Verhalen van Drenthe | Koloniën van Weldadigheid

 


"200 jaar geleden stichtte generaal Johannes van den Bosch de Koloniën van Weldadigheid. Een experiment om armoede te bestrijden. Arme gezinnen uit de grote steden werden naar het Drentse platteland gezonden. In ruil voor werk kregen zij een huisje en de kinderen konden naar school. Men kwam eerst vrijwillig, maar later werd men onder dwang naar Drenthe gestuurd." - De Verhalenverteller van Drenthe

WEETJE | Liggen jouw roots in Drenthe?

Wist je dat 1 op de 16 Nederlanders voorouders heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Grote kans dat ook jouw roots in Drenthe liggen. Snel even checken hier dus!

Ontdek je roots
Een kolonistengezin dat in 1909 aankomt in de koloniën. Een oude foto van mensen die voor hun huis in de koloniën staan.

Ontdek het verhaal van de vrije kolonie Frederiksoord

Het experiment begon in de Proefkolonie Frederiksoord. De reis naar Drenthe duurde destijds zomaar drie (!) dagen. Alles wat je kende moest je achterlaten. Maar armoede was ook geen pretje. De belofte van een eigen huisje, werk en scholing voor de kinderen zorgde in de eerste jaren voor veel vrijwillige aanmeldingen. In Frederiksoord zie je nog veel sporen van die eerste kolonisten terug. Kom jij ze beleven?

Ontdek het verhaal van de onvrije kolonie Veenhuizen

Veenhuizen ziet er anders uit dan welk dorp in Nederland ook. Je merkt gelijk dat hier iets bijzonders is gebeurd. Statige lanen en prachtige koloniehuizen met opschriften als Orde en Tucht en Werk en Bid. Overal om je heen beleef je de historie van dit gevangenisdorp. Wij nemen je mee naar een paar bijzondere plekken.

Gouden Gids: Peter Bos

Gids Peter Bos weet als geen ander welke verhalen er te vertellen zijn over dit bijzondere dorp. In zijn 'Verboden Dorp Tour' laat hij je de meest indrukwekkende locaties zien en komen de verhalen echt tot leven. Hij vertelt je er nu al graag iets over.

Op pad met Peter

Meer verhalen over Drenthe

"Meer ontdekken over de Oerprovincie van Nederland? Ik heb nog een koffer vol verhalen uit Drenthe. Over mammoeten en hunebedden uit de oertijd, het mysterieuze veen én over de oneindige Drentse natuur. Waar kan ik je meer over vertellen?" De Verhalenverteller van Drenthe

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!