Historische TT motorroute

1 uur (65.0 km)

 • Download
 • De 65 km lange Tour de TT neemt je mee naar de TT van decennia geleden, toen de race nog een stratencircuit was. De meest bijzondere stukken zijn de oude circuits.

  Bijna een eeuw geleden, in 1925, liep het circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Schoonloo en Grolloo terug naar Rolde. Voel hoe de rijders over dit parcours scheurden. 

  Het is overigens niet de bed…

  De 65 km lange Tour de TT neemt je mee naar de TT van decennia geleden, toen de race nog een stratencircuit was. De meest bijzondere stukken zijn de oude circuits.

  Bijna een eeuw geleden, in 1925, liep het circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Schoonloo en Grolloo terug naar Rolde. Voel hoe de rijders over dit parcours scheurden. 

  Het is overigens niet de bedoeling dat je probeert de snelheden van de coureurs te evenaren. Het is een toeristische route met voldoende bezienswaardigheden om onderweg ook eens een ‘pitstop’ te maken.

  Parkeren
  De route start bij de Bonte Wever in Assen (Stadsbroek 17, 9405 BK Assen). Hier is voldoende parkeergelegenheid.

  Bewegwijzering
  Deze route is bewegwijzerd aan de hand van geel met zwarte 'Tour de TT'-borden.
  De rechthoekige borden zijn voor de motorroute en de ronde voor de fietsroute

  Eten & drinken
  Zin om wat te eten of drinken tijdens je tocht? Dat kan goed bij verschillende horecagelegenheden in Assen, Rolde, Borger of Hooghalen.

  • Historische TT motorroute routebord

  Dit ga je zien

  Startpunt: Stadsbroek 17
  9405 BK Assen
  1

  Het Drents Museum is een museum met internationale allure dat jong én oud inspireert met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis.

  Drents Museum
  2

  VVV Assen, the place to be voor alle informatie over Assen, uitgaan, evenementen, overnachten en kunst&cultuur!

  VVV Tourist Info Assen
  3

  TT monument

  TT monument
  4

  Paleis van Justitie

  Rechtbank Assen
  5

  In Rolde staat een bijzondere grondzeiler op een molenberg in het centrum aan de Brink, de 'Molen van Rolde'. Molen van Rolde draait elke zaterdag en is dan open voor publiek. Entree is gratis. Kom langs en kijk eens binnen! De molenaars vertellen ..

  Molen Van Rolde
  6

  Restaurant 't Hemelriek In het mooiste stukje van Drenthe, midden in de bosrijke omgeving van Gasselte, vindt u Restaurant 't Hemelriek. Bij veel mensen bekend als de perfecte plaats om 's zomers je handdoek op het zand neer te leggen en te genieten...

  't Nije Hemelriek
  7

  Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door dit uitgestrekte gebied. Ook kun je in dit bezoekerscentrum terecht voor allerlei activiteiten, een presentatie over het bosleven en een winkel met leuke spullen.

  Boomkroonpad
  8

  Dit hunebed is een van de pronkstukken van Drenthe. Het is het allergrootste hunebed van Nederland met een lengte van 22,5 meter.

  Hunebed D27
  9

  Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten.

  Hunebedcentrum Borger
  10

  Exploitatie C+B Museum Grolloo en het organiseren van bluesconcerten en andere activiteiten

  C+B Museum Grolloo
  11

  In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk.

  Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  12

  het TT-Circuit Assen (ook bekend onder de naam Circuit van Drenthe) is het wereldberoemde motorcircuit, dat al sedert 1926 gebruikt wordt voor de Dutch TT en nu ook voor de WK Superbike en het Brits kampioenschap Superbike. Tussen 1926 en 1954 werde...

  TT Circuit | Assen
  Eindpunt: Stadsbroek 17
  9405 BK Assen

  Beschrijving

  Startpunt: Stadsbroek 17
  9405 BK Assen
  • De Tour de TT is een belevenisroute voor motorrijders en TT liefhebbers. Beleef de oude TT race zoals de eerste TT rijders dat deden, vele decennia geleden. Het is een leuke route, boordevol historie. Het speciale aan deze 65 kilometer lange route is dat hiermee de twee oude circuits, waarop in 1925 en tussen 1926-1954 de TT werd verreden, met elkaar zijn verbonden.
  • Bijna een eeuw geleden, in 1925, liep het circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Schoonloo en Grolloo terug naar Rolde. Dat het parcours niet meer dan 3 meter breed was en deels onverhard, was geen beletsel.

