Zeegse

Fraaie uitvalsbasis in een nationaal park

Zeegse is een klein brinkdorp in het noorden van Drenthe. Het ligt in een bosrijke omgeving in het Nationaal Park Drentsche Aa. Zeegse heeft nog geen vierhonderd inwoners (in 2020), maar toch is het plaatsje altijd aangenaam druk. Daarvoor zorgen namelijk de wandelaars en fietsers die komen genieten van de Zeegser duinen, natte en droge heide, bossen, water en pingoruïne. En de gezellige horeca in het dorp natuurlijk!

Nationaal Park

De Drentsche Aa is een bijzondere beek die door de provincies Groningen en Drenthe stroomt. Nergens in Nederland vind je een beek die zo kronkelend haar weg zoekt door het landschap. Het Drentsche Aa-gebied, tegen de Hondsrug aan, is een van de laatste gave stroomdalen van Nederland. Het bestaat uit oud-Drents cultuurlandschap met madelanden (graslanden), bosjes, houtwallen, essen (akkers), heide, jeneverbesstruwelen, esdorpen, hunebedden en landgoederen. Het gebied telt meerdere beken en waterlopen.

Vanwege de schoonheid van het landschap en die van de 28 kilometer lange beek zijn grote delen van het gebied aangewezen als nationaal park. Er komen verschillende zeldzame planten- en diersoorten voor, zoals de stengelloze sleutelbloem, het gentiaanblauwtje (vlinder), de welriekende nachtorchis (orchidee), de kamsalamander en de grauwe klauwier (zangvogel).

Fietsen

De oppervlakte van het Drentsche Aa-gebied is zo’n 34.000 hectare. Dat nodigt natuurlijk uit om er naar vogels te kijken, te wandelen of te fietsen. Voor fietsers zijn er talloze toeristische fietsroutes, zoals bijvoorbeeld de Saksenroute. Of volg de loop van de Drentsche Aa, van Grolloo tot Groningen, over door bomen omzoomde klinkerwegen. Ook prettig: er liggen genoeg dorpscafés op de route, zodat je altijd even lekker kunt uitrusten. De stad Groningen ligt op zo’n twintig kilometer van Zeegse, Assen is vijftien kilometer van het dorp vandaan. In deze steden kun je uitgebreid shoppen en musea bezoeken, om daarna weer de Zeegse rust in te duiken.

Wandelen

Ook wandelaars kunnen in Zeegse alle kanten op. Je kunt een dorpsommetje maken in Zeegse of één van de Staatsbosbeheer-wandelroutes lopen. Ook zijn er lange-afstandswandelroutes (LAW), zoals het Pieterpad. Wandelend vanaf de brink in Zeegse ben je in vijf minuten op dit beroemde pad. Bij de 'eindje om in Drenthe'-routes is het handig als je je telefoon meeneemt. Daarop krijg je op verschillende punten in de route uitleg over interessante zaken die je onderweg tegenkomt. Kies voor de wandeling Rondom Zeegse. Je komt dan bijvoorbeeld in Oudemolen, zo’n drie kilometer onder Zeegse. Daar staat een prachtige rietgedekte molen, De Zwaluw, die in 1837 is gebouwd. Op woensdag en zaterdag is de molen geopend voor bezoekers.

Pittoresk

Zo ruim als de natuur rond Zeegse is, zo pittoresk is het dorpje zelf. Kijk alleen al eens naar de oeroude brink en de historische boerderijen. Zeegse is zo klein, dat het zelfs geen winkels heeft. Maar horeca is er des te meer! Er zijn niet alleen verschillende restaurants, maar ook meerdere campings en een hotel. Het mooie aan Zeegse is dat deze horeca niet ten koste gaat van de charme van het dorp. Ze maken er juist deel van uit. We noemen ze even, zodat je nu al ziet welk lekkers je te wachten staat.

De Zeegser Duinen

Fletcher Hotel De Zeegser Duinen heeft van allerlei aangename faciliteiten. Zo heeft het hotel een sauna, zonnebank en zwembad. In het eigen restaurant Paviljoen Duinoord kun je genieten van live cooking. Ook heeft het hotel een grand café en hotelbar. Prettig aan het hotel is dat je er mountainbikes kunt huren. Zo ben je na een dagje fietsen meteen weer ‘thuis’.

Ribhouse Texas en Het Witte Huis

Lekker eten kun je ook in Ribhouse Texas. Dit is een grill-restaurant in westernsfeer. De kaart biedt een ruime keuze uit steaks & ribs met daarnaast ook vis- en vegetarische specialiteiten. Soms is er ook live entertainment, hoewel je je met de zalige vleesgerechten eigenlijk al genoeg vermaakt. Eetcafé Het Witte Huis is ook een aanrader. Bijzonder aan de ‘keuken’ is dat de koks zoveel mogelijk lokale ingrediënten gebruiken. Het terras is een fijne plek om even bij te komen van een mooie wandeling of fietstocht.

Logeren

Waarschijnlijk wil je langer blijven in Zeegse. Dat kan, want slaapplekken zijn er meer dan genoeg. We noemden Hotel De Zeegser Duinen al, maar ook zijn er bed and breakfasts, Park De Zeegser Duinen en camping De Vledders. De eerste is een kleinschalig vakantiepark met schitterende villa’s, de tweede een familiecamping met speelveldjes, ruimte, pony’s, bos en water.

Leuk voor kinderen

Want laten we het niet vergeten: Zeegse en omgeving zijn superleuk voor kinderen. De Drentse bossen zijn een grote speeltuin waarin ze eindeloos kunnen klimmen en struinen. Over klimmen gesproken: op nog geen twintig kilometer verderop, in Grolloo, ligt een spectaculair klimbos. Het heeft zes parkoersen, variërend van twee tot tien meter hoogte, met in totaal liefst 725 meter kabelbaan. De langste kabelbaan is 200 meter lang en gaat vanaf 10 meter hoogte bijna volledig over het water. Dat vergeten ze nooit meer. Doe jezelf en je gezin daarom een plezier en kom eens naar Zeegse toe. Plezier is er altijd dichtbij.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!