Neem alvast een kijkje

Joost Oomen, De Poezieboys & Explore the North - LORCA


Bestel hier tickets

De Spaanse dichter Federico García Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken…

De Spaanse dichter Federico García Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek. Dit ‘geheime’ stuk vormde voor Joost Oomen en de Poezieboys het startpunt van een poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter. LORCA was op Oerol 2023 de grote hit. Ook op De Parade 2023 viel het publiek en masse voor dit stuk, daar te zien in een verkorte versie. Nu is LORCA eindelijk in de theaters te zien.

Over de voorstelling

In het diepste geheim, op een schip ergens tussen Cuba en Spanje, werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan het surrealistische stuk Het Publiek. Het was beeldender en vooral veel raarder dan al zijn andere werk, maar hij schreef het omdat hij na een reis van maanden, van huis en haard verjaagd door allesverzengend liefdesverdriet, nu eindelijk terugkeerde naar het land van zijn grote droomprins: Salvador Dali. Om deze dadaïst met krulsnor te laten weten wie de baas is, schreef Federico Garcia Lorca het toneelstuk vol van paarden, een rood naakt, mannen met baarden, een omgekeerde Christus, een inspiciënt, een tamboerijn, een moeder, een wijnloof en een sneeuwbui van glacé handschoenen.

Onmogelijk kon hij weten dat hij dat stuk binnen een paar jaar bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog losbarstte. Onmogelijk kon hij weten dat niemand wist hoe zijn vreemde stuk te spelen nadat de dichter door fascisten was doodgeschoten. En onmogelijk kon hij weten dat zijn stuk zevenentachtig jaar later het startpunt zou worden voor een wild, poëtisch avontuur. Een avontuur van drie jongens, of vier als je Federico zelf ook meerekent, die met zijn Het Publiek in de hand het ingedutte theaterlandschap eens flink tegen de schenen komen schoppen.

"LORCA is een sympathiek, aanstekelijk en liefdevol theaterfeestje"

- Theaterkrant, Sander Janssens

“Ik vond het mooi, verwarrend en ontroerend”

- Frits Spits in Opium op Oerol

“Eén van de meest geestige en gelaagde voorstellingen dit jaar”

- Cornald Maas in Opium op Oerol

Wanneer

Prijzen

  • Volwassenen € 22,00

In de buurt

Toon resultaten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!