Vakantieappartement De Turkse Knoop


  • Tickets

Vakantieappartement De Turkse Knoop (voorheen B&B Vledderveen) beschikt over 1 apparteme…

Vakantieappartement De Turkse Knoop (voorheen B&B Vledderveen) beschikt over 1 appartement, dat geschikt is voor 1 tot 4 personen en eventueel een baby, babybedje beschikbaar. Het is gelegen in een deel van het woonhuis en beschikt over een eigen ingang, eigen wc en douche, koffie- en theefaciliteiten en gelegenheid tot het bereiden van maaltijden dmv een complete keuken voorzien van koelkast, gasfornuis, oven en magnetron. Tevens is er een TV en is er Wifi. Het appartement heeft een aparte slaapkamer met een tweepersoonsbed en een wastafel. We hebben in de kamer een hoekbank die tot een volwaardig 2 persoonsbed omgetoverd kan worden. Recent vernieuwd. Voor de kinderen is er in de grote tuin trampoline, schommel en speelhuisje.

Wilt u  gebruik maken van een ontbijt, dan is dit ook mogelijk en het huren van een weekend, midweek of week, vraag aub naar de mogelijkheden.

Huisdieren toegestaan

Huisdieren zijn toegestaan. Er wordt een toeslag van 2 euro per nacht per dier berekend.

 

Achtergrond Turkse Knoop

Begin 19e eeuw, toen de turf was afgegraven, waren er in Vledderveen en omstreken vele arme gezinnen die alles aangrepen om aan de kost te kunnen komen. Ze hielden een koe of een varken, maakten bezems en heideboenders (borstels, gemaakt van hei, om bijvoorbeeld melkbussen te schuren) of deden seizoensarbeid, in de zeepolders of bij de spoorwegen.

Rond 1825 leerde een Duitse veenarbeider anderen in Noordwolde hoe je mandjes kon vlechten, van in het wild groeiende wilgenteen. Via via gingen steeds meer mensen thuis allerhande voorwerpen vlechten. 35 Jaar later waren er ruim tweehonderd gezinnen die mandjes vlochten.

Ook in Vledderveen was het vlechten van manden en later het maken van rieten stoelen een belangrijke bron van inkomsten. Velen kwamen, door hun ervaringen met deze huisvlijt, later terecht in de rotanindustrie in Noordwolde of begonnen thuis een bedrijfje, waarin vaak het hele gezin meehielp.

Lammert Veldhuizen

Ook de vader van Bertha (eigenaar van het appartement), Lammert Veldhuizen, vlocht veelvuldig manden en andere gebruiksvoorwerpen in zijn jonge jaren. Toen hij met pensioen ging was hij nog altijd in de weer met wilgenteen. Ook was hij heel bedreven in het maken van allerlei gevlochten, decoratieve objecten, zoals vlinders en vogels. Lammert is, samen met zijn vrouw Jopie, jarenlang enthousiast lid geweest van Ambachtelijk Friesland. Zij demonstreerden het vlechten en verkochten vlechtwerk op markten die georganiseerd werden door deze vereniging.

De Turkse Knoop

De favoriete vlechtknoop van Lammert was de Turkse knoop. De knoop heet vermoedelijk zo omdat hij veel wordt gebruikt in oosterse tapijten en hij een beetje op een tulband lijkt. Het is een heel decoratieve knoop en kan gebruikt worden voor het knopen maar dus ook voor vlechtwerk.

In nagedachtenis aan Lammert, heet ons vakantieappartement ‘de Turkse Knoop’.

Vledderveen

Vledderveen is gelegen nabij het bos. Vledderveen is een heideontginningsdorp met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het dorp behoort bij de gemeente Westerveld. Dit is een typische plattelandsgemeente in Zuidwest-Drenthe. Nationale Parken Nabij Vledderveen zijn twee schitterende Nationale Parken, te weten het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold. De uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en heidevelden met hun vennen en rijke flora en fauna zijn uniek in Europa.

Om de schitterende natuurgebieden te bekijken kunt u gebruik maken van de vele fiets- en wandelpaden. Er zijn diverse routes uitgezet die u langs de mooiste plekjes voeren.

Ook in de directe omgeving zijn het Nationale Park “De Weerribben” en natuurlijk Giethoorn, het Venetië van het Noorden.

Steden

De steden Steenwijk, Meppel en Hoogeveen, met in de zomerperiode veel evenementen zijn onder handbereik.

Kenmerken

In de buurt

Toon resultaten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!