De tien van Tynaarlo: 't Noordelijk Puntje

2 uur 10 minuten (11.5 km)

 • Download
 • De route De tien van Tynaarlo: 't Noordelijk Puntje is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 11,5 km. Je wandelt in het meest noordelijke deel van Drenthe en start in het recreatiegebied tussen Eelderwolde en het Paterswoldsemeer. Dit meer wordt geflankeerd door prachtige natuurgebieden zoals Friescheveen, Elsburger, Onland en de Eelder- en Peizermaden. Je loopt ook langs het Eelderdiep en prachtige landgoederen. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Bad…

  De route De tien van Tynaarlo: 't Noordelijk Puntje is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 11,5 km. Je wandelt in het meest noordelijke deel van Drenthe en start in het recreatiegebied tussen Eelderwolde en het Paterswoldsemeer. Dit meer wordt geflankeerd door prachtige natuurgebieden zoals Friescheveen, Elsburger, Onland en de Eelder- en Peizermaden. Je loopt ook langs het Eelderdiep en prachtige landgoederen. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Badweg 1 in Eelderwolde, dit is een restaurant. Parkeren kan aan de Oude Badweg 1 of  aan de Groningerweg 27a. Kom je met het OV dan is bushalte Groningerweg 33 de dichtstbijzijnde. Plan hier je route

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download'.  

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt of bij andere horecagelegenheden in de omgeving.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Oude Badweg 1
  9766 TJ Eelderwolde
  1

  De Hoornseplas ligt ten zuiden van Groningen en naast de meren Hoornsemeer en Paterswoldsemeer. Het is een populaire, ondiepe plas. Je vindt er 2 zandstranden, zonneweiden en verschillende voorzieningen zoals kiosken, toiletgebouwen en speeltoestellen.

  Hoornse Plas - Paterswoldsemeer
  2

  Uitkijktoren De Onlanden

  Uitkijktoren De Onlanden
  3

  Landgoed De Braak met Doolhof

  Landgoed De Braak met Doolhof
  4

  Het Kluivingsbos is een natuurgebied van 15 hectare, ongeveer twee kilometer ten noorden van Paterswolde.

  Kluivingsbos
  Eindpunt: Oude Badweg 1
  9766 TJ Eelderwolde

  Beschrijving

  Startpunt: Oude Badweg 1
  9766 TJ Eelderwolde

  Extra info

  De route start midden in het recreatiegebied tussen het streekdorp Eelderwolde en het Paterswoldsemeer. Dit meer, ontstaan door veenafgraving, wordt gedeeld door de gemeenten Groningen, Haren en Tynaarlo. Het wordt geflankeerd door prachtige natuurgebieden zoals Friescheveen, Elsburger, Onland en de Eelder- en Peizermaden. Het fraaie gebied werd al lang geleden op waarde geschat. Diverse landgoeden danken daar hun ontstaan aan. Onderweg passeer je het Kluivingsbos met het oorlogsmonument. In het meest noordelijke puntje van Drenthe, tegen de Stad Groningen aan, verrijst de nieuwe wijk Ter Borch. 1250 woningen van allure, gebouwd op een benijdenswaardige plek op het kruispunt van stad en land. De wandeling langs het omgelegde Eelderdiepje levert je longen vol zuurstof op. Na de Schelfhorst, kan het nog landelijker, voert de route langs de landgoederen De Braak en Vennebroek. Paterswolde en Eelde zijn bekend om de vele kwekerijen. Ten westen van de Schelfhorst staat de uitkijktoren van het natuur- en waterbergingsgebeid De Onlanden. Op ieder niveau van de toren heb je letterlijk een andere kijk op je omgeving. 

  Via het kassengebied aan de Onlandseweg kom je terug bij het startpunt van de route.  

  In de zomer kun je een frisse duik nemen in de Hoornseplas. 

  Deze route kan het gehele jaar gewandeld worden.  

  Eindpunt: Oude Badweg 1
  9766 TJ Eelderwolde

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!