Historische TT fietsroute


  • Download
3 uur 21 minuten (67,0 km)

Kruip in de huid van de oude TT-helden tijdens de fietstocht Tour de TT van 65 kilometer. Op de fiets geniet je van al het moois dat Drenthe te bieden heeft en rijd je ook over de twee vroegere TT circuits.

De meest bijzondere stukken van de fietstocht zijn d…

Kruip in de huid van de oude TT-helden tijdens de fietstocht Tour de TT van 65 kilometer. Op de fiets geniet je van al het moois dat Drenthe te bieden heeft en rijd je ook over de twee vroegere TT circuits.

De meest bijzondere stukken van de fietstocht zijn de oude circuits. Bijna een eeuw geleden, in 1925, liep het circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Schoonloo naar Grolloo en terug naar Rolde. Voel hoe de rijders over dit parcours scheurden. Dat het parcours niet meer dan 3 meter breed was en deels onverhard, was geen beletsel.

Toch werd er naar een geschikter parcours gezocht en gevonden ten zuiden van Assen. Met wat tussentijdse kleine aanpassingen deed het circuit dienst van 1926 tot en met de 24e Dutch TT in 1954. Hoe bijzonder is het dat dit vandaag de dag nog steeds de start en finish van het TT Circuit is.

Elke race kent meerdere pitstoppen. Zo ook de Tour de TT. Stap tijdens je fietstocht ook eens af voor een wandeling langs de toppen van de bomen op het Boomkroonpad bij Drouwen. De TT-rijders hadden destijds geen oog voor de vele hunebedden onderweg. Jij wel. Je hoeft niet op tijd aan de finish te zijn en de beste tijd neer te zetten. Belangrijk is dat je de beste tijd van je leven hebt in Drenthe.

Parkeren/openbaar vervoer
De route start vanaf De Bonte Wever in Assen (Stadsbroek 17, 9405 BK Assen). Hier is voldoende parkeergelegenheid. Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf Station Assen is het ongeveer 10 minuten fietsen tot het startpunt van de route.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van geel met zwarte 'Tour de TT'-bordjes.

Dit ga je zien

Startpunt: Stadsbroek 17
9405 BK Assen
1

TT Circuit Assen

De Haar 4
9405 TE Assen
TT Circuit Assen
2

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
3

C+B Museum Grolloo

Voorstreek 4
9444PE Grolloo
C+B Museum Grolloo
4

Hunebedcentrum Borger

Hunebedstraat 27
9531 JV Borger
Hunebedcentrum Borger
5

Hunebed D27

9531 Borger
Hunebed D27
6

Boomkroonpad

Steenhopenweg 4
9533PN Drouwen
Boomkroonpad
7

Molen Van Rolde

Grote Brink 24
9451 BR Rolde
Molen Van Rolde
8

Paleis van Justitie

Brinkstraat 4
9401 HZ Assen
Paleis van Justitie
Paleis van Justitie
9

TT monument

Brinkstraat 4
9401 HZ Assen
TT monument
10

VVV Tourist Info Assen

Marktstraat 8 - 10
9401 JH Assen
VVV Tourist Info Assen
11

Drents Museum

Brink 1
9401 HS Assen
Drents Museum
12

Drents Archief

Brink 4 | entree Museumlaantje
9401 HS Assen
Drents Archief
Eindpunt: Stadsbroek 17
9405 BK Assen

