Neem alvast een kijkje

5

Museum Havezate Mensinge


Havezate Mensinge in Roden is een uniek museum. Het is de meest authentiek ingerichte historische havezate in Nederland. Dit komt door de ouderdom van het gebouw, de rijke en unieke inventaris die bewaard is gebleven en de historische gebeurtenissen op de havezate.

Havezate Mensinge kent een boeiende historie. De g…

Havezate Mensinge in Roden is een uniek museum. Het is de meest authentiek ingerichte historische havezate in Nederland. Dit komt door de ouderdom van het gebouw, de rijke en unieke inventaris die bewaard is gebleven en de historische gebeurtenissen op de havezate.

Havezate Mensinge kent een boeiende historie. De geschiedenis gaat terug tot 1381. De bisschop van Utrecht leent het huis aan zijn leenmannen: edelmannen en –vrouwen die de belangen van de bisschop in het noorden behartigen. Van 1485 tot 1721 is het huis eigendom van de adellijke Groningse familie Van Ewsum. Rond 1728 wordt het huis flink verbouwd en krijgt het de uitstraling die het nu nog heeft. Van 1818 tot 1985 woont de familie Kymmell op Mensinge. In dat jaar wordt de havezate verkocht aan de gemeente, die een grondige verbouwing laat uitvoeren. Sinds 1988 is Mensinge open als museum.

De havezate, het interieur en de omgeving zijn in goede staat bewaard gebleven. Wie Mensinge bezoekt ondergaat een historische sensatie en maakt contact met het verleden en haar voormalige bewoners. Op Mensinge ontdek je hoe er vroeger werd gewoond en geleefd in een Drentse havezate.

De authentieke inventaris weerspiegelt de lange geschiedenis van Mensinge en haar bewoners. In de eetkamer is een monumentale kussenkast uit 1690 te vinden. Er is een uitgebreide collectie porselein, variërend van Chinese wijnpotten uit 1600 tot een geheel compleet Chien Lung eetservies uit 1790. In de salon valt het familiewapen van de Kymmells op. In de lange gang – waar alle vertrekken samen komen – tikt een Drentse stoeltjesklok (‘Meidenklok’) uit 1760 samen met een Friese staartklok uit 1850 de uren weg. Soms lijkt het alsof in Mensinge de tijd even stil staat.

In het gehele huis hangen familieportretten van de voormalige bewoners van Mensinge. Daarnaast zijn er tientallen schilderijen en pentekeningen te vinden van Coenraad Kymmell, kunstschilder en één van de vroegere bewoners. Hij heeft de mooiste plekjes van de omliggende bossen getekend en geschilderd.

Wandelen op Landgoed Mensinge

Na een bezoek aan Mensinge kun je prachtige wandelingen maken in het omliggende Sterrebos en Mensingebos. De bossen zijn destijds door de Kymmells aangelegd voor de houtproductie. In samenwerking met Staatsbosbeheer is een mooie wandelroute uitgezet. De route duurt ongeveer anderhalf uur en voert langs de natuurplekjes die kunstschilder Coenraad Kymmell – één van de vroegere bewoners - heeft geschilderd en getekend.

Combineer een bezoek

Noordenveld is in 2020 uitgekozen tot erfgoedgemeente van Nederland. Een bezoek aan Museum Havezate Mensinge is uitstekend te combineren met een bezichtiging aan andere musea rondom de Brink in Roden, zoals Speelgoedmuseum Kinderwereld, Scheepstra Kabinet of de historische Catharinakerk. Verder is nog leuk om te bezoeken: het Gevangenismuseum in Veenhuizen, een dorp waar meer dan honderd rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden. In Roderwolde bevindt zich Olie- en Korenmolen Woldzigt, tevens Nederlands Graanmuseum.

Educatie

Een bezoek van kinderen en jongeren aan Museum Havezate Mensinge wordt gestimuleerd: tot 18 jaar is er gratis toegang. Onze jonge gasten kunnen spelenderwijs kennismaken met het vroegere leven op een havezate. Voor alle leeftijdsgroepen zijn er leuke speurtochten en speciale jeugdactiviteiten.

Groepsbezoek

Groepen zijn van harte welkom op Mensinge. Tijdens een rondleiding hoort u opmerkelijke en soms wonderlijke verhalen over Mensinge en haar vroegere bewoners.  Bijvoorbeeld over de nagezonden visbordjes en het geheime kamertje.

Trouwen op Mensinge

Havezate Mensinge is een prachtig decor voor het sluiten van een huwelijk en het maken van een fotoreportage. Alle mogelijkheden en prijzen kunnen tijdens een persoonlijk gesprek worden doorgesproken.

Actuele bezoekersinformatie: kijk op mensinge.nl
Museum Havezate Mensinge is nagenoeg het gehele jaar geopend en volop in beweging. Kijk daarom voor actuele openingstijden, toegangsprijzen, tentoonstellingen, speciale evenementen, meer informatie over huwelijken en trouwreportages en jeugdactiviteiten op mensinge.nl

Openingstijden

  • Elke maandag gesloten
  • Elke dinsdag gesloten
  • Elke woensdag 13.00 - 17.00 uur
  • Elke donderdag 13.00 - 17.00 uur
  • Elke vrijdag 13.00 - 17.00 uur
  • Elke zaterdag 13.00 - 17.00 uur
  • Elke zondag 13.00 - 17.00 uur
  • Museum Havezate Mensinge is in 2023 geopend: vanaf maart t/m december.

Prijzen

  • Volwassenen € 9,50 Bezoekers met de Museumkaart: gratis toegang
  • Kinderen Gratis t/m 17 jaar

In de buurt

Toon resultaten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!