   Toch werd er naar een geschikter parcours gezocht en gevonden ten zuiden van Assen. Met wat tussentijdse kleine aanpassingen deed het circuit dienst van 1926 tot en met de 24e Dutch TT in 1954. Hoe bijzonder is het dat dit vandaag de dag nog steeds de start en finish van het TT Circuit is.

   Niet elke kilometer van deze route heeft deel uitgemaakt van de vroegere circuits, want er zitten ook verbindingsstukken bij tussen het eerste en het tweede circuit. De route van de Tour de TT is langer dan de som van de lengtes van de beide circuits. De Tour de TT voert je over historische weggedeelten, waar alle groten uit de geschiedenis van de TT hebben gestreden.
  • Een weetje
   De letters TT staan voor Tourist Trophy en zijn ontleend aan de befaamde TT races op het Isle of Man.
  • De oorsprong
   Aan de basis van de eerste Nederlandse TT in 1925 stond Motorclub ‘Assen en Omstreken’. De in 1924 ingevoerde nieuwe Motor- en Rijwielwet ging daaraan vooraf. De minister had in deze wet de mogelijkheid open gelaten om ontheffing te verlenen aan het voordien geldende wedstrijdverbod. Het bestuur van de KNMV sprong daarop in de provinciale vertegenwoordigers te vragen om te kijken naar een voor wegraces geschikt circuit. De op auto- en motorgebied uiterst actieve directeur van de in 1919 te Assen opgerichte N.V. Noord-Nederlandsche Automobielen- en Motoren Handelmaatschappij ‘Wander’, de heer Dieters, wees het bestuur van de nog jonge motorclub op de mogelijkheden van een in het voorjaar van 1925 gereedgekomen weg tussen Rolde en Borger. Gelukkig zag dit bestuur de nodige kansen en daarmee was de TT geboren.
  • Circuit 1925
   Dit circuit was een 28,4 km lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, vervolgens via Westdorp naar Schoonloo en van daaruit via Grolloo terug naar Rolde. Dat het parcours niet meer dan 3 meter breed was en deels onverhard, was geen beletsel. Veel belangrijker was dat het traject geen bruggen kende die open konden en evenmin spoorwegovergangen die gesloten konden worden.
  • Circuit 1926-1954
   Het stuk zandweg in het parcours, gelegen in de gemeente Borger, werd verre van ideaal beschouwd. Daarom werd omgezien naar een ander circuit. Al snel werd een betere locatie gevonden even ten zuiden van Assen. Het beoogde circuit was gesitueerd in de gemeenten Assen en Beilen, had een lengte van 16,536 km en voerde van De Haar bij Assen naar Hooghalen en via Laaghalen en Laaghalerveen weer terug naar De Haar. Niemand onder de leden van de organisatiecommissie kon toen bevroeden dat anno nu start en finish van het TT Circuit zich nog steeds op exact dezelfde plaats zouden bevinden.
  • Met wat tussentijdse kleine aanpassingen deed het in 1926 in gebruik genomen circuit dienst tot en met de 24e Dutch TT in 1954. Met het in 1955 speciaal aangelegde circuit, toen nog 7,704 km lang en in gebruik genomen bij de 25e Dutch TT, werd de basis gelegd voor het huidige TT Circuit Assen dat nu nog 4,542 km meet. En misschien is de mooiste pitstop tijdens de Tour de TT wel een bezoek aan één van de evenementen op het huidige TT circuit: de plek waar verleden en heden samenkomen.
  • Langs de Tour de TT staan kunstobjecten gemaakt door Kunstbeweging Toyisme. Deze kunstbeweging is ontstaan in de jaren 1990 in Nederland. Het woord ‘Toyisme’ staat symbool voor het speelse karakter van de kunstwerken en de filosofie erachter. Waar en welke kunstobjecten kom je onderweg tegen: Horsepower Mania (schilderij in Assen), Moto GP op zijn Kop (beeld in Assen), De Tijdgeest van de Racerij (beeld in Rolde), De Zoete Strijd op de Renbaan (beeld in Borger), Oneindige Ketting (beeld in Schoonloo), Publieke Attractie (beeld in Grolloo) en Snelle Invasie (beeld in Hooghalen).
  • Tijdens de Tour de TT geniet je niet alleen van de TT-geschiedenis, maar ook van al het moois dat Drenthe te bieden heeft. In Assen vind je het Drents Museum met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis. Drenthe bekijken vanaf hoogte kan al wandelend over het Boomkroonpad in Drouwen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de hunebedden kijk dan eens bij het Hunebedcentrum in Borger. Breng in Grolloo een bezoek aan het C+B Museum over de voormalige bluesband Cuby + Blizzards.
  • De historische route ‘Tour de TT’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie tocht.
  Eindpunt: Stadsbroek 17
  9405 BK Assen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!