Beschrijving

Startpunt: Stadsbroek 17
9405 BK Assen
  • De Tour de TT is een belevenisroute voor TT liefhebbers. Beleef de oude TT race zoals de eerste TT rijders dat deden, vele decennia geleden. Het is een leuke route, boordevol historie. Het speciale aan deze 65 kilometer lange route is dat hiermee de twee oude circuits, waarop in 1925 en tussen 1926-1954 de TT werd verreden, met elkaar zijn verbonden. Een weetje: de letters TT staan voor Tourist Trophy en zijn ontleend aan de befaamde TT races op het Isle of Man.
  • De oorsprong: Aan de basis van de eerste Nederlandse TT in 1925 stond Motorclub ‘Assen en Omstreken’. De in 1924 ingevoerde nieuwe Motor- en Rijwielwet ging daaraan vooraf. De minister had in deze wet de mogelijkheid open gelaten om ontheffing te verlenen aan het voordien geldende wedstrijdverbod. Het bestuur van de KNMV sprong daarop in de provinciale vertegenwoordigers te vragen om te kijken naar een voor wegraces geschikt circuit. De op auto- en motorgebied uiterst actieve directeur van de in 1919 te Assen opgerichte N.V. Noord-Nederlandsche Automobielen- en Motoren Handelmaatschappij ‘Wander’, de heer Dieters, wees het bestuur van de nog jonge motorclub op de mogelijkheden van een in het voorjaar van 1925 gereedgekomen weg tussen Rolde en Borger. Gelukkig zag dit bestuur de nodige kansen en daarmee was de TT geboren.
  • Circuit 1925: Dit circuit was een 28,4 km lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, vervolgens via Westdorp naar Schoonloo en van daaruit via Grolloo terug naar Rolde. Dat het parcours niet meer dan 3 meter breed was en deels onverhard, was geen beletsel. Veel belangrijker was dat het traject geen bruggen kende die open konden en evenmin spoorwegovergangen die gesloten konden worden.
  • Circuit 1926-1954: Het stuk zandweg in het parcours, gelegen in de gemeente Borger, werd verre van ideaal beschouwd. Daarom werd omgezien naar een ander circuit. Al snel werd een betere locatie gevonden even ten zuiden van Assen. Het beoogde circuit was gesitueerd in de gemeenten Assen en Beilen, had een lengte van 16,536 km en voerde van De Haar bij Assen naar Hooghalen en via Laaghalen en Laaghalerveen weer terug naar De Haar. Niemand onder de leden van de organisatiecommissie kon toen bevroeden dat anno nu start en finish van het TT Circuit zich nog steeds op exact dezelfde plaats zouden bevinden.
  • Met wat tussentijdse kleine aanpassingen deed het in 1926 in gebruik genomen circuit dienst tot en met de 24e Dutch TT in 1954. Met het in 1955 speciaal aangelegde circuit, toen nog 7,704 km lang en in gebruik genomen bij de 25e Dutch TT, werd de basis gelegd voor het huidige TT Circuit Assen dat nu nog 4,542 km meet. En misschien is de mooiste pitstop tijdens de Tour de TT wel een bezoek aan één van de evenementen op het huidige TT circuit: de plek waar verleden en heden samenkomen.
  • Langs de Tour de TT staan kunstobjecten gemaakt door Kunstbeweging Toyisme. Deze kunstbeweging is ontstaan in de jaren 1990 in Nederland. Het woord ‘Toyisme’ staat symbool voor het speelse karakter van de kunstwerken en de filosofie erachter. Waar en welke kunstobjecten kom je onderweg tegen: Moto GP op zijn Kop (beeld in Assen), Horsepower Mania (schilderij in Assen), Snelle Invasie (beeld in Hooghalen), Publieke Attractie (beeld in Grolloo), Oneindige Ketting (beeld in Schoonloo), De Zoete Strijd op de Renbaan (beeld in Borger) en De Tijdgeest van de Racerij (beeld in Rolde).
  • Tijdens de Tour de TT geniet je niet alleen van de TT-geschiedenis, maar ook van al het moois dat Drenthe te bieden heeft. In Assen vind je het Drents Museum met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis. Breng in Grolloo een bezoek aan het C+B Museum over de voormalige bluesband Cuby + Blizzards. Wil je meer weten over de geschiedenis van de hunebedden kijk dan eens bij het Hunebedcentrum in Borger. Drenthe bekijken vanaf hoogte kan al wandelend over het Boomkroonpad in Drouwen.
  • De fietstocht ‘Tour de TT’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie fietstocht.
Eindpunt: Stadsbroek 17
9405 BK Assen

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!