5x Schilderachtige plekken

Drenthe is met haar mooie landschappen en plattelandsdorpjes een belangrijke inspiratiebron geweest voor veel schilders en tekenaars. Een aantal van deze schilderachtige plekken zijn terug te vinden in de collectie Drentse Meesterwerken van het Drents Museum. Wij lichten alvast het werk van vijf grootmeesters uit, die een bezoek aan het museum zeker waard zijn. 

Hendrik Willem Mesdag - Vries

In het Drentse dorp Vries stond het buitenhuis van de familie Mesdag; Huize Rezzago. Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw logeerden hier regelmatig bij zijn broer Taco en schoonzus Geesje, die beiden ook schilders waren. Mesdag legde vooral zeegezichten vast op het witte doek, maar in Drenthe liet hij zich inspireren door het land. Hij schilderde hier onder andere ‘Landschap nabij Vries met ploegende boer’. Niet alleen dit schilderij van Hendrik Willem is terug te zien in het Drents museum, ook het werk van de rest van de familie Mesdag is hier te bewonderen. 

Jan Wiegers - Balloërveld

Zo grijs en grauw als het werk van Mesdag is, zo kleurrijk is dat van Jan Wiegers. Wiegers was een expressionistische schilder die later meer de kant van het impressionisme opging. Dat is ook terug te zien in zijn werk ‘Winterlandschap Drenthe’. Het landschap van het Balloërveld komt hierin vrij goed overeen met de werkelijkheid. De gouden gloed van de zon op de paarse heide is bijvoorbeeld duidelijk te herkennen. Wil je zien wat Wiegers zo geïnspireerd heeft? Maak dan een mooie wandeling over het Balloërveld

Vincent van Gogh - Veenkoloniën

In 1883 spendeerde Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe om hier het leven van de boeren en veenarbeiders vast te leggen. De eerst drie weken verblijft hij in Hoogeveen, waar hij veel tekende tijdens zijn wandelingen. De overige tijd bracht hij door in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Hier woonde en werkte hij in wat nu het Van Gogh Huis is. Uit deze periode kennen we onder andere ‘De turfschuit’, ‘Twee vrouwen in het veen’ en ‘Onkruid verbrandende boer’. Dat laatste schilderij is sinds 2019 in het bezit van het Drents Museum en het Van Gogh Museum. Het is afwisselend in één van beide musea te zien.

Jozef Israëls - Zweeloo

Eén van de kunstenaars die Van Gogh bewonderde was Jozef Israël. Israël maakte net als H.W. Mesdag onderdeel uit van de Haagse School. Dat betekent dat hij vooral realistische schilderingen maakte. Dat was ook wat hij deed toen hij tijdens één van zijn bezoekjes aan Drenthe een moeder en kind vastlegde: De Drentse Madonna. Deze boerenvrouw en haar kind op schoot is de Drentse versie van een terugkerend thema in de schilderkunst: Maria, de moeder van Jezus. Dit meesterwerk is waarschijnlijk in Zweeloo gemaakt.

Egbert van Drielst - Diverse locaties

Egbert van Drielst maakte al op jonge leeftijd kennis met Drenthe. Onderweg naar familie reisde hij door het landschap waar hij later nog vaak naar terug zou keren. Vanaf 1772 bracht hij namelijk regelmatig een bezoek aan Eext. Vanuit hier deed van Drielst inspiratie op voor veel van zijn tekeningen, prenten en schilderijen. De kunstenaar wordt gezien als een pionier van de Drentse landschapsschilderkunst. Vooral de Drentse bossen en dorpen trokken zijn aandacht en die zijn dan ook veel terug te zien in zijn werk.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!