneltje onder de N381 in 3 km naar punt 13 in de route. Plan hier je route

  Bewegwijzering

  Deze route is niet bewegwijzerd. Je download de route via de knop 'Download' hierboven en vindt een gedetailleerde omschrijving bij 'Beschrijving'. 

  Honden

  Honden zijn niet toegestaan i.v.m. het vee.

  Eten en drinken
  Onderweg of na je wandeling iets eten of drinken? Dat kan prima in het naastgelegen Westerbork! 

  Dit ga je zien

  Startpunt: Scharreveld
  9434 Eursinge
  1

  Het Scharreveld bestaat uit een aantal apart gelegen heidegebieden, waaronder de gebieden Holterzand en Boekweitenplas die door aankoop en omvorming van tussenliggende landbouwgronden aan elkaar zijn...

  Scharreveld
  2

  Vanaf de kijkheuvel Scharreveld heb je een prachtig uitzicht over het Scharreveld.   In de vorige eeuw had het Scharreveld minder heide. Door natuurvorming op omliggende landbouwgronden is...

  Kijkheuvel Scharreveld
  Eindpunt: Scharreveld
  9434 Eursinge

  Beschrijving

  Startpunt: Scharreveld
  9434 Eursinge

  Lengte route 8,5 km. Korte route Zuid: 4,5 km (1-8 en terug naar 1) en Noord: 5 km (1 naar 8 en 8-13).
  Startpunt parkeren langs de weg Scharreveld (Eursinge) bij de kijkheuvel.

  Begaanbaarheid paden bij nat weer erg modderig. De overstapjes over de afrastering zijn moeilijk voor mensen die slecht ter been zijn en onmogelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

  Routeomschrijving

  1. Loop eerst even naar de kijkheuvel voor een goede indruk van het Scharreveld. Terug bij de weg gaat u rechtsaf en loopt u zo’n 200 meter de weg langs.
  2. Ga linksaf over de dam en dan meteen weer linksaf. Feitelijk loopt u een eindje terug. U komt via een steggeltje (overstap) in het afgerasterde gedeelte van het Scharreveld zuid. Loop door tot aan de afrastering en ga daar rechtsaf. U blijft dus het raster volgen.
  3. Bij de bosrand gaat u rechtsaf en vervolgens aan het eind van het bos linksaf. Blijf steeds het raster volgen.
  4. Ga bij het raster rechtsaf. Wellicht is op dit deel van de route vanwege de natte bodem de wandeling minder nat als u onder het draad door gaat en daar verder loopt!
  5. Op de hoek van het perceel gaat u linksaf. Vlak voor de weg steekt u rechtsaf het veld over in de richting van een bosje. Aan uw rechterhand ligt een grote waterplas.
  6. Ter hoogte van de boerderij aan de overkant van de weg het buitenraster volgen. Blijf het pad door het bosje langs het buitenraster volgen.
  7. Aan het eind van het bosje gaat u via een steggeltje naar de andere kant van het raster. Als u een steggeltje ‘neemt’, dan stapt u over het draad en raakt u het niet aan. Volg meteen rechts het raster. Een aantal steggeltjes brengt u het veld op en af om de natte gedeelten zoveel mogelijk te mijden. Via de hei loopt u terug naar de weg Scharreveld.
  8. Na voorlopig het laatste steggeltje bent u terug op de weg Scharreveld. Daar gaat u linksaf.
  9. Na zo’n 500 meter, na huisnummer 37c neemt u het zandpad rechtsaf.
  10. Bij de verharde weg (dit is de oude ‘hoge’ weg van Westerbork naar Beilen) gaat u rechtsaf.
  11. Voorbij het bankje kunt u via een wildrooster het Scharreveld weer op. Op de zandrug gaat u linksaf. Volg deze zandrug die min of meer parallel aan de weg loopt.
  12. U komt uit bij een smal pad over de heide. Ga daar rechtsaf.
  13. Na een lange, wijde bocht op het heideveld loopt u op de driesprong rechtsaf in de richting van een bosje. Via het bosje komt u op de weg Scharreveld uit. Daar rechtsaf en terug naar het startpunt.
  Eindpunt: Scharreveld
  9434 Eursinge

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!